Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două probe de la BAC și Evaluarea Națională 2022 se suprapun. Ce decizie a luat Ministerul Educației

ro

03 May, 2022 17:17 1855 Marime text
Sala de clasa. Foto: PixabayMinisterul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor de timp atât pentru proba de evaluare a competențelor digitale, cât și pentru cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Conform edupedu.ro, acest lucru se întâmplă după ce s-a constatat că proba scrisă la Limba română de la Evaluarea Națională 2022 coincide cu perioada în care elevii de clasa a XII-a susțin competențele digitale. Calendarul examenelor este un act legislativ, stabilit prin ordin de ministru, iar nota este un act administrativ.

Examenele naționale sunt prevăzute în Legea Educației Naționale și organizarea lor este stabilită prin ordin de ministru. Modificarea perioadei de desfășurarea a probelor de competențe, printr-o notă a ministerului, poate pune sub rezerva legalității organizarea acestora în afara calendarului oficial.

Nota trimisă inspectoratelor școlare este un document administrativ al Ministerului Educației, dar nu are un caracter juridic. Aceasta asigură comunicarea cu instituțiile aflate în subordine.

Potrivit notei, evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională (proba C) se va face între 13 și 16 iunie. Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8-10 iunie 2022.

Inițial, proba competentelor digitale (proba D) era programată în perioada 9-10 iunie, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) avea loc între 13 și 15 iunie.

Sursele edupedu.ro menționează că, de la început, prin calendarul aprobat anul trecut, a fost stabilită prima zi de examen pentru probele de competențe într-o zi liberă legală prevăzută în codul muncii. Este vorba despre data de 13 iunie, zi în care începe evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internaționă. Pe 13 iunie este a doua zi de Rusalii. Astfel, profesorii care sunt în comisii vor veni la serviciu în centrele de examen într-o zi liberă legală. Nota actuală nu modifică și nu face nicio precizare pentru această situație.

Comisiile județene de bacalaureat au solicitat extinderea intervalelor de timp pentru desfășurarea probelor de competențe digitale și lingvistice într-o limbă de circulație internațională, din următoarele motive, conform documentului citat anterior: dificultatea organizării, în mod simultan, atât a probei de competențe digitale din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, cât și a probei scrise la Limba română pentru elevii de clasa a VIII-a, în data de 14 iunie 2022. De asemenea, un alt motiv este reprezentat de „dificultatea întâmpinată de unele unități de învățământ liceal în ceea ce privește asigurarea infrastructurii necesare desfășurării probei D din cadrul examenului național de bacalaureat”. 

Articolul integral poate fi citit pe edupedu.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii