Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:48 24 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendar Bacalaureat 2021 Când încep primele probe ale examenului de bacalaureat

ro

11 Jun, 2021 00:00 6564 Marime text
  • Examenul de BAC va începe în data de 22 iunie 2021, când va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • În  data de 25 iunie 2021 se va desfășura proba constând în evaluarea competențelor digitale – proba D.
  • Proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a) ) este programată pentru data de 28 iunie 2021.
  • Rezultatele finale vor fi afișate la data de 9 iulie 2021.
  
Emoții pentru elevii claselor a XII-a, respectiv XIII-a, care încep în data de 22 iunie primele probe ale examenului de bacalaureat.
 
UPDATE. Modificări de ultimă oră: 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Constanța, Ministerul Educației a transmis o adresă prin care se comunică faptul că examenul de bacalaureat național- probele de evaluare/echivalare/recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale încep în data de 22 iunie 2021. 

Mai exact pe 22 iunie au loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.c 

Pe data de 23 iunie are loc proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal (proba C) - proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă și în data de 24 iunie proba orală. 

Proba constând în evaluarea competențelor digitale – proba D, este programată pentru data de 25 iunie. 

Potrivit Calendarului oficial al desfășurării examenului de bacalaureat național 2021, pentru sesiunea iunie – iulie 2021, înscrierea candidaților la prima sesiune de examen s-a desfășurat în perioada 31 mai – 4 iunie 2021.
 
Totodată, ziua de 4 iunie 2021 a reprezentat momentul în care s-au încheiat cursurile pentru clasa a XII-a, respectiv a XIII-a.

 
Reamintim că, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale, examenul de BAC trebuia să înceapă în perioada 14 – 16 iunie, când era programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.
 
În perioada 18 – 23 iunie 2021 trebuia să se desfășoare proba constând în evaluarea competențelor digitale – proba D, iar între 23 și 25 iunie să aibă loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
 
Proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a) ) este programată pentru data de 28 iunie 2021, urmată de proba obligatorie (scrisă) a profilului – proba E.c), pe 29 iunie 2021.
 
Pe 30 iunie este programată să se desfășoare proba (scrisă) la alegere a profilului și specializării – proba E.d), în timp ce, la data de 1 iulie 2021, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b).
 
Rezultatele vor fi afișate pe data de 5 iulie 2021, până în ora 12.00, astfel încât, în intervalul 12.00 – 18.00 să poată fi depuse contestațiile.
 
Rezultatele finale vor fi afișate la data de 9 iulie 2021.
 
Foarte important, la solicitarea comisiilor de bacalaureat județene/comisiei de  bacalaureat a municipiului București sau din proprie inițiativă, Comisia Naționalăde Bacalaureat poate aproba, în situații excepționale, prelungirea  perioadelor de susținere a probelor de evaluarea competențelor lingvistice sau digitale, de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor, precum și reducerea perioadei de afișare a rezultatelor.
 
Reamintim că, la data de 19 mai 2021, Ministerul Educației a anunțat anumite modificări în legătură cu susținerea examenului de Bacalaureat.
 
Potrivit MEC, miercuri, 19 mai 2021, a fost adoptat, în ședință de Guvern, proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Educației pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare.
 
„Măsurile adoptate vizează interesul elevilor, având în vedere organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale, conforme cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de alertă, în anul şcolar 2020-2021. Astfel, la examenul național de bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competențelor, respectiv:
  • proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
  • proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal;
  • proba de evaluare a competenţelor digitale.
Ministerul Educației va emite ordinul de punere în aplicare a acestei măsuri - prin aprobarea unei metodologii - în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgenţă aprobate astăzi.
 
De asemenea, în vederea flexibilizării și eficientizării cadrului normativ, în contextul efectelor pandemiei și organizării activităților didactice în sistem on-line, pentru sprijinirea accesului elevilor la învățământul on-line a fost modificată Legea nr 269/2004, astfel încât calendarul pentru acordarea ajutorului financiar să fie stabilit și actualizat prin ordin al ministrului educației.
 
Proiectul ordonanței de urgență care va face posibil decontul navetei elevilor se află în procedură de avizare, urmând a fi supus adoptării in următoarea ședință a Executivului“ – a transmis Ministerul Educației.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii