Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:09 21 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apelul sindicatelor din învățământ „Trebuie să apară tragedii și în sistemul de educație, pentru ca lucrurile să fie luate în serios”

ro

11 Feb, 2021 00:00 1233 Marime text
Îngrijorat de cifrele analizei ministrului de Interne, care arată dezastrul din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat un apel pentru ca Guvernul să investească în învățământ, exprimându-și îngrijorarea vizavi de lipsa autorizațiilor pentru unitățile de învățământ.
 
„Investițiile în educație nu sunt un moft, sunt obligatorii în multe dintre școli. Vă închipuiți ce înseamnă lipsa autorizației ISU, în condițiile în care am asistat la tragedii în spitale care erau în aceeași situație? Sau cât de periculoase sunt microbuzele școlare fără sistem de frânare sau cu alte defecțiuni tehnice? Trebuie să apară  tragedii și în sistemul de educație, pentru ca lucrurile să fie luate în serios? Cine poartă responsabilitatea aceasta pe umeri, pentru că acum nu vedem decât acțiuni demonstrative – publicăm cifre, ne fălim că facem analize și rapoarte, ieșim în fața presei și apoi anunțăm că bugetul nu permite în niciun an investiții în acest sector de activitate. Există și surse alternative pentru a se face investiții în educație, în afara bugetului de stat, așa cum este PNRR care are un buget de aproximativ 30 de miliarde de euro. Un guvern interesat de soarta învățământului ar trebui să solicite ca peste 10% din această sumă să fie direcționată către educație și nu 3%, cât a propus Guvernul Orban. Datele anunțate de ministrul de Interne vin în momentul când este creionat Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul acesta, iar neoficial se vorbește despre faptul că educația ar urma să primească aproximativ 2,5% din PIB de la bugetul de stat. Un asemenea buget ar îndepărta România de țările membre ale UE, țări unde se alocă, în medie, aproximativ 5% din PIB pentru educație și ar consolida drumul «glorios» al României către lumea a treia!", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.    
 
Statistică alarmantă. În Constanța, 96 de unități nu dețin autorizații ISU
4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcționează unități didactice, fără autorizație de la ISU, 14 unități de învățământ fără căldură în toiul iernii, 538 de microbuze școlare defecte și peste 11 mii de unități școlare care nu au pază și protecție, sunt date anunțate recent de ministrul de interne. 
Reamintim că în județul Constanța, conform statisticii oferite de ISJ Constanța, din totalul celor 634 de unități de învățământ, 29 dețin autorizație ISU; 509 nu necesită autorizație ISU, iar alte 96 nu au autorizație ISU.
 
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a atras anual atenția asupra dezastrului din educație, generat de subfinanțare și a cerut în nenumărate rânduri ca Executivul să aloce fondurile necesare prin care elevii și cadrele didactice să beneficieze de condiții decente în unitățile de învățământ. Aceste cifre, pe care le-a făcut publice ministrul de Interne, Lucian Bode, nu trebuie să fie o surpriză pentru nimeni, pentru că ele se rostogolesc de la un an școlar la altul.
Le atragem și acum atenția membrilor Executivului, dar și parlamentarilor României asupra realității sistemului de educație, care reprezintă un tablou mult mai sumbru, decât reiese din aceste date. Vă reamintim, pe această cale, faptul că avem peste 800 de  școli cu toalete în curte sau fără apă curentă și sistem de canalizare; unități de învățământ care funcționează în clădiri care nu au mai fost reabilitate de ani întregi sau care au laboratoare de fizică, informatică sau chimie, în care dotările sunt zero sau nu au conexiune la internet; grădinițe care folosesc mobilier școlar vechi sau care nu au materiale didactice moderne sau biblioteci școlare care nu au mai primit fonduri noi de carte de ani de zile. Adăugăm aici și insuficiența personalului nedidactic sau didactic auxiliar în multe dintre școli sau suprapopularea claselor unde sunt chiar și peste 35 de  elevi”, se arată într-un comunicat făcut public de FSLI.
 
Citește și:

Ti-a placut articolul?

Comentarii