Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A doua etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare Câte locuri au rămas neocupate şi în ce şcoli, la nivelul judeţului Constanţa

ro

30 Mar, 2016 00:00 3261 Marime text


Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se realizează în două etape distincte. Prima s-a desfăşurat între 29 februarie şi 18 martie, iar a doua va avea loc până pe 8 aprilie. Cererile pot  fi completate atât online, cât şi în şcoli, însă validarea acestora va fi obligatorie la secretariate. Principala noutate adusă de actul normativ este că niciun copil nu mai poate fi înscris în clasa I fără să urmeze clasa pregătitoare mai întâi. În anii şcolari anteriori, autorităţile au permis, prin excepţie, şi înscrierea copiilor direct în clasa I.
 
La nivelul judeţului Constanţa au fost aprobate, pentru clasa pregătitoare 2016-2017, 7.810 locuri, aferente unui număr de 320 de clase. În perioada 29 februarie - 18 martie, în cadrul primei etape de înscriere, au fost depuse 6.175 de cereri de înscriere, dintre care 6.076 în învăţământul de stat şi 99 în învăţământul particular.
 
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Gabriela Bucovală, a anunţat, ieri, în contextul unei conferinţe de presă, că, dintre cele 6.175 de cereri depuse, au fost admise 5.996, dintre care 5.043 la şcoala de circumscripţie, iar 953 din afara şcolii de circumscripţie. Libere au rămas, în municipiul Constanţa, 376 de locuri, după cum urmează: 23 la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, 35 la Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca“, Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu“, 22 la Şcoala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu“, 37 la Şcoala Gimnazială nr. 11 „Dr.Constantin Angelescu“, 18 la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian“, 16 la Şcoala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny“, 17 la Şcoala Gimnazială nr. 5 „Nicolae Iorga“, nouă la Şcoala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu“, 28 la Şcoala Gimnazială nr. 14, 21 la Şcoala Gimnazială nr. 31.
 
De asemenea, în judeţ au rămas neocupate 1.438 de locuri, după cum urmează: 61 la Şcoala Gimnazială nr. 1 Mangalia, 61 la Şcoala Gimnazială „George Enescu“, 37 la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“ Medgidia, 39 la Liceul Tehnologic „Ion Podaru“ Ovidiu, 42 la Şcoala Gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, 31 la Şcoala Gimnazială Pecineaga, 28 la Şcoala Gimnazială nr. 1 Cernavodă.

Condiţii de înscriere în etapa a doua

Etapa a doua de înscriere în învăţământul primar - clasa pregătitoare este destinată copiilor care nu sunt cuprinşi într-o şcoală sau care n-au participat deloc la prima etapă de înscriere. În cadrul acesteia, cererile de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care mai există locuri libere, în perioada 30 martie - 8 aprilie, între orele 8:00 - 18:00 (luni-vineri) şi 9:00 - 13:00 (sâmbăta).
 
„În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinţii vor completa, în ordinea descrescătoare a preferinţelor, maximum trei opţiuni pentru unităţi de învăţământ la care mai există locuri disponibile. Părinţii copiilor (...) depun cererea-tip de înscriere în învăţământul primar online sau la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie din cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua“, se arată în metodologie, subliniindu-se că validarea înscrierii se face la prima şcoală dintre cele trei opţiuni exprimate. Dacă şi la finele etapei a doua de înscriere vor mai exista copii neînscrişi, inspectoratele şcolare vor trebui să centralizeze şi să soluţioneze cererile pentru aceştia.

Condiţii pentru înscrierea în clasa pregătitoare

Înscrierea în învăţământul primar - clasa pregătitoare este obligatorie pentru copiii care împlinesc vârsta de şase ani înainte de 31 august. În cazul copiilor care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie - 31 decembrie (sau chiar după aceasta), înscrierea în clasa pregătitoare se poate face numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. De asemenea, este necesară solicitarea scrisă a părinţilor. Dacă nu optează pentru clasa pregătitoare sau dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice este negativă, părinţii copiilor care împlinesc şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie (sau chiar după) îi vor înscrie pe aceştia la grădiniţă, în grupa mare.
 
La nivelul judeţului Constanţa, au fost organizate 41 de centre de evaluare (18 în municipiului Constanţa şi 23 în judeţ). În perioada 23 februarie - 16 martie, au fost efectuate 1.475 de evaluări psihomatice. Dintre acestea, 1.328 au primit recomandări pentru a se înscrie în clasa pregătitoare, iar 147 - recomandări pentru grupa mare.
 
În principiu, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie. În situaţia în care cererile de înscriere pentru copiii din afara circumscripţiei depăşesc numărul de locuri libere, sunt aplicate criterii generale şi specifice de departajare.
 
„După 22 aprilie, când se va finaliza perioada de înscriere, sper ca toţi copiii să fie cuprinşi într-o formă de învăţământ“, a conchis inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii