Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

3, 2, 1... Lansați doza satelit! CanSat - a zecea competiție națională găzduită de Constanța

ro

04 May, 2018 00:00 1821 Marime text
Zilele acestea, la Constanța se desfășoară cea de-a zecea competiție națională organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța de la finele lunii martie încoace, și anume finala competiției Naționale CanSat 2018, la care s-au calificat nouă echipe, din Târgu Neamț, Târgoviște, Timiș, Râmnicu-Vâlcea, Copșa Mică, Sfântu Gheorghe, București, Eforie Sud și Constanța.
 

„Să învingă cei mai buni!“

 
După ce, săptămâna trecută, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ a fost gazda unei foarte importante întâlniri din cadrul Premiului internațional „Marco & Alberto Ippolito“, primind ca oaspeți o delegație formată din 100 de persoane din toată Europa, inclusiv Republica Moldova, de ieri... a luat-o de la capăt.
Și de data aceasta pe un subiect foarte drag elevilor acestei prestigioase instituții, cel al provocărilor în domeniul stațiilor spațiale.
 
De altfel, ieri, la primirea celor nouă echipe, directorul prof. dr. Vasile Nicoară i-a întâmpinat cu următoarea precizare: „Vă aflați într-un loc în care se zboară continuu, cu mintea, cu premiile NASA. Aveți ocazia să vedeți pe coridoarele noastre câteva zeci de postere cu tot atâtea proiecte trimise la concursul organizat de NASA pentru stații spațiale. Ca organizatori, ne-am dat silința ca lucrurile să fie bune, inclusiv cu «consiliul ceresc» am vorbit să aveți timp favorabil pentru ca această competiție și să se desfășoare în cele mai bune condiții. Vă urez un egal succes tuturor, să învingă cei mai buni, așa cum este spiritul olimpic, și să aveți ședere plăcută la Constanța“.
 
Inspectorul școlar general Gabriela Bucovală le-a urat, de asemenea, bun venit echipelor din țară, reamintindu-și cu plăcere orele de astronomie pe care a fost solicitată să le predea la un moment.
 

„Le doresc copiilor să fie dezinvolți!“

 
La festivitatea de deschidere de ieri au mai fost prezenți și Virgiliu Popa și Cristina Stancu, manager, respectiv manager adjunct ESERO, care s-au arătat încântați de gazda de anul acesta, Colegiul „Mircea cel Bătrân“, o prestigioasă instituție despre care au auzit de foarte mult timp și care a avut o participare de succes. „CanSat este un concurs realizat în colaborare de Agenția Spațială Europeană și partenerii locali, în cazul nostru ROSA și Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Colegiul Național «Mircea cel Bătrân» din Constanța, în colaborare cu Aeroportul Internațional «Alexandru Podgoreanu» Tuzla. Comparativ cu edițiile din alți ani, participarea este cam aceeași, dar ne dorim să creștem, pentru că există țări cu mai multe echipe. Le doresc copiilor să fie dezinvolți, pentru că este o misiune pe care, chiar dacă ne-o dorim cu toții încheiată cu succes, s-ar putea să avem parte și de mini-insuccese. Dar asta nu înseamnă că misiunea a fost total greșită sau un eșec. Trebuie să învățăm din ceea ce facem și pe mai departe să încercăm să aducem un mesaj pozitiv pentru că am reușit cu mâinile noastre să construim de la A la Z o mini-misiune spațială“, a precizat Cristina Stancu.
 
Elevii mirciști sunt la a patra participare la acest concurs organizat de ESERO și ROSA, ca reprezentanți ai Agenției Spațiale Europene. Prof. Ion Băraru, sufletul recunoscut al centrului de excelență, povestea că echipa de anul acesta, formată din elevi de clasa a X-a, este un absolut nouă, lipsită de experiență, spre deosebire de celelalte ediții, când a existat posibilitatea păstrării unei jumătăți din echipa anterioară. „Când s-a anunțat această a patra participare, s-au înscris inițial vreo 100 de elevi și a trebuit să fim foarte atenți cu selectarea pentru că nu este un concurs ușor, chiar extrem de greu. Se solicită cunoștințe elaborate de electronică, electrotehnică, radiocomunicații, informatică, matematică, fizică, chimie. Elevii trebuie să dovedească abilități STEM (Știință, Tehnologii, Inginerie și Matematică), să fie în stare să proiecteze circuite electronice, să le realizeze, să le exploateze și să interpreteze datele, respectând parametrii concursului, foarte riguroși. În final, au rămas cinci elevi - trei fete și doi băieți, care îndeplinesc cu aproximația corespunzătoare aceste criterii“, a mai spus prof. Băraru.
 

Astăzi, începând cu ora 11, pe Aeroportul Internațional „Alexandru Podgoreanu“ Tuzla va avea loc lansarea sateliților CanSat din avion, de la o altitudine de 1.000 m, în cadrul etapei finale a competiției CanSat 2018. Echipa câștigătoare a Competiției Naționale, pe care o vom afla sâmbătă, 5 mai, se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat 2018, organizată de Agenția Spațială Europeană, care va avea loc în Azore (Portugalia).

Citește și:
 
Nouă echipe intră în concurs Finala Competiţiei Naţionale CanSat 2018, organizată de Constanţa şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii