Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nouă echipe intră în concurs Finala Competiţiei Naţionale CanSat 2018, organizată de Constanţa şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“

ro

03 May, 2018 00:00 2014 Marime text
Între 3 şi 6 mai 2018, nouă echipe de elevi de liceu participă la finala Competiţiei Naţionale CanSat 2018. Evenimentul este organizat de European Space Education Resource Office (ESERO) România, un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în parteneriat cu Agenţia Spaţială Română (ROSA). Ediţia de anul acesta are ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, în colaborare cu Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu“ Tuzla.
 
Pe data de 3 mai, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ vor avea loc festivitatea de deschidere şi prezentările iniţiale ale echipelor. A doua zi, pe Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu“ Tuzla va avea loc lansarea sateliţilor CanSat din avion, de la o altitudine de 1.000 de metri. Ulterior, pe 5 mai, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ va găzdui prezentările finale ale echipelor participante şi festivitatea de premiere.
 
Echipele selectate pentru etapa finală a competiţiei sunt: echipa „Sincron“ de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ din Târgu Neamţ, coordonată de Sauciuc Gheorghe; echipa „Tomis 4“, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, coordonată de Băraru Ion; echipa „Carmen Sylva 3: Inspiration“, de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“, din Eforie Sud, coordonată de Şerbu Florin Constantin; echipa „IVEX“ („Ienăchiţă Văcărescu Explorers“), de la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu“ din Târgovişte, coordonată de Voiculescu Mihaela; echipa „Thunderbolt“, de la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab“ din Râmnicu Vâlcea, coordonată de Radu Emilia; echipa „Flying Bots“, de la CoderDojo Timișoara @Startup Hub („Moisil“), din Timişoara, coordonată de Ticiu Radu; echipa „Team Explorers“, de la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu“ din Copşa Mica, coordonată de Berger Denis Adrian; echipa „Mikó18-CanSat“, de la Liceul Teoretic „Székely Mikó“ din Sfântu Gheorghe, coordonată de Pető Maria; echipa „Canescent“, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Bucureşti, coordonată de Stoica Ioana.
 

Despre competiţia CanSat

 
Competiţia CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit, cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile, toate într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă. Proiectele selectate pentru ediţia din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui avion. Campania de lansare va avea loc pe Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu“ Tuzla. Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecţie tehnică ce va determina dacă acesta întruneşte condiţiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicaţii radio şi paraşută. Echipa câştigătoare a Competiţiei Naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat 2018, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.
 

Despre Agenţia Spaţială Română

 
Agenţia Spaţială Română (ROSA) este o instituţie publică finanţată integral din venituri proprii, funcţionând conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 şi actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice - Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI).
 
ROSA dezvoltă Programul Naţional Spaţial şi coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare şi aplicaţii spaţiale, fiind autorizată să înfiinţeze centre de cercetare şi dezvoltare. Totodată, agenţia este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR - Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research).
 
ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internaţională, precum cele cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) sau Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Agenţia desfăşoară şi propriile proiecte de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004, agenţia este condusă de Marius-Ioan Piso.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii