Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Blocul Grindeanu. „Ne-am luat în brațe și am început să plângem. Ne uitam cum casa ne-a luat foc și am mulțumit că suntem în viață“

ro

20 Jan, 2022 00:00 3371 Marime text
  • Augustin Dobre, locatar al blocului Grindeanu - cum a devenit cunoscut imobilul - a împărtășit în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 19 ianuarie 2022, de la ora 14.00, o parte din emoțiile și trăirile din noaptea focului.
  • „Când am ajuns în fața blocului, am început să plângem, ne uitam cum casa ne ia foc. Ne-am luat în brațe și am început să plângem, am zis «Mulțumim Domnului că am scăpat, că am putut să scăpăm din acel infern». Este un infern pe care nu ți-l poți imagina“, a povestit Augustin Dobre.
  • „Unul dintre copii a început să plângă și a zis «Nu! Mi-a luat foc și mie casa aici»“, a mai povestit locatarul Blocului Grindeanu.
  • Pentru cei care doresc să ajute, o pot face inclusiv cu o donație în contul  RO77BTRLRONCRT0525818102 RON, acesta fiind contul bancar deschis pe numele Asociatiei de proprietari Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu nr. 6.
 
Treizeci de zile s-au scurs de la incendiul care a cuprins blocul de pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu, din Constanța, și a schimbat viața a peste 300 de oameni, dintre care 70 sunt copii.
 
Pentru cei mai mulți dintre noi, viața a mers mai departe în mod neschimbat, neafectat de evenimentele exterioare.
 
Pentru locatarii blocului cuprins de flăcări, însă, cele 30 de zile ale lunii scurse au părut mai degrabă a fi 300 de zile – un an întreg.
 
Augustin Dobre, locatar al blocului Grindeanu - cum a devenit cunoscut imobilul - a împărtășit în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 19 ianuarie 2022, de la ora 14.00, o parte din emoțiile și trăirile din noaptea focului.
 
„Nimeni nu își imaginează ce înseamnă să fii în acel incendiu“
 
Acesta ne-a spus că cele 30 de zile par a se fi dilatat cumva pentru fiecare locatar și par a fi devenit 300 de zile, un an, scurs de la zdruncinarea normalității, de la separarea oamenilor de căminul lor.
 
„Nu se mai vedea nimic! Norocul nostru a fost, stând la parter, am dat să ieșim prin partea stângă, ieșirea de pe Prelungirea Nicolae Grindeanu era cuprinsă de foc, nu se mai putea ieși pe acolo și mai aveam o intrare în parcarea subterană. Am ieșit pe acolo, într-un final. Când am dat să ieșim din parcarea subterană, prin demisol, mașinile de pe partea dreaptă ardeau. Noi nu aveam cum să ieșim pe acolo, pentru că efectiv ardeau. Am găsit cu soția o scăpare să ieșim din parcarea subterană și am reușit să ajungem în fața blocului. Ne-am dus să vedem, să ne dăm seama ce se întâmplă“, ne-a povestit Augustin Dobre.
 
„Când am ajuns în fața blocului, am început să plângem, ne uitam cum casa ne ia foc. Ne-am luat în brațe și am început să plângem, am zis «Mulțumim Domnului că am scăpat, că am putut să scăpăm din acel infern». Este un infern pe care nu ți-l poți imagina. Nimeni nu își imaginează ce înseamnă să fii în acel incendiu, să fii în acel loc și să încerci să ieși, să te salvezi pe tine însuți, nu mai încerci să îți iei o cheioe de la casă sau altceva, ci doar pe tine și pe ceilalți din casă“, sunt cuvintele locatarului, emoțiile trăite în mijlocul tumultului.
 
Pe parcursul emisiunii, de asemenea, acesta a vorbit despre întreg sprijinul pe care l-au primit atât de la instituțiile statului, amintind aici Primăria Constanța, care a dislocat efective ale Poliției Locale Constanța pentru a păzi non-stop zona și bunurile oamenilor, dar care a organizat inclusiv Crăciunul pentru copiii din bloc și Revelionul, așa încât aceștia să simtă sărbătorile în ciuda tragediei prin care doar ce trecuseră, cât și de la instituțiile ori societățile private.
 
Sprijinul societății civile, al privaților și al statului
 
„În aceste 30 de zile, noi am încercat să ne mobilizăm pentru a putea începe readucerea la viață a blocului, a complexului, a ceea ce noi numim casă, acasă. Ne-am dat seama că trebuie să fim uniți pentru a putea ajunge înapoi acasă. Din a doua zi după incident, ne-am mobilizat la bloc și am pus pe hârtie cu ce trebuie să începem“, ne-a explicat Augustin Dobre.
 
„Cei de la Enel ne-au ajutat în acele zile după incendiu să putem avea electricitate la cele 44 de apartamente care nu au fost afectate de incendiu, ca oamenii care nu au fost afectați să se poată bucura de Crăciun acasă. Între timp, firma Oil Depol ne-a zis că ne sponsorizează și ne ajută în tot ceea ce înseamnă spălarea și curățarea demisolului. Fiecare vecin ne-am unit și ne-am luat ce am avut, un ciocănel, o daltă, fiecare ce-a avut și am curățat demisolul și l-am pregătit pentru cei de la Oil Depol, care au venit și l-au curățat cu soluții speciale pentru acea funingine, aerul era irespirabil“, a menționat Augustin Dobre.
 
De asemenea, pe parcursul emisiunii, acesta a amintit și de sprijinul primit din partea companiei RAJA, al ONG-ului Save our Future – prin intermediul căruia persoanele juridice își pot dona impozitul pe profit, urmând ca suma să fie redirecționată în contul asociației de proprietari, dar și de sprijinul tuturor firmelor și al persoanelor fizice ori al instituțiilor care au dorit și au reușit să ajute.

Totodată, Augustin Dobre a mulțumit, în numele tuturor, și colectivelor Școlii Generale nr. 16 Constanța, și, respectiv, al Școlii Generale nr. 37 Constanța, pentru implicarea și solidaritatea de care au dat dovadă, dar și tuturor celor ce s-au implicat, sub orice formă.
 
Tuturor acestora locatarii blocului de pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu le sunt recunoscători.
 
Totuși, costurile revenirii acasă pentru acești oameni, costurile pentru ca locuințele lor să îi poată primi din nou în siguranță sunt în continuare ridicate, iar orice bănuț, orice sprijin este binevenit.
 
Pentru cei care doresc să ajute, o pot face inclusiv cu o donație în contul  RO77BTRLRONCRT0525818102 RON, acesta fiind contul bancar deschis pe numele Asociatiei de proprietari Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu nr. 6
 
Persoanele  juridice care doresc să doneze cei 2% o pot face în contul RO16BACX0000002068416001 al Asociației Save our Future – Salvează viitorul nostru – „Sponsorizare cauză Southpark Grindeanu“.
 
„Mi-a luat foc și mie casa aici“
 
„Eram cu soția în apartament și am început să facem ordine, curat. Niște copii, în fața blocului, se uitau la bloc și făceau poze. Noi, știind acum că tot incidentul a pornit de la niște copii, ne-am dus la ei și i-am întrebat dacă s-a întâmplat ceva, dacă au nevoie de ceva. Iar unul dintre copii a început să plângă și a zis «Nu! Mi-a luat foc și mie casa aici». Au fost 70 de copii afectați. Ei se uită la bloc și vor să își retrăiască, să continue să își trăiască copilăria în locul unde s-au născut, acasă!“, ne-a mai spus Augustin Dobre.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici


 
 
 
Citește și
Exclusiv!
Minorul acuzat de incendierea blocului de pe strada Nicolae Grindeanu va fi eliberat din arestul preventiv
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii