Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Avocata Ghiulfer Aisun Ismail Cum ne putem proteja de violența domestică. Detalii despre ordinul de protecție

ro

30 Jun, 2021 14:12 2593 Marime text

 
  • Interviu cu avocata Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța
  • Avocata vorbește la ZIUA LIVE despre pârghiile legale pe care le poate folosi o persoană pentru a se apăra de potențialele amenințări.
 

Ordinul de protecție provizoriu se acordă de poliție în baza evaluării riscului. Cel provizoriu, emis de poliție, este de cinci zile. Chiar dacă polițistul constată că nu există un grad de risc, există posibilitatea pentru persoana vătămată să se adreseze judecătorului.  Alături de ordinul de protecție se poate depune și plângere penală, precizează avocatul.

Avocatul subliniază că agresorii vin din medii diferite, unii dintre ei având chiar studii superioare.

Agresorii sunt de la zero clase, la studii postuniversitare, precizează avocatul.

La locul de muncă poate apărea hărțuirea sexuală, mai spune avocatul.

 
Foștii parteneri, vecinii sau chiar colegii de muncă se pot transforma, la un moment dat, în anumite contexte, în potențiale amenințări pentru o persoană.Foști parteneri sau partenere, foști sau actuali soți, ori chiar vecini sau colegi de muncă, toți aceștia, dar și mulți alții ar putea intra, la un moment dat, în categoria persoanelor care reprezintă o amenințare pentru viața sau integritatea fizică și psihică a unei persoane.
 
Într-un stat de drept, oamenii nu pot să ia dreptatea în mâini, iar legislația din România recunoaște starea de autoapărare doar în anumite condiții, indicate clar de lege.
 
De asemenea, drumul legal de la a deveni din victimă agresor este uneori destul de îngust și, adesea, foarte întortocheat.
 
În întreg acest context, se naște întrebarea legitimă: cum ne putem apăra de persoanele ce reprezintă o amenințare pentru noi, înainte de a se produce ceva grav.

Femeile trebuie să prindă curaj. O chestiune importantă este cutuma, tradiția, obiceiul. Aceste tradiții nu pot justifica o agresiune, subliniază avocatul.


În ce situații se poate emite un ordin de protecție și ce presupune acesta, dar și ce se întâmplă din punct de vedere legal când este reclamată o faptă de violență domestică – acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom afla răspuns de la avocatul Baroului Constanța.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.









 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii