Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Colonelul (r) Ion Ciucur - „Undeva pe la amiaza zilei de 22 decembrie 1989, zeci de manifestanți s-au îndreptat către sediul Miliției din Constanța“ (video)

ro

19 Dec, 2019 00:00 11809 Marime text

Colonelul (r) Ion Ciucur este ultimul comandant al Miliției Județului Constanța și primul comandant al IPJ Constanța de după Revoluție. Ciucur a povestit la Interviu live despre atmosfera acelor zile de decembrie 1989 la malul mării. Interviul video poate fi urmărit aici:




Imediat după anunțul privind fuga lui Ceaușescu, undeva pe la ora 14.30 a zilei de 22 decembrie 1989, câteva zeci de manifestanți s-au îndreptat către sediul Miliției din Constanța. Mulți aveau rude sau prieteni aflați în arest, povestește colonelul în retragere.
După ce au agresat câțiva milițieni și au incendiat cărți și tablouri cu Ceaușescu, manifestanții au intrat în arestul Miliției și au eliberat peste 100 de deținuți, printre ei și infractori periculoși.


„Erau printre ei și condamnați pentru omor, pentru bișniță și alte infracțiuni. Unii deținuți mă întrebau pe mine prin curte ce să facă, nu voiau să fie condamnați și pentru evadare. Și le-am zis să vină și ei înapoi după Anul Nou. Au venit toți, în afară de câțiva, pe care i-am căutat și i-am adus înapoi. "Revoluționarii", mulți din Piața Chiliei au spart camera de corpuri delicte a Miliției, de unde au luat cafea, țigări, blugi și sticle de băutură. Undeva către seară, sediul Miliției a fost luat sub pază de armată", rememorează Ion Ciucur.


Nu au existat teroriști, la Constanța s-a murit pentru că armata a tras la întâmplare. Mulți erau încă elevi marinari, care nici nu făcuseră perioada de instrucție și au primit arme pe mână. Cele mai multe victime în Constanța s-au produs la puncte de control instalate de militari împreună cu luptători ai Gărzilor Patriotice și civili. Neexecutarea ordinelor de către civilii supuși controlului, dar și pripeala în deschiderea focului, au provocat nu mai puțin de 26 de victime. Duminică, 24 decembrie 1989, a fost ziua alegerilor. Am fost prezent în sala în care a fost ales Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale, în Constanța, povestește colonelul în retragere.


Ședința a fost prezidată de contraamiralul Constantin Iordache. Se anunța un sector de activitate, un domeniu mai bine zis, apoi urmau propunerile pentru ocuparea postului respectiv. Cel care întrunea cel mai mare număr de voturi era confirmat și anunțat de către cei aflați la prezidiu.


A urmat perioada de tranziție pentru toate instituțiile, inclusiv pentru Poliție. Puteam să mă pensionez în februarie 1990, dar am rămas în fruntea inspectoratului. Din cauza presiunilor care se exercitau, pe finalul anului 1990 am decis să solicit pensionarea și trecerea în rezervă.


„Ceea ce s-a petrecut în decembrie 1989 ne-a surprins și pe noi, și pe toți românii. Eram așa de bine îndoctrinați, cel puțin eu, încât niciodată n-aș fi cutezat să cred că este cale de întoarcere de pe drumul comunismului victorios. (…) Toate cadrele de miliție, securitate și din armată, dar mai ales cele care urmau să fie avansate la termen în anul 1989, la un grad de ofițer superior, erau extrem de supărate pentru că trecuse de mult termenul de avansare, iar Nicolae Ceaușescu, nu se știe din ce motiv, nu semna decretele de înaintare în grad. Să nu mai vorbim despre ura care mocnea în sufletul cadrelor militare care dețineau funcții de generali de ani de zile, printre care mă număram și eu, și la care nimeni nu se gândea să îl avanseze, în ultimii ani, fiind înaintați la gradul de general doar niște rude ale dictatorului. (…) Relațiile mele cu șeful Securității erau foarte reci. Cred că eram printre puținii șefi de miliție din țară care nu eram invitat acolo jos, la centrala telefonică, unde ei ascultau teleconferințele cu Conducerea Supremă a Partidului”, scrie Ion Ciucur în volumul „Destinul meu. Memoriile unui ofițer de miliție”.


Mai multe capitole din acest volum au stat la baza interviului realizat cu comandantul Miliției Constanța din 1989. Și astăzi și probabil până în ultima clipă a vieții, col. (r) Ion Ciucur încă mai așteaptă avansarea simbolică la gradul de general (chestor al Poliției Române).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Olteanu Danut 17 Dec, 2019 17:41 Inloc de jos Ceausescu, nu se putea scanda sus Manescu ? ! Cine a spus ca ? prostia este ereditara la romani. Europa Libera l-a mediatizat pe Lek Walesa, inloc sa-l fi mediatizat pe Corneliu Manescu ! Olteanu Danut din Comanesti, fan CFR din 1956.