Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Ionel Gae, candidatul UNPR la Primăria Hârşova s-a terminat Tema a fost - Hârşova - oraş cu potenţial turistic, lăsat de izbelişte

ro

14 May, 2012 00:00 5174 Marime text

img_6334.jpg„Trăim împreună într-un oraş la care ţinem cu toţii dar care a evoluat prea puţin în ultimii ani. Izolarea economică, lipsa de investiţii, ne plasează într-o zonă uitată şi prăfuită a timpului nostru. Avem nevoie să depăşim eticheta rurală pe care o poartă ca pe o pecete şi să transformăm Hârşova în oraş european", spune candidatul UNPR la primăria Hârşova, Ionel Gae. Cu un important potenţial turistic, însă nedezvoltat şi neluat în seamă, Hârşova este departe de ceea ce înţelegem prin sintagma „oraş european". Care sunt planurile lui Ionel Gae pentru o Hârşovă europeană, cum pot fi ajutaţi locuitorii oraşului, fără a fi ignoraţi tinerii, cum poate fi dezvoltat turismul şi care sunt soluţiile pentru port, ne va spune Ionel Gae, candidatul UNPR la primăria Hârşova.

Realizator: Corina SAMOILĂ

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

img_6344.jpg1. Cum a evoluat Hârşova în ultimii 4 ani?

Referitor la evoluţia oraşului Hârţova în ultimii patru ani, pot să vă spun că acest lucru nu a existat din niciun punct de vedere şi acest lucru se datorează lipsei de iniţiativă de care au dat dovadă autorităţile locale care conduc oraşul în prezent. Pot să spun că a fost o stagnare în ultimii patru ani din toate punctele de vedere. 

2. Ce credeţi că lipseşte oraşului, ce îl face să nu fie la nivelul unui adevărat european?

De ce nu este Hârşova un oraş european? Sunt foarte multe date care ne fac să vedem, acest lucru. În primul rând, plec de la modul în care este întreţinută curăţenia în acest oraş. Şi în prezent, noi facem curăţenie cu mături de nuiele ca acum 50-60 de ani, transportăm gunoaiele cu o remorcă neautorizată, în pungi de detergent, saci de plastic, saci menajeri. Din punctul meu de vedere, rezolvarea acestei probleme este simplă: crearea unui serviciu specializat în efectuarea curăţeniei, reciclarea gunoaielor şi valorificarea deşeurilor existente. de asemenea, ca să fim oraş european trebuie să intrăm în relaţie cu oraşele riverane Dunării din ţara noastră şi după aceea să creăm o relaţie puternică între oraşele româneşti riverane dunării şi oraşele din celelalte ţări occidentale. De asemenea, turismul poate să transforme Hârşova într-un oraş european având în vedere că foarte mulţi cetăţeni europeni tranzitează oraşul pe drumul european sau pe Dunăre, dar nefiind organizate anumite trasee turistice şi alte atracţii este normal ca aceştia să meargă mai departe către alte locaţii care le creează condiţiile pe care şi le doresc. De ce nu suntem oraş european? Pentru că nu suntem în stare să gestionăm problema etnicilor romi care sunt foarte mulţi ca număr şi sunt şi de două religii: musulmani şi ortodocşi. Într-un oraş cu adevărat european trebuie să avem cetăţenii implicaţi în tot felul de activităţi care să genereze o dezvoltare durabilă pe termen lung a oraşului nostru. Or, noi, în ceea ce priveşte locurile de muncă, suntem în subsolul unui clasament naţional. În ceea ce priveşte tineretul, nu suntem în stare să le creăm o ofertă diversificată ocupaţională, bătrânii i-am lăsat de izbelişte, neavând creat un sistem local de sănătate eficient care să vină în sprijinul lor.

3. Consideraţi că latura turistică a Hârşovei a fost dezvoltată îndeajuns? Care este viziunea dumneavoastră pentru acest sector care poate crea numeroase locuri de muncă?

În ceea ce priveşte dezvoltarea turistică a oraşului, de la Revoluţie încoace nu s-a realizat nimic. Avem cetatea Carsium care, după câte am înţeles, are al patrulea “tel“ din Europa. pentru a explora şi a descoperi aceste bogăţii arheologice trebuie implementat un program masiv care să fie susţinut de Ministerul Culturii precum şi de autorităţile judeţene în domeniu şi, în acest fel, le putem oferi turiştilor multe probleme interesate de studiat şi de vizionat. Pe lângă acest lucru, cetatea trebuie sistematizată cu trotuare, cu lampadare montate pe lângă acestea, cu pompe de apă, cu spaţii verzi. cetatea poate fi legată după aceea cu celelelte obiective turistice din oraş şi enumăr muzeul, biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, geamia, clădirile vechi, cu arhitectură frumoasă şi interesantă, toate atracţiile ce le oferă fluviul Dunărea şi malurile acestuia şi multe alte obiective care pot fi scoase în evidenţă prin crearea unui circuit turistic local. turiştii pot fi transportaţi foarte bine pe Dunăre, având în vedere că acesta este tranzitat de o mulţime de iahturi cu cetăţeni europeni, numai că, portul Hârşova nu există, decât ca denumire. Toate aceste idei duc la o singură concluzie: se vor crea minim 500 de locuri de muncă în tot ceea ce înseamnă turismul hârşovean. 

4. Pe lista dumneavoastră de priorităţi pentru un viitor mandat se află modernizarea portului. Cum se poate realiza, cu ce fonduri şi care ar fi beneficiile pentru oraş?

Într-adevăr, eu văd în modernizarea portului şi, practic, reînfiinţarea acestuia, o prioritate. După cums e ştie, ţara noastră este parte semnatară a strategiei Uniunii Europene privind regiunea Dunării. Plecând de la acest lucru, prin proiecte fezabile şi eficiente putem accesa fonduri europene care să ne ajute la înfiinţarea portului, modernizarea întregii zone ce ţine de acesta, crearea unui mini-port turistic pentru micile ambarcaţiuni de agrement, întărirea digului şi crearea unei esplanade frumoase şi putem merge până la deschiderea unui punct de trecere a frontierei pentru a putea atrage toţi cetăţenii Europei. 

5. De ce nu există la ora actuală o cursă fluvială care să lege Hârşova de oraşele riverane Dunării şi asigurarea unei linii directe către Delta Dunării?

În prezent, lipsa de interes a autorităţilor locale care au condus oraşul peste 20 de ani a făcut ca un oraş dunărean cu tradiţie să nu aibă o linie fluvială care să lege oraşele din ţara noastră precum şi una dintre cele mai mari bogăţii naturale ale lumii, Delta Dunării. ştiu că înfiinţarea unei cursa fluviale nu ţine doar de autorităţile hârşovene, ci şi de Administraţia Dunării de Jos care are atribuţii în ceea ce înseamnă traficul pe Dunăre şi celelalte activităţi conexe. Este inadmisibil când Dumnezeu îţi dă un fluviu istoric şi omul, care este îndrituit să facă ceva şi el nu face. oricum, o cursa despre care facem vorbire duce la dezvoltarea relaţiilor interumane între locuitorii oraşelor respective, la dezvoltarea schimbului de mărfuri şi la crearea de locuri de muncă (o problemă care mă roade).

6. Cetatea Carsium este, fără doar şi poate, un obiectiv turistic important al zonei, dar nu singurul. Care credeţi că sunt atuurile Hârşovei şi cum ar putea fi ele puse în valoare pentru atragerea turiştilor?

Voi răspunde foarte scurt la această întrebare, întrucât am mai vorbit anterior despre această problemă. Atuurile importante sunt, în primul rând, poziţia geografică a oraşului nostru, care este situat între un fluviu european, Dunărea, şi un drum european, această resursă foarte importantă, care este peştele, şi am putea construi cea mai mare piaţă de peşte din România. 

7. Una dintre activităţile de bază ale locuitorilor Hârşovei este pescuitul. Există în oraş o piaţă de peşte, o cherhana, un spaţiu amenajat pentru comercializarea peştelui?

Ideea cu piaţa de peşte mi-a venit din mass-media urmărită de mine de-a lungul anilor. Oraşul Hârşova este cunoscut în ţară ca un oraş al peştelui şi al icrelor de peşte. De ce să nu profităm de această reclamă gratuită şi să amenajăm la limită cu drumul european o piaţă care să se întindă pe un hectar de teren şi care să aibă cele mai moderne dotări în domeniu. Sunt absolut sigur că aici se vor vinde peşte şi preparate din peşte din Marea Neagră şi din zona Deltei Dunării. Pe lângă aceasta, la Dunăre se va înfiinţa o cherhana şi în zonă un restaurant piscicol pentru cei care preferă acest aliment. prin toate aceste realizări atragem şi foarte mulţi turişti. 

8. Cum pot fi folosite în beneficiul cetăţenilor izvoarele termale existente pe raza oraşului?

Aşa cum am mai arătat, izvoarele termale reprezintă una din marile bogăţii naturale pe care le are oraşul nostru. Aceste ape, din punct de vedere al calităţilor curative, sunt asemănătoare cu cele de la Băile Herculane. Ele ajung ca temperatură la suprafaţă la aproximativ 40-46 grade Celsius. Ele pot fi folosite şi pentru încălzirea unor sere pe care dorim să le înfiinţăm în acea zonă printr-un parteneriat public-privat şi eu cred că realizarea unei staţiuni balneo-climaterice care să utilizeze aceste izvoare termale este foarte credibil. Bineînţeles că trebuie avută în vedere modernizarea întregii zone înconjurătoare.

9. Ce veţi face, în eventualitatea în care veţi fi ales, pentru populaţia tânără a oraşului Hârşova?

Pentru mine, copiii şi tineretul reprezintă prioritate maximă. Mă voi îngriji ca aceştia să aibă toate condiţiile necesare de creştere şi educare începând de la cămin, grădiniţă, şcoală generală şi liceu. pe parcursul acestei etape trebuie să aibă la dispoziţie o multitudine de posibilităţi de a activa în domeniul artei, muzicii, sportului (activităţi extracuriculare). În prezent există, dar la un nivel foarte scăzut.  Îmi doresc să avem o echipă de teatru, o echipă de handbal fete, de baschet băieţi şi o echipă foarte puternică de fotbal. De asemenea, pentru tinerii care au absolvit liceul sau facultatea am deja introdus un proiect de hotărâre în Consiliul Local pentru a-i stimula în desfăşurarea unei mini-afaceri în sensul de a le acorda resurse financiare care sunt necesare. De asemenea, sper ca mulţi dintre tinerii oraşului să participe, ca locuri de muncă, la dezvoltarea proiectelor mele. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Interviu Online 15 May, 2012 11:37 @Remus: Am detaliat în celelate răspunsuri modalităţile de atragere a turiştilor şi oricum toate programele de turism nu pot fi înfăptuite fără a avea creată mai întâi infrastructura necesară.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:36 @Ionescu Gigi: Într-adevăr, ca orice om de bună credinţă, sunt alături de prieteni şi de amici la diferite evenimente onomastice, nunţi, botezuri şi alte asemenea întâmplări fericite. În niciun caz nu sunt un om închis, introvertit şi consider că asemenea oameni nu sunt şi nu pot fi buni primari. primarul trebuie să fie un om deschis, sociabil, cu iniţiativă, cu responsabilitate în ceea ce face, un om al oamenilor.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:36 @Tiberiu: Într-adevăr, am candidat în 2008 din partea PSD-ului şi după ce am realizat un scor foarte bun, preşedintele organizaţiei locale, Brătianu George, m-a exclus din rândul membrilor PSD. Astăzi sunt vicepreşedintele UNPR la nivel judeţean şi preşedinte al organizaţiei UNPR Hârşova. În mod sigur, vă garantez că nu voi mai fi exclus de nimeni. Cel mai mult m-a atras relaţia foarte bună pe care o am cu Claudiu-Iorga Palaz, candidatul UNPR la primăria Constanţa, cu Harry Boiagian, candidatul UNPR la Consiliul Judeţean Constanţa şi echipa de oameni extraordinari pe care o are judeţul Constanţa în acest partid.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:28 @Georgescu: În mod sigur cunosc problemele hârşovenilor pentru că în 20 de ani m-am lovit de ele şi la rezolvarea unora dintre ele am participat activ. Telegondola este o idee frumoasă, nu este greu de realizat, dar trebuie inclusă în ceea ce am înţeles eu prin turism în oraşul Hârşova şi în mod sigur va face parte dintr-un proiect pe termen lung.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:28 @Dudu: Primul lucru pe care îl voi face este acela de a da în administrarea spitalului clădirea azilului de bătrâni, pentru a caza tinerii doctori şi asistenţi medicali pe care îi voi angaja la această instituţie. După cum ştiţi, dotarea cu resurse umane specializate şi cu aparatură medicală modernă este foarte redusă şi trebuie implicare totală pentru rezolvarea urgentă a acestor două probleme. Cum am arătat şi la o întrebare anterioară, în maxim o lună de zile voi înfiinţa SMURD la Hârşova.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:28 @Anghel Mariana: Da, aveţi dreptate, avem o populaţie de etnie romă numeroasă, dar asta nu înseamnă că trebuie să fin descurajaţi. Tocmai de aceea îmi doresc să fiu primarul tuturor hârşovenilor şi pentru aceasta voi face tot ceea ce depinde de mine să le cunosc problemele şi să le rezolv chiar dacă trebuie să muncesc non-stop. Sunt destule soluţii pentru populaţia romă şi una dintre ele este dialogul social care nu a existat în ultimii 20 de ani în oraş. O altă soluţie ar fi dezvoltarea meseriilor şi îndeletnicirilor tradiţionale ale romilor prin accesarea de fonduri europene şi şcolarizarea celor doritori să se implice.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:27 @Marinescu Viorel: În primul rând, ne vom bucura de victorie, după care vom trece la treabă. Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile şi, în mod sigur, eu nu voi rezolva toate problemele din prima zi. Asta nu înseamnă că nu am o viziune asupra a ceea ce trebuie să fac, dar ştiu în mod clar că trebuie să-mi evaluez toate resursele pentru a-mi putea stabili un program concret pentru cei patru ani pentru care alegătorii vor decide.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:16 @Ionel: În primul rând, doresc să finalizez reţeaua de canalizare, să asfaltez în totalitate toate străzile din oraş şi voi începe cu zonele mărginaşe, inclusiv cu satul Vadu Oii. Voi face demersuri pentru îmbunătăţirea calităţii apei şi voi lua măsuri urgente de a aduce SMURD-ul la Hârşova. Una din priorităţi va fi asigurarea ordinii şi liniştii publice într-un mod profesionist pentru toţi locuitorii oraşului. Voi lua măsuri în acest sens pentru limitarea disconfortului cauzat unor asociaţii de proprietari de către anumite unităţi de alimentaţie publică, care organizează nunţi şi alte petreceri. Oricum, în Hârşova sunt foarte multe lucruri de făcut şi enumăr aici eradicarea sărăciei, rezolvarea problemelor în ceea ce priveşte locuinţele, integrarea romilor şi altele.
  • Remus 15 May, 2012 11:16 Domnul Gae,sunt turisti foarte multi care stiu ca Harsova este un oras foarte atragator,si cand au venit sa se convinga au plecat dezamagiti...credeti ca puteti rezolva aceasta problema si sa ajutati acest oras sa iasa la suprafata??va multumesc!!
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:15 @Lucian Boeru: Ca orice localitate, şi Hârşova are probleme stringente care trebuie rezolvate imediat, precum şi probleme care se pot rezolva în timp. Din punctul meu de vedere, tariful unor servicii la care au acces cetăţenii este foarte mare în comparaţie cu alte zone din ţară. Tocmai de aceea, la nivelul autorităţii locale, doresc să înfiinţez un “avocat al poporului“ care să-i reprezinte pe hârşoveni în diferite litigii pe această temă.
  • Interviu Online 15 May, 2012 11:14 @stamate dorin : domnule Stamate, având în vedere că am făcut vorbire, în mare parte, despre tema celor 4 întrebări, vă rog să-mi daţi voie doar să completez. Viziunea mea pentru clădirea istorică la care faceţi referire este aceeiaşi pentru toate clădirile vechi din oraş, şi anume restaurarea arhitectonică a acestora precum şi consolidarea lor şi includerea acestora în circuitul turistic. În ceea ce priveşte zona Gura Văii îmi doresc să realizăm 27 de căsuţe după modelul fiecărui stat european membru UE, în aşa fel încât să putem atrage atenţia Europei asupra acestui minunat oraş. Această zonă se va lega în mod sigur de cea a apelor termale şi de turism, în general. Într-adevăr, gazul metan este o soluţie, dar în niciun caz în viitorul apropiat. ideea mea pentru încălzirea locuinţelor este de a reveni la acele centrale pe asociaţii de proprietari, bineînţeles, într-o formă modernizată şi sub administrarea primăriei, eventual un parteneriat între Asociaţiile de proprietari şi primărie. Câinii vagabonzi reprezintă o problemă pentru oraşul Hârşova şi, pentru rezolvarea acesteia, am în vedere întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor iubitorilor de animale şi, de asemenea, înfiinţarea unui adăpost care să corespundă numărului mare de animale fără stăpân care se află în oraş. Eventual, voi fura ideea lui Prigoană de a plăti 5 lei pentru un câine fără stăpân, în aşa fel încât aceştia să nu mai fie în libertate şi să reprezinte un pericol pentru cetăţeni şi un disconfort.
  • stamate dorin 15 May, 2012 02:21 domnule cadidat la functia de primar va adresez cateva intrebari: daca veti castiga alegerile 1.ce veti face cu o cladire istorica a orasului Harsova mostenita de la Regele Mihai (scoala veche),care a ajuns o ruina. 2.Ce veti face pentru a dezvolta turistic : - aveti in vedere construirea unei baze de tratament la baile termale (puturoasa)si repararea drumul de acces pana in zona(transport asigurat pe aceasta relatie) -cetatea Carsium lasata in paragina de ani de zile 3.Amenajarea falezei si portului turistic 4.Amenajarea unui parc de agrement in zona "GURA VAII" 5.Dupa cum stiti pentru a proteja natura in oras este o criza de masa lemnoasa pentru incalzirea locuintelor veti face demersuri pentru a fi adus gazul metan in oras? 6.Ce veti face cu caini vagabonzi care s-au inmultit (aveti in vedere construirea de adaposturi si sterilizarea acestora?) TOATE ACESTE INVERSTITII POT FI REALIZABILE PRIN ACCESAREA DE FONDURI EUROPENE. VA UREZ SUCCES . ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU
  • Lucian Boeru 14 May, 2012 20:30 Care sunt punctele fierbinti ale orasului si pe care ar trebui sa le rezolve orice primar chiar de maine?
  • Ionel 14 May, 2012 20:30 In ce directie veti dirija banii pentru de la buget? Biserici, Cultura, scoli, stadion, strazi, retea de apa si canalizare?
  • Marinescu Viorel 14 May, 2012 20:30 Intrati pe 11 iunie, in primarie, ca primar. Ce veti face prima data? Ma gandesc la ceva inedit nu la a strange oamenii si a le vorbi despre cum sa isi faca treaba si ca nu ii veti da afara decat daca nu vor face performanta
  • Anghel Mariana 13 May, 2012 22:25 In numarul locuitorilor orasului Harsova, ponderea etniei rome devine din ce in ce mai mare.Poate fi aceasta o oportunitate pentru dezvoltarea unor relatii interculturale sau premisa unor tensiuni si conflicte ce se vor concretiza in inmultirea actelor infractionale la nivelul orasului. Ce masuri veti lua, in eventualitatea in care veti ajunge primar, pentru a veni in sprijinul integrarii populatiei rome si, mai mult, pentru valorificarea fortei de munca de care acestia dispun?
  • Dudu 13 May, 2012 17:11 Concret, cum credeti ca puteti imbunatati activitatea spitalului? Administratie noua, angajati noi?
  • Tiberiu 13 May, 2012 17:11 In 2008 ati candidat din partea P.S.D.-ului. Care este motivul pentru care azi sunteti candidatul U.N.P.R-ului?"
  • Ionescu Gigi 13 May, 2012 17:11 Se spune despre dumneavoastra ca sunteti o persoana careia ii plac petrecerile. Cum credeti ca se va plia acest lucru cu activitatea din primarie?