Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piata imobiliara se va relansa incepand cu 2010

ro

19 Mar, 2009 18:58 2869 Marime text
În urma unui studiu efectuat de Newsin, între 10 ianuarie - 10 martie 2009, primele semne de revenire a pieţei imobiliare sunt aşteptate să apară, abia din 2010.

Cercetarea calitativă a fost realizată pe baza a 28 de interviuri realizate cu directori generali, directori executivi şi directori de marketing din cadrul principalilor dezvoltatori imobiliari şi companii imobiliare din Bucureşti, cărora li s-au alăturat şi persoane cu funcţii de decizie în instituţii bancar/financiare din România, dar şi consultanţi financiari. Cercetarea s-a realizat pe un eşantion de 190 de companii imobiliare, chestionarele fiind aplicate persoanelor din conducerea companiilor cuprinse în eşantion.

Semnele de revenire a pieţei imobiliare sunt în esenţă asociate cu reluarea finanţării şi scăderea preţurilor la un nivel considerat acceptabil de clienţi.

Din cercetare a reieşit faptul că 26% din intervievaţi reprezentanţi ai principalilor dezvoltatori imobiliari şi ai mediului bancar, se aşteaptă ca problemele de pe piaţa imobiliară să dureze între unu şi doi ani. Potrivit http://www.afacerisibani.ro/, 22% dintre respondenţi au menţionat că nu pot aprecia durata crizei. În opinia acestora, principalul efect înregistrat la nivelul pieţei reziduale, este  „blocajul" tranzacţilor, afectate de o scădere de 90% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Experţii au apreciat că principalele cauze ale blocajului ţin atât de dificultăţile de finanţare (proiecte noi / finalizarea proiectelor începute), cât şi de „percepţia negativă a clienţilor asupra corectitudinii preţurilor". Un procent de 68% au declarat că tranzacţiile de tip vânzare/cumpărare de pe piaţa rezidenţială sunt blocate, 86% dintre aceştia asociind blocarea tranzacţiilor unei „stări de expectativă" din partea clienţilor potenţiali.

Proiectele rezidenţiale mai aşteaptă

În privinţa pieţei rezidenţiale, lucrurile stau diferit. Dacă în cazul imobilelor vechi majoritatea experţilor imobiliari estimează o scădere a preţurilor între 30% şi 50%, în cazul imobilelor nou construite scăderea preconizată este de 15 şi 25%.

Este evidenţiată şi o diferenţă când vine vorba de diferite categorii de imobile. În cazul imobilelor vechi este aşteptată o scădere medie de 36%, iar în cazul celor nou construite, de 21%. Astfel, 88% dintre respondenţi au declarat că imobilele vechi erau supraevaluate, iar 46% ca preţul imobilelor noi este, în general, corect.
După cum au declarat experţii intervievaţi, la acest moment există cereri de achiziţii dar acest moment acestea nu se concretizează decât în comportament de închiriere.

În plus, majoritatea dezvoltatorilor intervievaţi se aşteaptă la o amânare a proiectelor rezidenţiale programate a fi demarate anul acesta.

Claudia CANDET

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii