Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:08 28 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Handmade by Carmen Petrișor OBICEIURI DOBROGENE DE PASTE!

ro

08 Apr, 2015 07:07 1224 Marime text

În Dobrogea, încă se mai păstrează tradiţiile şi obiceiurile sărbătorilor Pascale neatinse, neschimbate sau adaptate la noile vremuri.
În noaptea de Înviere, toţi românii merg la biserică pentru a lua lumina Sfântă.

După slujba de Înviere de la miezul nopţii are loc prima masă de Paşte în familie, atunci cânt gospodinele aşează pe masă bunătăţile pregătite.
În a doua zi de Paşte, finii merg în vizită la naşi, unde duc bucate alese (o sticlă de vin, un cozonac sau un tort) pentru a sărbătorii împreună Paştele.
O tradiţie foarte importantă este că, în Noaptea de Înviere, la ora 12 se stinge lumina în Biserică, iar credincioşii vin şi iau lumină de la preot după care o duc acasă. Tot în această noapte, la sfârşitul slujbei se oferă pasca înmuiată în vin.

În prima zi de Paşte, imediat cum se trezesc, credincioşi se spală pe mâini şi pe faţă după care trebuie să-şi facă semnul cruci de trei ori şi să ia o bucată din pasca înmuiată în vin, apoi, ciocnesc ouă roşii.
Paparuda este un obicei Dobrogean şi se desfăşoară în a treia zi de Paşti.

Acesta constă în stropirea cu apă a unui alai de tinere sau de femei bătrâne împodobite cu flori sau cu ramuri verzi. Alaiul este format din tineri mascaţi. Femeile se înfăşoară în ghirlande de boz, brusture sau fag şi umblă prin sat de la casă la casă şi prin cântecul şi jocul lor invocă ploaia.

Ca şi Paparuda un alt obicei este Caloianul. Are loc în a treia zi de Paşte. În această zi se face o păpuşă de lut, se îngroapă în câmp. După o perioadă de timp, păpuşa se dezgroapă şi se rupte în bucăţi după care se împrăştie pe câmp. Acest ritual este făcut pentru belşugul, fertilitate şi regenerarea vegetaţiei.

Oua „Curcubeu“ realizate din lana naturala impaslita manual.Decoratiune Ou-realizata dintr-o „felie“ taiata din nuc si decorata prin tehnica decoupage-ului cu servetel.Contact: cpetrisor155@yahoo.com
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii