Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la glorie la decadență. Un fotoreportaj al Hotelului Palace din Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

20 Feb, 2024 12:00 2362 Marime text

 
 
 Hotelul Palace din Constanța, care era cândva populat și o parte emblematică a Constanței, în perioada actuala și-a pierdut din acea strălucire de care cu toții ne amintim cu plăcere.
 
Este trist să vezi cum un imobil de o rară strălucire și cu un rol deosebit în viața orașului a ajuns să arate în acest mod.
 
Acesta este scos oficial la vânzare de câțiva ani. Anunțul a fost publicat pe un site specializat în vânzarea imobilelor istorice, cu mențiunea că prețul este disponibil la cerere. Până la momentul redactării acestui material, nu a fost anunțat un eventual cumpărător al simbolului de la malul mării, pentru a-l putea readuce la gloria ce a marcat perioada interbelică a Constanței.
 
Hotelul Palace a fost inaugurat în data de 12 iulie 1914. Nu întâmplător Palace-ul este considerat „fratele mai mic“ al Cazinoului. Acesta a fost ridicat în urma angajamentului pe care și l-a luat baronul Edgar de Marçay. Baronul concesionase în anul 1912 Cazinoul din Constanța, în urma deciziei Primăriei Constanța. Cu această ocazie, Edgar de Marçay se angajase în fața autorităților locale constănțene să construiască un spațiu special în care să poată fi găzduiți pasionații de jocuri de noroc ce veneau special pentru mărețul edificiu construit recent la Marea Neagră.


 
„Hotelul Palace a avut încă de la început luxul necesar categoriei sale privilegiate. Încă de la început și din cauză contractuală a edificării sale (a-i găzdui, la standingul cerut, pe cei dispuși să joace sume apreciabile la cazinou), Hotelul Palace a avut cele mai elegante dotări si facilități: 250 de camere sau apartamente, lumină electrică, apă caldă și rece în fiecare cameră, săli de baie la fiecare etaj, ascensoare pentru persoane și bagaje, holuri, sală de corespondență, sală de fumat, fabrică de gheață, serviciu de omnibuze- automobile și celebrul restaurant cu bucătărie româno-franceză“, scria Doina Păuleanu în cartea sa, citată pe Artmark Historical Estate.
 
Hotelul Palace este construit în stilul specific Rivierei franceze. Istoria ne arată că, la scurtă vreme după concesionarea Cazinoului către baronul Edgar de Marçay, acestuia i s-a substituit legal Societatea Marilor Stabilimente, care a dus la bun final angajamentul luat de baron. Așa cum menționam anterior, în luna lui Cuptor din 1914, edificiul a fost inaugurat cu tot fastul specific perioadei.
 
Mai multe imagini suprinse azi, 20 februarie, puteți vedea în secțiunea Galerie foto a materialului.
 
 
 

Citește și:

Hotelul Palace din Constanța împlinește 109 ani! „Vedetă“ pe Instagram
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii