Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deductibilitatea dobanzilor pentru creditele intra-companii a fost diminuata

ro

07 Feb, 2005 00:00 630 Marime text

Deducerea dobanzilor la imprumuturi in valuta creditate de la alte companii decat bancile, societatile de leasing si cele de credit ipotecar se va face in limita a 7%, fata de 9% * Daca gradul de indatorare este mai mare decat 3, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar aferente capitalului imprumutat sunt nedeductibile

Dobanzile la imprumuturile in valuta contractate de companii de la alte entitati decat bancile, societatile de leasing si cele de credit ipotecar vor fi deductibile in limita a 7%, fata de 9% cat era prevazut anterior, potrivit noilor norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal, transmite Agentia Mediafax. Pentru imprumuturile in lei, dobanzile deductibile au ramas neschimbate, la nivelul ratei de referinta a Bancii Nationale a Romaniei corespunzatoare ultimei luni din trimestru. Valoarea cheltuielilor cu dobanzile care depaseste nivelurile de deductibilitate mentionate este nedeductibila si nu va mai fi luata in calcul in perioadele urmatoare. In cazul in care capitalul propriu are o valoare negativa, sau gradul de indatorare este mai mare decat 3, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar aferente capitalului imprumutat sunt nedeductibile. In schimb, ele se reporteaza in perioada urmatoare, pana la deductibilitatea integrala. Gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre media capitalului imprumutat si media capitalului propriu, mediile fiind stabilite in functie de valorile existente la inceputul anului si la sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Capitalul imprumutat reprezinta totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, incepand de la data incheierii contractului, precum si cele cu termen mai mic de un an, daca acestea se prelungesc. Capitalul propriu cuprinde capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profitul nedistribuit, rezultatul exercitiului si alte elemente. In cazul reprezentantelor straine, capitalul propriu include capitalul de dotare pus la dispozitie de compania straina, rezervele legale, alte rezerve si rezultatul exercitiului. In cazul in care gradul de indatorare este mai mic sau egal cu trei, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta vor fi deductibile integral, dupa ajustarile cu dobanzile atrase de la alte entitati decat cele bancare.

Deducerea pierderilor

Modificarile includ si detalierea situatiilor speciale in care companiile isi pot deduce integral pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in cazul in care debitorii inregistreaza dificultati financiare majore, determinate de situatii exceptionale, care le afecteaza intreg patrimoniul. Aceste situatii sunt cele care rezulta din calamitati naturale, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si razboaie. Firmele vor putea deduce din profitul impozabil, in anumite conditii, majorarile si penalitatile datorate in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane nerezidente in Romania. Aceste sume vor fi deductibile in cazul in care Romania are tratate de evitare a dublei impuneri cu statele respective, iar aceste tratate prevad ca penalitatile sunt considerate dobanzi. Modificarile normelor vizeaza si clarificarea conditiilor in care cheltuielile alocate de o persoana juridica straina sediului sau permanent din Romania sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. Astfel, serviciile respective trebuie sa fie prestate efectiv si justificate ca fiind adecvate activitatii sediului permanent.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii