Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Datoriile firmelor de asigurare falimentare ar putea fi imputate conducerii

ro

23 Aug, 2004 00:00 651 Marime text

Cererea de instituire a procedurii falimentului se va face de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in termen de 20 de zile de la crearea starii de insolvabilitate * Deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii de asigurarea debitoare se dispune prin hotarare a tribunalului * O societate de asigurari intra in procedura de redresare financiara atunci cand valoarea marjei de solvabilitate disponibile scade sub limita minima prevazuta de reglementarile emise de CSA sau de legislatia in vigoare privind fondul de siguranta

Procedura de faliment al unei societati de asigurare va fi deschisa pe baza unei cereri introduse fie de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, fie de societatea de asigurare debitoare sau de creditorii acesteia, se arata intr-un proiect de lege aprobat saptamana trecuta de Guvern. Societatea aflata in stare de insolvabilitate este obligata sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supusa procedurii falimentului. Cererea se depune in termen de cel mult 20 de zile de la data intervenirii sau, dupa caz, a crearii starii de insolvabilitate. Conform proiectului, starea de insolvabilitate este acea stare a societatii de asigurare caracterizata prin incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitati banesti, prin scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima prevazuta lege pentru fondul de siguranta si prin imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii. Deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii de asigurarea debitoare se dispune prin hotarare a tribunalului. Tribunalul poate dispune ca o parte din pasivul societatii de asigurare ajunsa in stare de insolvabilitate sa fie suportata de catre membrii organelor de conducere, cenzorii si auditorii financiari, personalul de executie si/sau cu atributii de control intern care au detinut functiile respective in cei trei ani anteriori inceperii procedurii, daca au contribuit la situatia in care se afla societatea. Procedurile privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, instituite prin proiectul de lege aprobat de Guvern, se aplica asiguratorilor si/sau reasiguratorilor, inclusiv sucursalelor si filialelor acestora cu sediul in strainatate, precum si sucursalelor si filialelor societatilor de asigurare straine din state terte, cu sediul in Romania.

Instituirea procedurii de redresare financiara

Dispozitiile nu se aplica intermediarilor in asigurari, acestia fiind supusi reglementarilor dreptului comun in materie de reorganizare judiciara si de faliment. Actul normativ mai prevede ca o societate de asigurare intra in procedura de redresare financiara atunci cand se constata nerespectarea obligatiei de a transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor situatia financiara in 48 de ore de la solicitare, punandu-se astfel in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de creditorii de asigurari. Alte situatii in care o societate de asigurari intra in procedura de redresare financiara se inregistreaza atunci cand valoarea marjei de solvabilitate disponibile scade sub limita minima prevazuta de reglementarile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau de legislatia in vigoare privind fondul de siguranta. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, ca autoritate competenta, si autoritate de supraveghere, informeaza de urgenta autoritatile de supraveghere din toate celelalte state membre cu privire la decizia sa de a declansa o procedura de redresare financiara, inclusiv efectele concrete posibile ale unei astfel de proceduri. Informarea se face inainte de adoptarea unei astfel de decizii sau imediat dupa aceea. In cazul deschiderii procedurii financiare pe baza de plan, consiliul de administratie sau, dupa caz, administratorul unic al societatii de asigurare este obligat sa intocmeasca si sa depuna la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor un plan de redresare financiara in termen de cel mult 20 de zile de la data comunicarii deciziei. In situatia aplicarii modalitatii de redresare financiara prin administrare speciala, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor desemneaza o persoana in calitate de administrator special, care va lua masurile necesare restabilirii situatiei financiare a societatii de asigurare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii