Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turcia Erdogan a anunţat că un fost ministru al urbanismului va fi candidatul partidului său la primăria Istanbulului

ro

07 Jan, 2024 15:59 671 Marime text
Sursa foto: Pixabay
  • Murat Kurum va candida împotriva primarului actual, Ekrem Imamoglu, reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP) şi a cărui alegere în 2019 a pus capăt unei perioade de 25 de ani în care Istanbulul a fost condus de AKP şi predecesorii săi islamişti.
     
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a desemnat duminică pe fostul ministru al mediului şi urbanismului Murat Kurum drept candidat al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), de guvernământ, la alegerile din martie pentru postul de primar al Istanbulului, în încercarea de a recâştiga controlul asupra celui mai mare oraş al ţării, transmite Reuters, conform Agerpres.

Murat Kurum va candida împotriva primarului actual, Ekrem Imamoglu, reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP) şi a cărui alegere în 2019 a pus capăt unei perioade de 25 de ani în care Istanbulul a fost condus de AKP şi predecesorii săi islamişti.

Erdogan a fost reales preşedinte în mai, iar AKP şi aliaţii săi naţionalişti au câştigat o majoritate în scrutinul legislativ, ceea ce demonstrează provocarea cu care se va confrunta opoziţia în alegerile municipale din 31 martie.

'Muncind umăr la umăr, cu siguranţă vom scoate Istanbulul din interimatul ultimilor cinci ani', a spus Erdogan la o ceremonie de anunţare a candidaturii lui Kurum şi a altor reprezentanţi ai AKP în alegerile din martie.

Kurum, în vârstă de 57 de ani, a fost ministru al mediului şi urbanismului din iulie 2018 până în iunie 2023, când a fost ales membru al parlamentului din partea Istanbulului, principalul centru comercial al Turciei şi o metropolă cu 16 milioane de locuitori, aproximativ 2% din populaţia ţării.

Kurum a fost una dintre figurile cele mai proeminente responsabile de reacţia guvernului la seismele devastatoare care au zguduit sudul Turciei în februarie trecut şi au provocat peste 50.000 de morţi.

De profesie inginer, Murat Kurum a lucrat în instituţii de urbanism înainte de a deveni ministru.

Duminică, preşedintele Erdogan a anunţat candidaţii AKP pentru mai mult de 25 de municipalităţi. Restul acestora, inclusiv candidatul pentru primăria capitalei Ankara, urmează să fie prezentaţi în cursul acestei luni.


Citește și:
Victime cad și din rândul jurnaliștilor: Doi jurnaliști palestinieni au murit în timpul unui atac israelian
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii