Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:19 03 10 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ
a

Sumă impresionantă pentru funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe, împuşcat în timp ce susţinea un discurs

ro

25 Aug, 2022 13:29 713 Marime text
 Foto: Administrația Prezidențială
  • Suma nu include cheltuielile pentru operaţiunea de securitate aferentă.

Funeraliile de stat pentru fostul premier nipon Shinzo Abe, care vor avea loc în septembrie, vor costa cel puţin 250 de milioane de yeni (circa 1,8 milioane de euro) şi la ele vor asista aproximativ 6.400 de persoane, au dezvăluit joi surse guvernamentale, transmite Agerpres.

Bugetul, pe care guvernul este de aşteptat să-l aprobe săptămâna aceasta, va acoperi cheltuielile pentru închirierea locului de desfăşurare a ceremoniilor, emblematicul stadion Nippon Budokan din Tokyo, precum şi măsurile anticoronavirus.

Suma nu include cheltuielile pentru operaţiunea de securitate aferentă.

Aceste fonduri pentru funeraliile de stat, care sunt prevăzute să se desfăşoare la 27 septembrie, vor fi obţinute în totalitate din fondurile de rezervă ale guvenului nipon pentru anul fiscal 2022.

Funeraliile au fost criticate de opoziţie şi de cetăţeni, care afirmă că nu ar trebui finanţate din bani publici şi că aceste costuri sunt mult mai mari decât ale altor funeralii de foşti înalţi demnitari şi care nu au fost acoperite din bugetul public.

Întrebat despre suma alocată, purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, a declarat joi într-o conferinţă de presă că ''banii vor proveni de la stat, din categoria rezervă generală'', şi că, în prezent, eforturile autorităţilor se concentrează pentru ca înhumarea să fie ''solemnă şi caldă''. El a refuzat totuşi să confirme cifra.

Printre personalităţile străine care intenţionează să asiste la eveniment se numără fostul preşedinte american Barack Obama, actuala vicepreşedintă Kamala Harris şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Va fi a doua înhumare de acest tip în Japonia post-război, după cea care a avut loc în 1967 în onoarea lui Shigeru Yoshida, care a guvernat în anii 1946 şi 1947 şi ulterior între 1948-1954.

Familia lui Abe a organizat încă din iulie funeralii private la templul budist Zojoji din Tokyo, unde s-au strâns mii de persoane, precum şi membri ai partidului lui Abe, ai opoziţiei şi diplomaţi.

Fostul prim-ministru a murit la 8 iulie, la 67 de ani, după ce a fost împuşcat în timp ce susţinea un discurs electoral în faţa unei gări din oraşul Nara, din vestul ţării.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii