Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia susține că a doborât două rachete americane, în Ucraina

ro

25 Oct, 2023 21:48 931 Marime text



 
  • Rusia a anunţat miercuri că sistemele sale de apărare antiaeriană au doborât pentru prima oară două rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax, citate de Agerpres
  • La 17 octombrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit telefonic omologului său american Joe Biden pentru trimiterea primului lot de rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, pe care forţele ucrainene le-au folosit pentru a ataca aerodromuri militare ruseşti situate la peste 80 de kilometri de linia frontului în două zone ocupate de Rusia
  • SUA au furnizat Ucrainei o versiune a ATACMS cu o rază de acţiune redusă, de până la 165 de kilometri, pentru a împiedica utilizarea acestui sistem împotriva teritoriului Rusiei

"Două rachete tactice ATACMS produse de SUA au fost interceptate în cursul zilei trecute" (marţi), a declarat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic, publicat pe Telegram.


În plus, potrivit comunicatului instituţiei de apărare de la Moscova, sistemele antiaeriene ruse au doborât o rachetă antiaeriană S-200 modificată pentru a ataca ţinte la sol, două rachete HIMARS şi două rachete antiradar HARM.

La 17 octombrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit telefonic omologului său american Joe Biden pentru trimiterea primului lot de rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, pe care forţele ucrainene le-au folosit pentru a ataca aerodromuri militare ruseşti situate la peste 80 de kilometri de linia frontului în două zone ocupate de Rusia, menționează sursa.

Cu o zi mai târziu, preşedintele rus Vladimir Putin calificase drept o "greşeală" furnizarea de către SUA de rachete ATACMS Ucrainei şi avertizase că Moscova are "cu ce să răspundă". 
În cadrul unei conferinţe de presa la Beijing, unde participa la un forum internaţional, el a afirmat că rachetele ATACMS "nu vor putea schimba radical situaţia" de pe frontul din Ucraina.

Sistemul de rachete convenţionale tactice sol-aer (ATACMS) este un tip de rachetă sol-sol de înaltă precizie şi cu o rază de acţiune de până la 300 km, fabricată de compania americana Lockheed Martin.

SUA au furnizat Ucrainei o versiune a ATACMS cu o rază de acţiune redusă, de până la 165 de kilometri, pentru a împiedica utilizarea acestui sistem împotriva teritoriului Rusiei.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a împiedica armata rusă să distrugă oraşele ucrainene cu lansatoare de rachete instalate în zone situate departe de linia frontului, conchide sursa citată

Citește și
Tânăr român mort pe frontul din Ucraina. Avea doar 27 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii