Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:47 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

ro

03 Jun, 2017 10:59 1955 Marime text
Evenimentul dedicat lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CS ONU) în intervalul 2020-2021 a avut loc în prezența ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

Demnitarul român a subliniat semnificația specială a acestui moment pentru diplomația română, din prisma confirmării rolului țării noastre de actor responsabil al comunității globale. A menționat că, din perspectiva României , deținerea unui nou mandat de membru nepermanent în CS ONU reprezintă un angajament strategic și un obiectiv la a  cărui atingere va participa întregul spectru politic.

În cadrul discursului său, a punctat, de asemenea, că în ceea ce privește candidatura României la principalul for global cu responsabilități în domeniul menținerii păcii și securității internaționale, aceasta reflectă angajamentul ţării noastre pentru promovarea principiilor și valorilor Cartei ONU, precum și recunoașterea contribuției pe care țara noastră a avut-o ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate pe durata a patru mandate precedente.

„Trăim într-o lume complexă, volatilă, în care ne confruntăm cu noi și diversificate provocări cărora trebuie să le facem față în fiecare zi. Nevoia unei organizații robuste, cum este ONU, care să reprezinte un garant al păcii și o platformă pentru găsirea celor mai adecvate soluții este mai mare ca niciodată. Îmi exprim întreaga convingere că ONU va continua să identifice cele mai efieciente instrumente pentru a răspunde provocărilor globale. România își va aduce propria contribuție la eforturile comune, la nivelul ONU, și va împărtăși responsabilitatea colectivă în soluționarea crizelor internaționale, inclusiv din perspectiva deținerii mandatului de membru neparment în CS ONU”, a declarat ministul Teodor Meleșcanu.

Lansarea s-a desfășurat într-un cadru festiv, la sediul Organizației Națiunilor Unite și s-a bucurat de participarea a numeroși membri ai corpului diplomatic reprezentând toate grupurile geografice din ONU, precum și înalți oficiali din conducerea organizației.

Ceremonia marchează un moment important pentru România din perspectiva unui „angajament de durată pentru Pace, Justiție și Dezvoltare”, sloganul sub care se va derula campania țării noastre.

Ministrul Teodor Meleșcanu a încheiat la 2 iunie 2017 seria întâlnirilor la New York prin întrevederea cu Statele mici insulare din Pacific (Pacific Small Islands Developing States), în cadrul căreia au fost convenite impulsionarea relațiilor bilaterale cu țările acestei regiuni și explorarea modalităților de îmbunătățire a cooperării în domenii precum: educație, sănătate, energie regenerabilă și turism, schimbări climatice, prin intermediul contactelor politice reînnoite, al delegațiilor de afaceri și al numirii de șefi de misiune nerezidenți pe lângă aceste state.

Reprezentanții Grupului Statelor mici insulare din Pacific au apreciat disponibilitatea României de a colabora cu acestea și cu alți parteneri internaționali în ceea ce privește implicațiile serioase ale securității asupra schimbărilor climatice și pentru a atenua efectele negative ale acestui fenomen asupra comunităților în pericol.

Sursa foto: mae.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii