Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Ucrainei a supravieţuit săptămâna trecută unui număr de trei tentative de asasinare. Care sunt grupările care le-au plănuit

ro

04 Mar, 2022 12:42 1417 Marime text

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi supravieţuit unui număr de trei tentative de asasinare, săptămâna trecută, din partea a două grupări diferite - mercenari ai Kremlinului şi forţe speciale cecene -, a informat vineri, 4 martie, cotidianul britanic The Times, citat de EFE.



Două grupări diferite au încercat să-l asasineze pe liderul ucrainean: aşa-numitul grup Wagner, mercenari susţinuţi de Kremlin, şi forţe paramilitare speciale cecene, însă ambele tentative au fost anihilate de elemente provenite chiar din interiorul Serviciului Federal de Informaţii (FSB, fostul KGB) al Rusiei care se opun războiului din Ucraina.



Cotidianul britanic semnalează că mercenarii din grupul Wagner sosiţi la Kiev au înregistrat pierderi şi şi-ar fi exprimat îngrijorarea cum de ucrainenii au ştiut să le anticipeze mişcările.



The Times citează o sursă apropiată acestui grup care recunoaşte că a fost "surprinzător" de cât de bine informată pare să fi fost echipa de securitate care îl protejează pe Zelenski.



Potrivit cotidianului citat, sâmbăta trecută o tentativă de a-l lichida pe Zelenski a fost dejucată la periferia Kievului şi, potrivit oficialilor de securitate ucraineni, o echipă de asasini ceceni a fost "eliminată" înainte ca aceasta să poată ajunge la preşedintele ucrainean.



Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina, a dezvăluit la posturi de televiziune locale că spioni ruşi au atenţionat partea ucraineană în legătură cu planurile de asasinat.



Potrivit funcţionarilor ucraineni, informaţia care s-a încheiat cu uciderea cecenilor a plecat de la agenţi ai FSB care se opun invaziei ruse.



"Vă pot spune că am primit informaţii de la (agenţi ai) FSB, care nu vor să participe la acest război sângeros", a declarat Danilov, care a adăugat că, "datorită acestora, grupul de elită (al liderului cecen Ramzan) Kadîrov a fost distrus, după ce venise să-l elimine pe preşedintele nostru".



Mercenarii din grupul Wagner nu erau la curent cu intenţiile asasinilor ceceni, în schimb acest grup se află la Kiev de mai bine de şase săptămâni, unde supraveghează activităţile la 24 de obiective ucrainene de importanţă crucială.



Potrivit The Times, grupul Wagner a fost instruit să aştepte sosirea forţelor speciale ruseşti Spetsnaz, care să le asigure un coridor securizat pentru a ieşi din Kiev odată ce-şi vor fi îndeplinit misiunea.



O sursă apropiată mercenarilor aflaţi în capitala ucraineană a relatat că se crede că aceştia au făcut planuri pentru o nouă încercare de asasinat înainte de sfârşitul săptămânii.

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii