Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:38 20 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de persoane evacuate în partea de nord a Crimeii, după o puternică poluare industrială. Ce spun autoritățile

ro

07 Sep, 2018 18:44 394 Marime text
Mai multe mii de persoane, între care numeroşi copii, au fost evacuate, în timp ce patru persoane au fost spitalizate în partea de nord a Crimeii, după o puternică poluare industrială, trecută sub tăcere timp de mai multe zile de către administraţia din peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, informează joi France Presse citat de Agerpres.ro
 
Un total de 3.986 de persoane care locuiesc în oraşul Armiansk, situat în extremitatea de nord a peninsulei, au fost trimise spre centre de îngrijire marţi şi miercuri, potrivit Ministerului Educaţiei local.
 
Ministrul adjunct al sănătăţii, Valetin Savcenko, a indicat miercuri într-o intervenţie televizată că patru persoane au fost spitalizate, iar alte 54 au primit asistenţă la domiciliu, fără să detalieze cauzele pentru care acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale.
 
Potrivit guvernatorului Crimeii, emisii atmosferice suspecte provenind de la uzina chimică 'Krâmski Titan' din Armiansk s-au produs în noaptea de 23 spre 24 august.
 
A doua zi, mesaje evocând accese anormale de tuse şi iritarea ochilor au început să apară pe reţelele socializare.
 
În diverse fotografii apărute se vedeau în special vehicule şi conducte acoperite cu un lichid uleios.
 
În pofida mesajelor alarmante, autorităţile nu au ordonat evacuarea decât marţi, după un miting care a reunit circa 300 de persoane în faţa primăriei din Armiansk.
 
Activităţile uzinei 'Krâmski Titan', care numără aproape 5.000 de angajaţi, au fost suspendate pentru două săptămâni.
 
Filială locală a Comitetului de Anchetă, organismul rus responsabil cu investigarea cazurilor importante, a deschis o anchetă pentru încălcarea legislaţiei privind emisii de substanţe periculoase.
 
Guvernatorul Crimeii, Serghei Aksionov, a atribuit evacuările schimbărilor de temperatură care au antrenat o depăşire a normelor autorizate de dioxid de sulf.
 
Măsurătorile efectuate în şcoli şi grădiniţe nu arată cu toate acestea valori anormale, potrivit lui Aksionov.
 
Pentru combaterea poluării, ministrul situaţiilor de urgenţă din Crimeea, Aleksei Fridman, a afirmat miercuri că au fost stropite cu apă 500 km de drumuri şi o suprafaţă de 2.500 de km pătraţi, în special la intrarea în şcoli şi locuinţe.

 Agerpres.ro
Sursa foto: Google Maps
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii