Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Israel-Hamas Africa de Sud a acuzat Israelul de „acte de genocid sistematice”

ro

11 Jan, 2024 16:54 672 Marime text
Foto: Pixabay
  • Africa de Sud a acuzat joi Israelul, în timpul audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de ''acte de genocid sistematice'' comise în Fâşia Gaza, informează DPA.
     
Africa de Sud a acuzat joi Israelul, în timpul audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de ''acte de genocid sistematice'' comise în Fâşia Gaza, informează DPA, citat de Agerpres.

Partea sud-africană susţine că Israelul a încălcat Convenţia ONU privind Genocidul.

Potrivit reprezentantului Africii de Sud, Adila Hassim, Israelul comite un val de violenţe fără precedent pentru a distruge vieţile palestinienilor. Hassim a descris actele de violenţă ale armatei israeliene, precum atacurile cu bombă şi blocarea ajutorului umanitar, drept ''acte de genocid''.

De asemenea, Africa de Sud a adus în sprijinul acuzaţiilor sale declaraţii făcute de miniştri şi alte oficialităţi din Israel care s-au referit la palestinieni cu cuvintele ''animale umane'' şi care au spus că Israelul nu ''va cruţa pe nimeni''.

Acuzarea cere protecţie juridică pentru vieţile palestinienilor, solicitându-le judecătorilor CIJ să dispună încetarea acţiunii militare.

Africa de Sud a condamnat atacul Hamas comis pe 7 octombrie împotriva Israelului, dar ministrul justiţiei sud-african Ronald Lamola a subliniat că ''niciun atac armat nu poate oferi vreo justificare pentru încălcarea Convenţiei'' ONU privind Genocidul. El s-a referit la o politică de ''apartheid contra palestinienilor în ultimii 76 de ani''.

Israelul îşi va prezenta argumentele vineri în faţa judecătorilor.

Curtea intenţionează să îşi anunţe decizia cu privire la apelul urgent în câteva săptămâni. Principalul caz, reprezentat de acuzaţia de genocid, ar putea dura mai mulţi ani.

În luna decembrie Israelul a respins acest proces, primul de acest fel lansat împotriva statului evreu. Cu puţin timp înaintea începerii audierilor la CIJ în acest dosar, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că nu există nicio bază juridică pentru susţinerea acuzaţiei sud-africane.

''Israelul luptă contra teroriştilor Hamas, nu contra populaţiei palestiniene, şi facem acest lucru cu deplina respectare a dreptului internaţional'', a spus Netanyahu.

Atât ministrul de externe german Annalena Baerbock, cât şi ministrul economiei german Robert Habeck au respins acuzaţia de genocid formulată la adresa Israelului.

Aflat în vizită în oraşul Sderot, ce a fost atacat de teroriştii palestinieni Hamas pe 7 octombrie, Habeck a declarat că ''genocidul este altceva''.

Hamas ''a ieşit pe străzile de aici cu singurul scop de a măcelări cât mai mulţi oameni posibil'', în timp ce Israelul nu ţinteşte civili şi nu a mers în Gaza pentru a ucide copii şi a viola şi omorî femei, a susţinut ministrul german al economiei.

Ofensiva israeliană asupra poziţiilor mişcării palestiniene Hamas din Fâşia Gaza a fost declanşată după un atac transfrontalier al luptătorilor islamişti care, potrivit Israelului, au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 240.


Citește și:
Cancelarul federal german Scholz denunţă ferm planurile extremiştilor de dreapta de repatriere a imigranţilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii