Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi

ro

07 Feb, 2023 10:01 1069 Marime text
Foto: TwitterBilanţul cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi, însă amploarea dezastrului în regiunea de frontieră dintre cele două ţări este încă neclară, relatează AFP citat de Agerpres.ro

Autoritatea oficială de salvare din Turcia (AFAD) a anunţat marţi că bilanţul seismului puternic care a zguduit ţara a ajuns la 3.381 de decese.

Conform AFP, aceasta ridică la 4.890 numărul total al victimelor în Turcia şi Siria în urma acestei serii de cutremure, cele mai violente care au lovit regiunea în ultima aproape sută de ani.

Însă bilanţul ar putea creşte, deoarece numeroase persoane se află în continuare sub dărâmături. Echipele de salvare continuă căutarea supravieţuitorilor, pe fondul temperaturilor scăzute.

Ajutorul internaţional urmează să ajungă marţi în Turcia şi în nordul Siriei.

Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, 45 de ţări şi-au oferit ajutorul.

În schimb, în Siria, la apelul lansat de autorităţile de la Damasc a răspuns în special aliatul său rus, care a promis echipe de salvare "în următoarele ore", în timp ce, conform armatei, peste 300 de militari ruşi sunt deja la faţa locului pentru a ajuta echipele de intervenţie.

ONU a reacţionat la rândul său, dar a insistat ca ajutorul furnizat "să ajungă la sirienii de pe întreg teritoriul", dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului.

În aceste zone controlate de rebeli, în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, au fost număraţi cel puţin 700 de morţi.

Bilanţul de o parte şi de cealaltă a frontierei a crescut permanent, iar dată fiind amploarea pagubelor numărul morţilor riscă să fie tot mai mare pe măsură ce se desfăşoară căutările.

Numai în Turcia autorităţile au numărat aproape 5.000 de clădiri prăbuşite. Iar scăderea radicală a temperaturilor produce un risc suplimentar de hipotermie în rândul răniţilor, blocaţi în ruine.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis la rândul său că se aşteaptă la ce e mai rău şi că se teme la "un bilanţ de opt ori mai mare decât cifrele iniţiale".

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii