Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atac cibernetic de amploare asupra marilor bănci din Rusia

ro

10 Nov, 2016 17:08 1990 Marime text
Un atac cibernetic de amploare lansat de pe mii de calculatoare piratate în peste 30 de țări vizează de marți mai multe mari bănci din Rusia, a anunțat luni laboratorul Kaspersky, specializat în securitate informatică, relatează AFP.
 
Cea mai mare instituție financiară a țării, banca publică Sberbank, a anunțat că a fost vizată de un atac cibernetic dar că a reușit să-l neutralizeze fără ca activitățile să-i fie neutralizate.
 
Potrivit Kaspersky, atacuri ''complexe'' de tipul DDoS care constau în tentativa de a face un server indisponibil suprasolicitându-l cu cereri de accesare au început marți, la ora 13.00 GMT și continuau joi. Cu o durată medie de o oră dar putând atinge și aproape 12 ore, acestea au afectat ''site-urile de internet a cel puțin cinci instituții financiare care se află printre primele zece'' rusești, a precizat societatea într-un comunicat.
 
Aceste operațiuni au constat în lansarea a 660.000 de cereri de accesare pe secundă de pe o rețea de computere piratate fără știința proprietarilor lor (''botnet'') care conțin peste 24.000 de calculatoare în 30 de țări din care majoritatea se află în SUA, India, Taiwan și Israel, a adăugat aceeași sursă.
 
La solicitarea AFP, Banca centrală din Rusia a confirmat că a identificat ''atacuri asupra unei serii de mari bănci'' comise în special de pe dispozitive conectate, care nu au blocat însă accesul clienților la servicii.
 
Unul dintre responsabilii Sberbank, Stanislav Kuznețov, a precizat că grupul a suferit 68 de atacuri de acest tip în 2016 și că ultimul a fost unul dintre cele mai importante, dar ''u cel mai puternic''.
 
Kaspersky a reamintit că atacurile de tip DDoS constituie ''unul dintre instrumentele cele mai răspândite utilizate de răufăcători pentru a ataca firmele''.
 
Aceste atacuri s-au înmulțit în ultimii ani odată cu apariția băncilor online dar și în contextul tensiunilor provocate de criza ucraineană, cu acțiuni asupra site-urilor Kremlinului, băncilor rusești sau al NATO.
 
Recent, hackerii ruși au fost acuzați de autoritățile americane pentru piratarea unor servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei prezidențiale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii