Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:25 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste proastă pentru DNA! Un raport de constatare, exclus de judecători în dosarul foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“

ro

20 Jun, 2016 00:00 1723 Marime text
Veste proastă pentru Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor săvârşite de militari! Curtea de Apel Constanța a exclus raportul de constatare întocmit de specialistul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 31.03.2015 în dosarul foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“ . Decizia judecătorilor este definitivă.
 
În prezenta cauză, Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, a fost deferit Justiţiei, alături de Constantin Miroiu, fostul şef al Serviciului Logistic din ISU „Dobrogea“, Virgilia Crina Ciochină, fostul contabil-şef al inspectoratului, şi Vasilica Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi serviciu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).
 
Mai mult decât atât, în prezenta cauză a fost trimis în judecată şi Viorel Cobzariu, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, cu privire la săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrate de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei“.
 
„Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate. În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil-şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin“, potrivit DNA.
 
„În aceleaşi circumstanţe“, mai arată cei de la Anticorupţie, „inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie“.
 
În cauză, DNA a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile proprietate a inculpaţilor Constantin Miroiu, Vasilica Vasile, Viorel Cobzariu şi Viorel Costache, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând presupusul prejudiciu produs Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, în sumă de 40.735,97 de lei, şi folosul aparent necuvenit obţinut de firma respectivă, în sumă de 35.754,38 de lei.  
 
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii