Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vaporul kamikaze ucrainean a plecat din port

ro

17 Sep, 2004 00:00 1724 Marime text

Navele care s-au ciocnit la intrarea in Portul Constanta luna trecuta au disparut

Vasul ucrainean "Boris Babochkin" a parasit Portul Constanta in urma cu cateva zile * Pana pe 26 august 2004, cargoul ucrainean se numea "Vast Bangalore" * Datorita etravei confectionate din otel masiv, destinata zonelor oceanice polare, fiind adaptat pentru spargerea de gheata, in urma impactului cu nava turceasca vasul ucrainean nu a suferit nici o avarie * Investigatorii evenimentului maritim produs luna trecuta au concluzionat ca cei aflati la comanda navei ucrainene au actionat voluntar si constient in momentul in care s-a produs accidentul naval * Vasul turcesc avariat a efectuat reparatii provizorii ale corpului navei si si-a continuat drumul spre Istanbul * Armatorul navei turcesti avariate l-a dat in judecata pe proprietarul vasului ucrainean

In urma cu o luna de zile, mai bine zis in noaptea de 26/27 august 2004, doua nave straine, una sub pavilion ucrainean si cealalta sub pavilion turcesc, au intrat in coliziune chiar in zona aflata la intrarea in Portul Constanta, intre cele doua diguri de Nord si de Sud. Cargoul "Boris Babochkin", sub pavilion ucrainean, a ignorat toate indicatiile de navigatie ordonate de dispecerii de trafic ai Port Control Constanta si a intrat frontal in nava "Mecit Kaptan", sub pavilion Turcia. Port Control nu a reusit evitarea acestei coliziuni navale, cu toate ca mesajele radio emise de acestia au avertizat in permanenta si au prevazut producerea evenimentului. Radarele si sistemele VTMS ale Portului Constanta au inregistrat atat traficul radio din acele momente, cat si imaginile radar dinainte si dupa coliziunea celor doua nave. In urma nenumaratelor apeluri efectuate de operatorii Port Control Constanta, comandantul navei ucrainene nu s-a deranjat sa raspunda prompt, comenzile si indicatiile primite de la mal fiind ignorate in totalitate de ucraineni. In urma coliziunii, vasul turcesc a fost avariat, suferind o gaura de apa intr-un bord, fiind ulterior esuat pe un banc de nisip in afara senalului navigabil.

Tribunalul maritim va hotari

Dupa producerea accidentului, vasul ucrainean "Boris Babochkin" a acostat la cheul danei 57 din Portul Constanta. Nava "Boris Babochkin" a purtat numele de "Vast Bangalore", si asta pana in data de 26 august 2004, deci cu o zi inainte de a se produce accidentul. Nava ucraineana trebuia sa fie incarcata cu aproximativ 2000 de tone de soda caustica ambalata in butoaie, marfa avand destinatia portul Lagos din Nigeria. O comisie de ancheta formata din mai multi experti in navigatie, specialisti in Drept Maritim, impreuna cu avocatii armatorului navei turcesti "Mecit Kaptan" au efectuat inspectii amanuntite la bordul ambelor nave implicate in incident, in vederea prelevarii de dovezi si probe fizice care stau la baza procesului ce a fost intentat armatorului ucrainean.Armatorul navei turcesti avariate a refuzat repararea vasului intr-un santier naval din Portul Constanta sau Agigea, chiar daca cheltuielile urmau a fi suportate de firma asiguratoare si, ulterior, de cel care va fi dovedit ca vinovat de producerea accidentului.Nava turceasca fusese incarcata cu 2000 de tone de porumb, cu destinatia Egipt, si in noaptea accidentului, aceasta tocmai plecase de la cheul de cereale aferent danei 114 din Portul Constanta Sud-Agigea. Vasul turcesc a plecat, conform dispozitiilor, spre portul Istanbul, gaura de apa produsa de cargoul ucrainean fiind astupata provizoriu cu o caplama metalica. Cargoul ucrainean, gratie constructiei robuste extrem de rezistente a corpului, in special a etravei confectionate din otel masiv, identica aproape ca la spargatoarele de gheata si care este destinata in special pentru zonele arctice, nu a suferit absolut nici o avarie. Vasul ucrainean si-a continuat voiajul catre Nigeria, la Constanta ramanand doar avocatii reprezentanti ai armatorului ucrainean. Zilele acestea va avea loc prima infatisare la Tribunalul Constanta vizavi de cauza evenimentului maritim produs in urma cu aproximativ o luna de zile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii