Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul îi dă cu tifla Prea Înaltului?Cum pierde Teodosie procesele cu preoţii caterisiţi

ro

29 Nov, 2010 00:00 5511 Marime text
gurita_-_eforie_nord_biserica_nasterea_maicii_domnului.jpgPleacă părintele, vine părintele: se anunţă evacuări silite la Parohia Eforie Nord 2

Preoţi impuşi cu forţa în biserici, iar ulterior evacuaţi prin executare silită, alţi preoţi îndepărtaţi tot cu forţa din propriile parohii, reinstalaţii în funcţii de instanţele de judecată, şi salarii plătite retroactiv, a căror valoare totală se ridică la circa 34.000 de lei. Acesta este rezumatul "războiului" dus de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie cu părintele Vasile Guriţă, unul dintre preoţii îndepărtaţi de Arhiepiscopul Tomisului din parohia sa - din motive numai de el ştiute - şi ulterior caterisit.

Nemulţumiţi de faptul că o instanţă civilă a decis repunerea în funcţie a părintelui Guriţă, reinstalându-l preot 1 la Parohia Eforie Nord 2, şi i-a acordat drepturile salariale cuvenite pentru perioada în care a fost ţinut deoparte prin voinţa ÎPS, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au atacat hotărârea în recurs. Războiul în instanţă dus între preotul Guriţă şi Arhiepiscopia lui Teodosie urmează să se reia pe 25 ianuarie, însă părintele susţine că recursul instituţiei este tardiv. În replică, părintele Alin Boc, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, spune că nu poate o sentinţă civilă să contrazică una dată de biserică. În paralel cu contrele "Arhiepiscopia Tomisului - preotul Vasile Guriţă", actualul paroh al Parohiei Eforie Nord 2, părintele Ciprian Cojocaru, riscă să fie evacuat silit, în sentinţa pronunţată de Tribunalul Constanţa fiind prevăzută, potrivit părintelui Guriţă, aprobarea pentru evacuarea silită a preotului impus de Teodosie. Preotul Vasile Guriţă a mai precizat că Arhiepiscopia Tomisului a fost notificată cu privire la punerea în executare a sentinţei Tribunalului. Cu alte cuvinte, Arhiepiscopia ar fi primit înştiinţarea privind iminenta evacuare a părintelui Cojocaru de la Parohia Eforie Nord 2.vasile_gurita.jpg

"Nu vreau să mai aparţin spiritual de Teodosie"

Concret, părintele Guriţă spune că, prin sentinţa Tribunalului Constanţa din 13 octombrie 2010, i s-a dat dreptate în lupta cu ÎPS Teodosie. Instanţa a decis repunerea pe funcţia de preot 1 la Parohia Eforie Nord 2 a părintelui Guriţă, precum şi plata drepturilor salariale cuvenite acestuia în perioada în care a fost înlăturat din parohie, suma ridicându-se la circa 34.000 de lei. În plus, spune părintele, judecătorii au prevăzut şi faptul că actualul paroh va fi evacuat silit, dar şi faptul că preotul aflat în litigiu cu ÎPS Teodosie nu este obligat să slujească aparţinând de Eparhia Română, ci poate continua să fie paroh al bisericii din Eforie Nord, dar aparţinând de Mitropolia Ortodoxă din Milano. "Nu mai vreau să mă întorc la ei, să aparţin de ei, ci vreau să aparţin de o altă biserică ortodoxă, pentru că ei şi-au bătut joc de mine", a declarat părintele Vasile Guriţă. De asemenea, acesta a continuat spunând că "sentinţa Tribunalului Constanţa a fost dată din cauza abuzurilor exercitate de Teodosie împotriva mea şi nu mai vreau să aparţin spiritual de el". Părintele a mai precizat că, potrivit notificării transmise Arhiepiscopiei Tomisului de executorul judecătoresc în baza sentinţei Tribunalului Constanţa, în jurul datei de 3 decembrie, părintele Ciprian Cojocaru - cel care a fost instalat "abuziv" de ÎPS Teodosie în locul său - va trebui să-i cedeze locul de preot 1, riscând altfel să fie evacuat silit.

"Imixtiune în problemele bisericeşti"

La rândul său, părintele Alin Boc, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, spune că nu pot instanţele civile să decidă în litigiile dintre preoţi: "Este normal ca Biserica să atace o sentinţă dată prin nerespectarea legilor după care funcţionează aceasta". "În privinţa părintelui Guriţă, lucrurile sunt clare: s-a dat o sentinţă la nivel bisericesc şi aceea trebuie respectată. Această sentinţă civilă este dată în nerespectarea duhului Bisericii, astfel că este normal să fie atacată", a explicat părintele Boc. "Biserica se organizează şi îşi rezolvă singură problemele cu preoţii, dacă acestea există. În caz contrar, este o imixtiune în problemele bisericeşti, în momentul în care îşi permite o instanţă civilă să judece pricinile ce o privesc", a conchis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Potrivit însă declaraţiei părintelui Guriţă, "este vorba despre un conflict de muncă, pe care instanţa de judecată trebuia să-l analizeze". "Cât am fost paroh, eu am avut salariu de la stat, astfel că primează legea civilă. În prezent, instanţa a făcut dreptate din punct de vedere legal, pentru că ei au mers pe abuzuri, pe referate false. La proces nu au prezentat nici un act din care să reiasă că aş fi fost vinovat de ceva", a conchis părintele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 29 Nov, 2010 22:18 instanta prin hotararea data a facut un abuz extraordinar de mare. nu poti repune preot in Biserica Ortodoxa Romana pe cineva care s-a LEPADAT de credinta crestin-ortodoxa. plus ca preotul este delegatul ierarhului si nu al instantei. UNDE AM AJUNS? ramane ca instantele de judecata sa HIROTONEASCA preoti sau poate chiar sa vina judecatorii, magistratii s.a. sa savarseasca Sfanta Liturghie si celelalte slujbe bisericesti... gurita a fost caterisit si de Arhiepiscopia Tomisului si sentinta a fost mentinuta si de Sfantul Sinod, cel mai inalt for bisericesc din BOR. cu siguranta judecatoarele TESA MONALIS si COADA SIMONA au gresit, intentionat sau nu...
  • Hapsaneanul Shpagoveanul 29 Nov, 2010 18:54 Uite harul, nu e harul, uite duhul nu e duhul! .....purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, spune că nu poate o sentinţă civilă să contrazică una dată de biserică.... Pai cred si eu daca nu exista pentru ei nici Dumnezeu nici legiuitor, doar sarsaila si politica le-a mai ramas raspopitilor!!! Bombonel sa traiasca si cu Shpagoveanu Hapsaneanu! ...Această sentinţă civilă este dată în nerespectarea duhului Bisericii, astfel că este normal să fie atacată.... Le propun raspopitilor sa-si rupa buletinele, pasapoartele si inclusiv orice act civil, sa devina apatrizi si sa plece in....lor oriunde cu tot cu duhul (mikiduta) care-i stapaneste! Bombonel sa traiasca ca 10 miliarde shpaga a dat sa ajunga Shpagoveanu mare sa inroseasca Tomisul de besedei!
  • Gabriel Mascas 29 Nov, 2010 18:23 Orice persoana care locuieste pe teritoriul Romaniei este cetatean Roman! si, dupa aceea medic taran inginer preot!!!! Conform acestui statut toti ne subordonam legal Constitutiei Romaniei de ale carei Legi beneficiem. Romania nu este un stat teocratic care sa se coordoneze dupa legile Bisericii sau Inchizitiei! iar BOR nu este o Biserica nationala ,este doar majoritara !!! In consecinta BOR trebuie si trage "Consecintele" legale si nu cele instituite de clanul ecleziastic!!! Asa ca luati aminte!!!