Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Table de şah, regi şi containere Pe mâna cui e Vama Agigea? (Documente)

ro

25 Nov, 2011 01:00 4783 Marime text

Vama.jpgIminentele eliberări din arest ale suspecţilor din dosarul Portul par să fi dus la schimbări de trupe în rândul vameşilor constănţeni.

Ţinta „Number 1" a procurorilor anticorupţie, Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea - pe scurt Vama Agigea, este condusă în prezent de Octavian Lică Parfenie şi Ovidiu Ion Tatu. Iar pentru că vama este un sistem în care, vrând-nevrând, toată lumea are legătură cu toată lumea, surse avizate îl dau pe Parfenie drept apropiat („locotenent") al fostului vameş şi fost director portuar Eugen Bogatu, iar pe Tatu aşa-zis protejat al fostului director al Regionalei Vamale Constanţa Sunai Cadîr. Atât Bogatu, cât şi Cadîr au fost proaspăt eliberaţi din celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde şi-au petrecut ultima jumătate de ani în calitate de suspecţi în mega-ancheta Portul.

Operaţiunea „Tabla de şah" a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care viza jongleriile cu accize din sistemul vamal, a fost demarată cu mare pompă la începutul acestui an, dar pare să acţioneze pe principiul „A murit regele. Trăiască Regele!", cel puţin în ceea ce priveşte Regionala Vamală Constanţa. Cu zeci de persoane închise pe şase luni sub acuzaţii grave de corupţie vizând constituirea unei grupări infracţionale în porturile constănţene, ce acţiona după propriile reguli şi tarife în vămuirea bunurilor, arhi-mediatizatul dosar Portul începe să semene cu un carusel, pe sistemul: pleacă ai noştri, vin ai noştri. Radio Sky anunţa ieri că fostul şef al Vămii Agigea, Iulian Teşelanu, s-ar fi autosuspendat din funcţia de şef al vămii pentru doi ani de zile. Procedând în acest mod, Teşeleanu pare să fi urmat exemplu unui alt fost şef al vămii, bucureşteanul Liviu Durbac, care s-a autosuspendat şi el la începutul acestui an, pentru o perioadă de trei luni. Între timp, însă, Durbac a fost arestat, la cererea procurorilor anticorupţie.

Parfenie şi Tatu

Dincolo însă de aceste aspecte, atribuţiile lui Teşeleanu în Vama Agigea au fost preluate de Octavian Lică Parfenie, în calitate de şef al biroului vamal, secondat de adjunctul Ovidiu Ion Tatu, după cum ne-au declarat reprezentanţii Regionalei Vamale Constanţa. În ceea ce-l priveşte pe Parfenie, trebuie precizat că nu este pentru prima dată când ajunge în atenţia presei, numele său aflându-se printre lucrătorii vamali despre care se spunea că ar fi apropiaţi ai lui Eugen Bogatu. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul spuneau la începutul anului despre mai mulţi vameşi printre care şi Parfenie s-ar afla printre oamenii lui Bogatu, implicându-se şi ideea că munca la Sectorul Containere - „regina" vămii cum este numit - i-ar fi asigurat situaţia. Cu toate acestea, în declaraţia de avere completată de Parfenie în noua funcţie de şef al Vămii Agigea, acesta a precizat că nu are nimic, în afara venitului asigurat de muncă în vamă, care se ridică la 25.470 de lei. De asemenea, şeful din Agigea nu are niciun interes. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre adjunctul său, Tatu, pe care presa bucureşteană îl dădea în urmă cu mai multe luni presupus protejat al fostului director al Regionalei, Sunai Cadîr. Tatu a precizat că este acţionar al SC Best Business Consulting SRL Constanţa şi SC Best Brand Business SRL Constanţa, cu 35 şi respectiv 30%. Adjunctul de la Agigea a menţionat în declaraţia de avere venitul realizat de soţia sa, care se ridică la 138.088 de lei anual, dar şi faptul că deţine împreună cu aceasta un teren intravilan în Constanţa de 999,98 de metri pătraţi şi o casă de 414 mp, primul fiind dobândit în 2006, iar casa fiind construită în 2009.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii