Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sultana Baditeanu, transferata la Tulcea

ro

03 Jun, 2004 00:00 3488 Marime text

In momentul de fata, aceasta are patru dosare penale pe rolul instantelor * In alta ordine de idei, femeia a fost condamnata la opt ani de inchisoare in primul sau dosar penal, insa decizia nu este definitiva

Pe rolul Tribunalului din Constanta s-a aflat, ieri, dosarul in care inculpati sunt sotii Ion si Sultana Baditeanu, insa magistratii nu au putut continua cercetarile judecatoresti din cauza unui viciu de procedura. Mai precis, Sultana Baditeanu nu a fost adusa in fata instantei deoarece femeia a fost dusa la Judecatoria din Tulcea unde mai are un alt dosar penal. Potrivit anchetatorilor, la Tulcea, aceasta este inculpata intr-un dosar in care este acuzata de trafic de influenta. In urma cu mai mult timp, Sultana Baditeanu ar fi promis mai multor persoane ca are relatii la Ambasada SUA si, in schimbul unor sume de bani, ar putea sa le obtina vize pentru America. Anchetatorii mai sustin ca, dupa ce Sultana Baditeanu s-a vazut cu banii in mana, aproximativ 3000-4.000 de dolari, a uitat de promisiunea facuta, motiv pentru care a fost reclamata politistilor. Ieri, la Tribunalul din Constanta trebuia sa continue cercetarile judecatoresti in dosarul care-i are ca inculpati pe Ion si Sultana Baditeanu. Cei doi au fost trimisi in judecata de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta sub acuzatia de inselaciune in forma calificata, uz de fals si fals in declaratii. Potrivit anchetatorilor, sotii Baditeanu au infiintat mai multe societati comerciale care au avut ca obiect de activitate prestari servicii in domeniul agricol cu intentia de a beneficia de facilitatile oferite de banci, respectiv credite si dobanzi reduse. Asa cum reiese din actul de inculpare, in perioada 1998-1999, cei doi au imprumutat sume de bani prin inducerea in eroare a reprezentantilor bancii. Ei au prezentat cu buna stiinta acte false si au cauzat Bancii Romane de Dezvoltare - Sucursala Tulcea un prejudiciu de 7,5 miliarde de lei si Bancii Internationale a Religiilor 2,5 miliarde de lei. In urma cercetarilor efectuate de catre anchetatori s-a stabilit ca majoritatea contractelor de credit au fost incheiate prin incalcarea cu buna stiinta a dispozitiilor legale referitoare la garantiile ipotecare. Deoarece, momentan, Sultana Baditeanu a fost transferata la Tulcea de comun acord cu instantele constantene, ieri, magistratii de la Tribunalul din Constanta au stabilit urmatorul termen pentru data de 30 iunie.

"Afaceri" de familie

Ion si Sultana Baditeanu sunt administratori la SC "Agricol Trans Cereal" si SC "Delta 2000" SRL si mai au impreuna un dosar penal care se afla pe rolul instantelor constantene. Printre altele, acestia sunt acuzati de rambursari ilegale de TVA. Conform rechizitoriului intocmit de catre procurori, in mai multe randuri, in perioada anilor 2001-2003, Ion si Sultana Baditeanu, in calitate de administrator de drept, respectiv de fapt, ai SC "Agricol Trans Cereal" SRL si SC "Delta 2000" SRL din Constanta au solicitat si obtinut de la Administratia Finantelor Publice Constanta, in mod necuvenit, suma totala de 13,5 miliarde de lei, reprezentand TVA de rambursat. Pentru a putea beneficia de acesti bani, cei doi au folosit documente contabile intocmite in fals si au completat cu date nereale deconturile lunare de TVA, pe care, ulterior, le-au prezentat organelor fiscale. De asemenea, in perioada martie 1999 - august 2002, cei doi au dispus inregistrarea in documente contabile primare ale celor doua societati unde erau patroni a unor venituri diminuate si a unor cheltuieli nereale, fapt ce a condus la sustragerea de la plata obligatiilor fiscale in suma de 1,1 miliarde de lei. Totodata, Sultana Baditeanu a mai fost condamnata la o pedeapsa de opt ani de inchisoare pentru infractiuni similare, insa decizia nu este definitiva. Actualmente, dosarul se afla la Curtea de Apel Constanta deoarece inculpata a formulat apel impotriva sentintei dispuse de Tribunalul Constanta. In momentul de fata, Sultana Baditeanu este arestata preventiv si se afla in Penitenciarul de la Poarta Alba. Initial, si sotul acesteia a fost arestat, insa, in cele din urma, judecatorii l-au pus in libertate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • popescu dan 24 Feb, 2010 15:22 si fisu florin baditeanu e un mare escroc ,aveti mare grija .le stiu nr de tel fix