Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:47 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama, în vizită la șeful Statului Major al Apărării

ro

07 Sep, 2020 16:32 1404 Marime text
  • Discuțiile celor doi oficiali militari s-au axat, în principal, pe identificarea unor noi posibilități de cooperare între Armata României și Garda Națională Alabama.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel PETRESCU, a avut luni, 7 septembrie, la sediul MApN, o întrevedere cu șeful Gărzii Naționale a statului Alabama (SUA), generalul-maior Sheryl GORDON.

Discuțiile celor doi oficiali militari s-au axat, în principal, pe identificarea unor noi posibilități de cooperare între Armata României și Garda Națională Alabama. S-a accentuat faptul că aprofundarea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA, pilon al securității regionale, se realizează prin creșterea numărului și conținutului programelor bilaterale și în format Aliat.

Șeful Statului Major al Apărării a reiterat determinarea Armatei României de a participa la activități de instruire combinate, care contribuie la întărirea coeziunii și solidarității între statele membre ale NATO. Exercițiile comune constituie oportunități pentru creșterea interoperabilității și eficacității operaționale ale militarilor, precum și pentru dezvoltarea cooperării dintre state, a spus generalul-locotenent Daniel PETRESCU.

În programul din țara noastră a delegației militare americane, condusă de generalul-maior Sheryl GORDON, figurează o serie de activități în țara noastră, printre care se numără și participarea, în data de 10 septembrie, la secvența finală a exercițiului „Blonde Avalanche 2020”, executat de militari ai Batalionului Multinațional de Geniu „Tisa” în facilitățile de instrucție din Brăila ale Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

Cooperarea militară între Armata României și Garda Națională a Statului Alabama se desfășoară, de 27 de ani, în cadrul „Programului de Parteneriat Statal”. În urma numeroaselor activități comune, cooperarea pe acest palier a înregistrat, constant, evoluții remarcabile.

„Programul de Parteneriat Statal” a oferit sprijin și expertiză în procesul de specializare și perfecționare, în domeniul instrucției militarilor din forțele terestre și aeriene, și a contribuit la dezvoltarea infrastructurii Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica”. Astfel, împreună cu partenerii americani din Garda Națională Alabama, militarii români au executat, începând cu anul 2015, o serie de exerciții tactice cu trupe în teren, specifice unităților de geniu, de cercetare și din forțele aeriene.

Anul acesta, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, constituită din specialiști în planificarea operațiilor în mediu CBRN (chimic, biologic, radiologic și nuclear) și aplicării procedurilor de decontaminare, din Statul Major al Apărării, și cadre medicale din sistemul medical militar, a participat, în perioada 25 mai – 10 iunie, la un schimb de experiență cu Garda Națională Alabama în Statele Unite ale Americii. În cele două săptămâni, personalul Ministerului Apărării Naționale a prezentat partenerilor americani modul de acțiune al structurilor de apărare CBRN și al celor din domeniul medical din Armata României, în contextul limitării efectelor pandemiei de COVID-19.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii