Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se sparge tacerea in jurul principalului distribuitor de energie electrica

ro

09 Jan, 2003 00:00 1011 Marime text

Sub tensiune

SC "Electrica" SA alimenteaza sub parametrii normali comunele din judetul Constanta * Conform contractului, societatea se obliga sa respecte ad litteram standardele de distributie a curentului electric * In comuna Tuzla, la ore de seara, tensiunea cade pana la valori de 150 de volti * Locuitorii se plang de faptul ca aparatele electrocasnice nu mai functioneaza * Acest regim nu impiedica contoarele din locuinte sa inregistreze fiecare volt consumat in pofida acestui lucru

De mai multa vreme, cotidianul ZIUA de Constanta se confrunta cu un adevarat val de sesizari vizavi de activitatea SC "Electrica" SA. Cele mai multe interpelari au venit din partea locuitorilor comunelor din vecinatatea Constantei care reclamau faptul ca, datorita caderilor de tensiune, nu-si pot folosi in mod normal aparatura electronica si electrocasnica, fiind privati astfel de utilitatea acestora. Acestia sunt indignati si de faptul ca SC "Electrica" SA, cu toate ca distribuie energie sub parametrii normali fixati prin contract, percepe plata curentului fara a lua in consideratie aceste anomalii. Un exemplu concludent este cel al localitatii Tuzla, unde in zilele de sarbatori tensiunea nominala inregistrata la prizele unui imobil ales la intamplare nu era mai mare de 150 de volti. Este evident ca, in aceste conditii, oamenii aveau de ce sa se planga, deoarece la unele familii nici macar televizoarele nu functionau.

Furnizorul are si obligatii

Conform contractului individual de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici, contract care are si caracter executoriu, furnizorul, in speta SC "Electrica" SA, are obligatia de a furniza consumatorului energie electrica in mod continuu, cu exceptia perioadelor pentru revizie si reparatia instalatiilor electrice, proprietate a furnizorului, care se anunta cu minimum 24 de ore inainte, si a duratei de remediere a avariilor si deranjamentelor, in conformitate cu standardul de performanta. Totodata, acesta se obliga sa respecte parametrii de calitate ai energiei electrice furnizate, in conformitate cu standardul de performanta. Acelasi contract stipuleaza si anumite conditii destul de ambigue vizavi de plata eventualelor avarii ale aparaturilor electrocasnice datorate variatiilor de tensiune, conditii ce sunt bagate pe gat clientilor. De regula, consumatorii casnici solicita, contractual, societatii unic-distribuitoare de energie electrica o tensiune electrica de alimentare de 220 de volti la o frecventa de 50 de hertzi, altii solicitand tensiuni de 380 de volti la aceeasi frecventa. Acestor solicitari transcrise in contract le sunt adaugate +10% c.a. la frecventa de 50 Hz plus 1%, in conformitate cu acel standard de performanta caruia nici un consumator nu-i cunoaste valorile oficiale. In realitate, nerespectarea acestor conditii de catre distribuitor nu poate atrage, deocamdata, dupa sine nici o sanctiune asupra acestuia. Pe langa umilele dar esentialele obligatii ale distribuitorului, cele ale consumatorului intrec cu mult, prin comparatie, gradul de raspundere. In spatele vesnicei si des folositei "forta majora", distribuitorul se poate absolvi de orice raspundere, clientul pagubit din cauza acestuia ramanand de fiecare data cu buza umflata.

Sarbatori nefericite

Pentru multi locuitori din comuna constanteana Tuzla, sarbatorile au trecut lasand in urma un gust amar, aducandu-le aminte de vremea lui "Ceasca", atunci cand se statea pe intuneric. Pentru a putea viziona programul de Revelion, multi dintre acestia trebuiau sa scoata din prize toti consumatorii casnici, frigidere, aparate de radio, resouri electrice, radiatoare etc., pentru ca televizoarele sa poata functiona. Din curiozitate, unii dintre acestia, mai cu spirit tehnic, au verificat cu aparatele de masura tensiunea de la prize. Atunci au constatat cu stupoare ca, de la 220 de volti cat trebuiau sa masoare aparatele, pe traseul electric nu existau decat 150-160 de volti. Aceasta situatie exista in comuna inca din vara anului trecut. Repetatele interventii telefonice ale cetatenilor care protestau la sediul SC "Electrica" SA din Eforie Nord s-au lasat doar cu invitatii de a transmite protestele in scris din partea centralistelor societatii. Evident, dorind sa verificam la fata locului acest fenomen, contestat de altfel de angajatii societatii, am efectuat chiar noi niste masuratori intr-un imobil din Tuzla. In jurul orei pranzului, cu un aparat digital bine calibrat am masurat tensiunea prizelor din locuinta si am citit pe afisaj valoarea de 174 de volti. In jurul orei 18.00, tensiunea era de 150 V variind spre 160 V. Intrebandu-i pe cei de la "Electrica" despre ce este vorba, fara sa le spunem ca noi am efectuat aceste masuratori, acestia au incercat sa ne aiureasca de cap, crezand ca nu am sti cu ce se papa curentul electric. "In situatia in care tensiunea nominala in reteaua oricarui consumator ar scadea pana la 180 de volti, Electrica SA este obligata sa ia masuri", a declarat maistrul Ion Cealera, angajat al SC "Electrica" SA. Intrebandu-i ce se intampla daca tensiunea ajunge la valoarea inferioara de 150-170 de volti, acestia au dat din umeri, amintindu-si totusi intr-un sfarsit ca se afla intr-o campanie de masuratori.

Sindromul "Ceasca"

De cand cu aceste anomalii, multi dintre batranii localitatilor afectate isi aduc cu melancolie aminte de zilele anilor 1970-1975. In aceasta adevarata epoca de aur, consumul de curent electric era chiar stimulat. Construirea hidrocentralei de la Portile de Fier 1 si 2, precum si a celei de la Bicaz a determinat crearea unui potential energetic de invidiat la acea vreme. De aceea a fost promovata atunci politica: "consumi cat mai mult, platesti cat mai putin", chestiune care a devenit desueta de cand mafia cripto-comunista a pus mana pe ramura energetica a Romaniei. Cu cele cateva sute de centrale termoelectrice, hidroelectrice si reactorul nuclearo-electric de la Cernavoda, teroarea distributiei energiei electrice la nivel de tara ar trebui sa fie inexistenta. Singura speranta ramane, ca si in cazul Romtelecom, spargerea monopolului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii