Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:24 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesori și elevi, condamnaţi în dosarul „BAC Mangalia 2013“ Patru ani de temniţă pentru un decan de la Politehnica Bucureşti

ro

20 Jun, 2015 00:00 2004 Marime text
Ciprian Coadă și Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanţa, au închis, definitiv, dosarul cunoscut generic „BAC Mangalia 2013“. Ieri, judecătorii i-au majorat pedeapsa aplicată de prima instanţă, Tribunalul Constanţa, lui Gheorghe Amza, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice din Universitatea Politehnica Bucureşti, de la doi ani, la patru ani de închisoare cu executare.
În cauză, Veronica Cara a luat, pentru complicitate la dare de mită, un an şi trei luni de închisoare, Florin Pădureanu, cadru didactic, s-a ales cu 2,6 ani, pentru luare de mită, iar Cilica Stângaciu, elev, a primit, pentru complicitate la dare de mită, nouă luni de închisoare. Mai departe, Doina Manoleasa, cadru didactic, pentru luare de mită, a primit un an şi zece luni de închisoare, Valeria Maria Tudosa şi Ingrid Iulia Doina Rădulescu, profesoare, au luat, pentru luare de mită, câte un an şi șase luni de închisoare. Asta în timp ce Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei de examen, pentru luare de mită, a fost condamnată la un an şi opt luni de închisoare.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că „în perioada iunie - iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, în calitate de președinte al Comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu“ din Mangalia, cu ocazia desfășurării examenului de Bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi, participanţi la examenul de Bacalaureat, suma totală de 3.000 de euro și a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, și a serviciilor de masă, cu titlu de mită“.

„Elevi, promovaţi în mod fraudulos“

„Banii au fost primiţi pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina Chimie din cadrul examenului de Bacalaureat. În data de 30 iunie 2013, la același examen de Bacalaureat, și alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulţi elevi, sume de bani, pentru ca, în schimb, să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, inculpaţii Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei, au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreședintele Comisiei de Bacalaureat, a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia, informaticianul liceului și secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei. Inculpatul Amza Gheorghe și cadrele didactice menţionate au primit banii prin intermediul inculpaţilor Boboșatu Aurel, Alexoiu Gabriela, Stângaciu Cilica și Urziceanu Viorel, care, în perioada premergătoare examenului, au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la centrul stabilit în incinta Liceului «Ion Bănescu» din municipiul Mangalia“, potrivit DNA.

Caracter confidenţial

Procurorii mai arată că „inculpata Cara Veronica a intermediat contactul dintre Amza Gheorghe și persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu inculpatul Amza Gheorghe pe toată durata desfășurării examenului de Bacalaureat și l-a ajutat să primească o parte din foloasele remise sub formă de mită“. „În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, președinte al Comisiei de Bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina și Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a Comisiei de Bacalaureat, și Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul Comisiei de Bacalaureat, au pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de Chimie, în condiţiile în care acestea aveau caracter confidenţial“, conform rechizitoriului.
 
Într-un alt dosar, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la an de pușcărie pentru instigare la favorizarea făptuitorului, și tot un an a primit pentru instigare la influenţarea declaraţiilor.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii