Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:22 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„BAC Mangalia 2013“ Pedeapsă majorată pentru Gheorghe Amza, fost decan în Universitatea Politehnică Bucureşti

ro

19 Jun, 2015 16:23 1743 Marime text
Gheorghe Amza, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice din Universitatea Politehnică Bucureşti, a fost condamnat definitiv, în dosarul denumit generic „BAC Mangalia 2013“.

Amza a luat 4 ani de închisoare.

Sentința este definitivă și a fost dată de judecătorii Ciprian Coadă și Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanța.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada iunie - iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, în calitate de președinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, cu ocazia desfășurării examenului de bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulți elevi, participanți la examenul de bacalaureat, suma totală de 3.000 euro și a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei și a serviciilor de masă, cu titlu de mită.
Banii au fost primiți pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de bacalaureat. În data de 30 iunie 2013, la același examen de bacalaureat, și alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulți elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, inculpații Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreședintele comisiei de bacalaureat a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia informaticianul liceului și secretarul comisiei a primit 2.000 de lei. Inculpatul Amza Gheorghe și cadrele didactice menționate au primit banii prin intermediul inculpaților Boboșatu Aurel, Alexoiu Gabriela, Stângaciu Cilica și Urziceanu Viorel care, în perioada premergătoare examenului, au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susțină examenul la centrul stabilit în incinta liceului „Ion Bănescu” din municipiul Mangalia. Inculpata Cara Veronica a intermediat contactul dintre Amza Gheorghe și persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu inculpatul Amza Gheorghe pe toată durata desfășurării examenului de bacalaureat și l-a ajutat să primească o parte din foloasele remise sub formă de mită. În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, președinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina și Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat și Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii