Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primii condamnaţi dintre „victimele" DNA din Portul Constanţa

ro

29 Oct, 2011 01:00 1576 Marime text
În ultimul timp, porturile constănţene par a ajunge cu foarte mare uşurinţă în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Numai în cursul acestui an, foşti directori, şefi de vămi şi alţi mahări ai porturilor au fost săltaţi o dată cu mega-ancheta de corupţie vizând sistemul paralegal de vămuire a mărfurilor la Constanţa şi Agigea. Şi totuşi, se pare că „ţinta" DNA fusese pusă pe activitatea portuară cu ceva timp înainte, ţinta fiind afaceriştii. Iar ancheta Anticurpţiei pare că începe să dea „roade". De curând, unul dintre primii căzuţi, fostul asociat unic şi administrator al SC Large Naval Eurotrading, a fost condamnat la o pedeapsă totală de opt ani de detenţie şi la plata unor despăgubiri de peste 9,3 milioane de lei către statul român.

La sfârşitul anului trecut, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au lansat într-un atac aproape fără precedent cu privire la afacerile publice, dar şi private „rulate" prin porturile din Constanţa. Printre primii afacerişti care au picat cu ancheta DNA s-a aflat Paul Dragomir, fost asociat unic şi administrator al firmei Large Naval Eurotrading SRL, pe care procurorii l-au acuzat de comiterea a două infracţiuni de evaziune fiscală şi de uz de fals, în formă continuată. Conform datelor pe care Biroul de Presă al DNA a fost autorizat să le dezvăluie la momentul trimiterii în judecată, neregulile ar fi fost comise în perioada iunie 2007 - martie 2008. În rechizitoriu se arată că în intervalul respectiv Paul Dragomir, patron al societăţii menţionate anterior, ar fi comercializat Constanţa deşeuri fier vechi, fără a înregistra în contabilitate veniturile astfel realizate. „Pentru a putea realiza astfel de operaţiuni comerciale, inculpatul a folosit două înscrisuri falsificate, respectiv o autorizaţie de colectare a deşeurilor industriale reciclabile şi o autorizaţie de mediu", au spus procurorii. În plus, conform acuzaţiilor, Dragomir ar fi declarat fictiv sediul social şi alte puncte de lucru, „în scopul vădi de a obţine venituri ilicite şi de a nu putea fi identificat în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat".

Opt ani în penitenciar

La finalul unui proces care a durat câteva luni bune, completul prezidat de judecătorul Victor Văduva din cadrul Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa a ajuns la concluzia că afaceristul portuar se face vinovat de faptele imputate de procurorii anticorupţie. Iniţial, patronul de firmă a fost condamnat la cinci ani de detenţie, dar pedeapsa i-a fost contopită cu o alta, „încasată" de la Tribunalul Brăila. În final, s-a stabilit ca omul de afaceri să petreacă opt ani în spatele gratiilor, potrivit legii române având posibilitatea de a fi eliberat pentru bună purtare după executarea a două treimi din pedeapsă. În plus, el a fost obligat să achite statului român suma de 9.358.398 de lei, cu titlul de despăgubiri civile, în acest sens fiindu-i instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare. Sentinţa poate fi atacată în recurs.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii