Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poză cu seiful, pe telefonul lui Cristel Cum a plănuit Împăratul „jaful secolului"

ro

23 Feb, 2011 01:04 3418 Marime text
cap_5.jpg„Împăratul" pare să-şi fi luat toate măsurile de precauţie, având în telefonul său mobil inclusiv o imagine a seifului ce urma să fie prădat, potrivit raportului de percheziţie informatică întocmit de Institutul pentru Tehnologii Avansate

Conceput până în cel mai mic detaliu încă din luna aprilie 2010, plănuit cu mare atenţie şi dedicaţie, „jaful secolului" s-a dovedit a fi un fiasco de proporţii pentru „Împăratul" Cristel, pe numele adevărat Cristian Marian Gheorghiu, individul considerat a fi fost „creierul" operaţiunii şi condamnat din acest motiv la şapte ani de detenţie. Foarte interesant, potrivit documentelor oficiale, se pare că într-atât era de ataşat Cristel de ideea loviturii pe care urma s-o dea la Sevda Impex, încât în telefonul mobil avea fotografia seifului pe care intenţiona să-l prădeze. Se pare însă că, deşi operaţiunea a fost plănuită cu grijă timp de mai bine de două luni, fie minţile puse la bătaie pentru plan nu au fost suficient de luminate, fie soarta i-a jucat o festă teribilă „Împăratului" din cartierul Coiciu.

cristel_cristel_jaf.jpgProcesul în care Cristian Marian Gheorghiu, alături de alţi indivizi, a fost condamnat în primă instanţă la şapte ani de închisoare pentru tentativă de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave se va relua la Curtea de Apel Constanţa în luna martie, fiind vorba despre recursul promovat de Cristel şi de ceilalţi suspecţi împotriva sentinţei Judecătoriei Constanţa, care i-a trimis în spatele gratiilor pentru o bună perioadă de timp. Indivizii s-au adresat instanţei superioare, solicitând fie achitarea, fie, în cel mai rău caz, reducerea pedepselor. Iar aceasta, în contextul în care, potrivit primei instanţe care a analizat cazul şi care i-a găsit vinovaţi pe toţi cei şase suspecţi, lovitura dată la sfârşitul lunii iunie 2010 a fost plănuită cu mare atenţie şi grijă încă din luna aprilie 2010, Cristel punându-şi capul la bătaie împreună cu Valentin Ifrim şi Ionuţ Moroianu. Foarte interesant, Cristel se pare că s-a ocupat inclusiv de procurarea unui dispozitiv pentru anihilarea sistemului de alarmă al depozitului cu bijuterii.

Tehnologie pe care nu ştiau să o folosească

„(...) Plănuind sustragerea de bunuri şi bijuterii din depozitul SC Sevda Impex SRL Constanţa, [cei trei] au achiziţionat substanţe toxice pentru uciderea câinilor de pază existenţi în curtea imobilului părţii vătămate, inculpatul Gheorghiu Cristian Marian a achiziţionat un aparat de bruiere a dispozitivelor de comunicaţii mobile pentru anihilarea sistemului anti-efracţie al imobilului vizat, a obţinut informaţii privind caracteristicile seifului principal din depozitul părţii vătămate şi a achiziţionat instrumente de natură a deschide seiful respectiv", au stabilit judecătorii. La rândul lor, „inculpaţii Ifrim Valentin şi Moroianu Ionuţ au încercat racolarea unei persoane care cunoştea modul de utilizare a dispozitivului de bruiere şi au obţinut informaţii cu privire la modul de acţiune al respectivului dispozitiv".

Numere acoperite cu noroi

Sarcina supravegherii depozitului le-a revenit se pare lui Cristel şi lui Ifrim, care s-ar fi documentat cu privire la programul în care imobilul nu era păzit şi ora la care intra în tură paznicul. Apoi, în schemă au intrat şi Ionuţ Velichea, Severin-Gheorghiţă Ciocârlan şi Claudiu-Nicuşor Vlăescu. În cele din urmă, un plan a fost închegat şi pus la punct, lovitura urmând să fie dată în seara de 23 iunie 2010. Cu alte cuvinte, „jaful secolului" a necesitat o pregătire intensă, de circa două luni de zile. Chiar şi aşa, se pare însă că lucrurile nu s-au desfăşurat conform ideii generale de acţiune, iar zicala „planul de acasă nu se potriveşte cu cel din târg" a părut să se nimerească de minune în cazul ticluit de Cristel. Iar aceasta, deşi Împăratul pare să-şi fi luat toate măsurile de prevedere, având în telefonul său mobil inclusiv o imagine a seifului ce urma să fie prădat, potrivit raportului de percheziţie informatică întocmit de Institutul pentru Tehnologii Avansate. Mai mult, judecătorii au ajuns la concluzia că într-atât de bine a fost pus la punct planul privind jaful încât indivizii au avut grijă chiar şi să acopere numerelor autoturismelor pe care le-au folosit în seara atacului, pentru a nu putea fi identificate ulterior. „În jurul orelor 20.00, autoturismul la volanul căruia se afla inculpatul Gheorghiu Cristian Marian a fost oprit de acesta în cartierul unde îşi are reşedinţa, iar ceilalţi inculpaţi au coborât şi au acoperit cu noroi ambele plăcuţe cu numere de înmatriculare ale autoturismului, după care au părăsit zona". Totuşi, sorţii au fost împotriva operaţiunii, dat fiind că ceea ce nu ştiau capetele luminate care au pus la cale atacul era că mişcările le sunt atent supravegheate de anchetatori. În acest context, jaful secolului s-a dovedit a fi un adevărat fiasco, iar Cristel împreună cu acoliţii său au fost închişi. În ediţiile următoare, vă vom prezenta pas cu pas desfăşurarea operaţiunii „jaful secolului" şi modul în care „Împăratul" Cristel a căzut în mâinile poliţiştilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii