Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poluare cu produse foto

ro

18 Jun, 2003 00:00 835 Marime text

Laboratoarele cu masini de procesare color arunca zilnic sute de litri de substante toxice si iritante

Legislatia ii obliga pe patronii de centre foto sa aiba un depozit in care sa pastreze temporar reziduurile lichide rezultate in urma procesului tehnologic * Marea majoritate a centrelor foto incalca legea si arunca in sistemul de canalizare aceste substante deosebit de toxice si iritante * Societatile de profil sunt obligate sa semneze contracte cu firme care neutralizeaza aceste deseuri, insa sunt doar de fatada * Juristul uneia dintre aceste firme, din Arad, ne-a declarat ca laboratoarele foto din Constanta stocheaza cantitati mult mai mici decat folosesc, iar restul se duce direct la canalizare, constituind o grava problema de mediu

Laboratoarele foto care lucreaza cu masini de procesat color polueaza mediul cu substante cancerigene, deosebit de toxice si iritante. In fiecare zi, cateva sute de litri de astfel de substante foarte periculoase sunt deversate la canal, cu efecte dezastruoase pentru mediu, din cauza inconstientei si a dezinteresului patronilor acestor societati. Pentru ca activitatea lor sa para legala, cele mai multe laboratoare se ascund in spatele unor contracte formale cu firme care neutralizeaza aceste reziduuri. Aproape nici una dintre aceste societati nu respecta legislatia in vigoare. In cursul procesului tehnologic in urma caruia se obtin fotografiile, se folosesc mai multe substante toxice si iritante. Dupa un anumit numar de filme si hartie fotografica, solutiile isi pierd randamentul tehnologic si sunt evacuate treptat in niste recipiente aflate in interiorul masinii. Aceste substante reziduale sunt foarte toxice si iritante. Prima operatiune a procesului este developarea, unde se lucreaza cu CD3, substanta cancerigena, sulfat de hidroxilamina, alcool benzilic si etilenglicol, foarte toxice si iritante. In urma developarii rezulta o solutie ce nu mai poate fi folosita. La un metru patrat de hartie, adica 100 de fotografii de dimensiunea cartii postale, sau la cinci filme se elibereaza un litru de solutie. Pentru operatiunea de fixare-albire se folosesc solutii care au in compozitie clorura ferica, amoniac, tiosulfat de amoniu, EDTA. In urma procesului sunt eliberate metale grele si compusi chimici toxici si corozivi. Toate solutiile sunt combinate pentru neutralizare intr-un singur recipient. Patronii de masini de procesat sustin ca aceste solutii sunt inofensive deoarece nu mai au randament tehnologic. Ele prezinta insa un pericol deosebit din punct de vedere chimic, ecologic. Din acest motiv, legislatia in domeniu stabileste cu strictete destinatia reziduurilor toxice. Ambalajele acestora, borcane din plastic, au acelasi regim ca si solutiile. Inainte de aruncare, ele trebuie sa fie spalate si apoi taiate sau gaurite, caci exista riscul sa fie folosite, in mod accidental, pentru pastrat apa sau alimente, mai ales ca au o prezentare atractiva.

Sub semnul ilegalitatii

De la Inspectoratul de Mediu am aflat ca legea ii obliga pe proprietarii masinilor de procesat sa controleze destinatia acestor solutii reziduale. "Pentru a functiona, aceste laboratoare au nevoie de aviz de la Mediu, care trebuie sa cuprinda un contract cu una dintre societatile care preiau aceste substante si le neutralizeaza", ne-a declarat inspectorul-sef al Inspectoratului de Mediu, Diana Oprescu. Aceasta ne-a oferit exemplul societatii "Dileva Tehnorec SRL", cu sediul pe strada Tribunul Corches nr. 20, cu care ar avea contract cele mai multe centre foto din Constanta. Cativa dintre angajatii centrelor foto auzisera ceva despre "o firma de prin Ardeal, Arad, ceva de genul asta!", care ar colecta aceste reziduuri pentru a le neutraliza. La alte centre foto, s-a ras de noi atunci cand am adus vorba de colectarea si neutralizarea acestor solutii, dar au fost si unii care au recunoscut ca e vorba de o colaborare pur formala cu societatea din Arad si ca multi varsa aceste reziduuri la canal. Cei mai tupeisti, insa, nu se obosesc sa mai transporte solutiile din recipientele masinii in altele si abia apoi sa scape de ele, ci monteaza furtunul prin care se elimina reziduurile lichide direct la reteaua de canalizare. Juristul firmei "Dileva Tehnorec SRL" din Arad, Monica Dileva, ne-a confirmat ca, in Constanta, aceste reziduuri periculoase se arunca la voia intamplarii. Dileva ne-a declarat ca lucreaza cu numai 15 firme din Constanta. Mai mult, Monica Dileva ne-a spus ca aproape nimeni nu respecta Legea 695/2002, care prevede ca fiecare laborator fotografic sa aiba un depozit temporar pentru reziduuri. "Societatea noastra se ocupa cu neutralizarea deseurilor lichide si am vrea sa stopam obiceiul celor care arunca la canal aceste deseuri", ne-a declarat Dileva. In fiecare luna, un camion al societatii vine la Constanta si reuseste sa adune, de la toate cele 15 firme, cel mult cateva sute de litri. "Noi am veni si in fiecare saptamana, dar cei de la centrele foto nu aduna reziduurile, ci le arunca", a mai adaugat Dileva. Fiecare centru foto aduna, in fiecare zi, intre 15 si 20 de litri de reziduuri toxice, ceea ce inseamna ca numai o mica parte a reziduurilor e stocata in asteptarea camionului firmei aradene. Ce se intampla insa cu celelalte 30-35 de centre foto din Constanta care nu au contract cu "Dileva Tehnorec", in conditiile in care inspectorul-sef de la Mediu ne-a spus ca societatea din Arad e cea mai cunoscuta? Celelalte centre foto scapa de reziduuri aruncandu-le direct la canal?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii