Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:56 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericolul iehovist

ro

06 Nov, 2003 00:00 3148 Marime text

Gruparea religioasa a fost recunoscuta de Curtea Suprema de Justitie, prin incalcarea Legii cultelor

Gruparea Martorii lui Iehova a fost recunoscuta in acest an de catre statul roman * Acest lucru a starnit proteste vehemente, din cauza conceptiilor si practicilor contestate ale iehovistilor * Ei refuza transfuziile de sange si serviciul militar * Recunoasterea din partea statului a incalcat Legea cultelor, caci s-a facut printr-un ordin al Curtii Supreme de Justitie * Un oficial al Ministerului Culturii si Cultelor ne-a declarat ca procedura a fost ilegala si ca la mijloc a fost o suma impresionanta de bani * La "Sala regatului" din Constanta, iehovistii invata metode de persuasiune pentru abordarea posibililor adepti

Statul roman a recunoscut, in vara acestui an, contestata grupare religioasa a Martorilor lui Iehova drept cult oficial. Aceasta decizie i-a surprins pe oamenii simpli, satui de agresivitatea cu care martorii isi racoleaza adeptii, si i-a contrariat pe reprezentantii celorlalte culte ce activeaza pe teritoriul Romaniei. Imediat dupa recunoastere, Biserica Ortodoxa a protestat si si-a exprimat totala dezaprobare fata de aceasta decizie. Recunoasterea oficiala a iehovistilor a fost cu atat mai ciudata cu cat secta a fost implicata in mai multe scandaluri legate de comportamentul antisocial. Cel mai recent exemplu este cel al familiei Mandache din Techirghiol, care isi tinea nemancati copiii, sub pretextul postului negru.Organizatia Turnului de Veghere si Societatea Tractatului pretind ca sunt singura organizatie pe care Dumnezeu o foloseste in zilele noastre pentru a invata adevarul Lui si a vorbi in Numele Lui. Istoric vorbind, Charles T. Russell (1852-1916) este cel ce a pus bazele miscarii Martorilor lui Iehova. El si-a negat traditia prezbiteriana de care apartinea, alaturandu-se mai liberalei Biserici Congregationale, grup pe care de asemenea l-a parasit. A negat dumnezeirea lui Iisus Hristos si invataturile biblice ale iadului si pedepsei vesnice. Fara a poseda vreo pregatire biblica formala, Russell a imprumutat si a adaptat diversele invataturi ce erau populare in vremea lui. De pilda, el a imprumutat de la adventism crezul ca Hristos urma sa se intoarca invizibil pe Pamant in anul 1874 si ca anul 1914 era momentul in care lumea trebuia sa fie distrusa, dupa care se inaugura Mileniul (cei 1000 de ani de domnie a lui Hristos pe pamant; n.tr.). In prezent, martorii spun ca au peste sase milioane de adepti pe plan mondial si 39.000 de membri activi in Romania, unde activeaza din 1910-1920, organizati in 300 de congregatii. Gruparea iehovista editeaza doua reviste de propaganda - "Treziti-va" si "Turnul de veghere", publicate in 15 milioane de exemplare saptamanal.

Antisociali

Desi incearca sa isi mascheze adevaratele intentii si practici prin expresii eufemistice, e destul de usor de inteles ce sta in spatele lor. Martorii lui Iehova afirma, pe unul din site-urile oficiale in limba romana, ca, incepand din 1914, traim zilele din urma ale acestui sistem rau de lucruri, ca timpul ramas se scurge cu rapiditate si ca cei care iubesc dreptatea vor supravietui si vor continua sa traiasca pe un pamant purificat, dupa instaurarea Regatului. La acest fapt vor participa numai 144.000 de crestini care au fost alesi de Dumnezeu, dupa bunul Sau plac, printre ei fiind apostolii si crestinii din primul secol, ca si dintre crestinii fideli Bibliei pe parcursul istoriei. Actualmente, se mai afla pe Pamant cateva mii de crestini fideli. Martorii pretind ca nu refuza asistenta medicala, ci doar schimbul de sange, care ar fi condamnat de Dumnezeu. In mod similar, ei nu se opun statului si recunosc ca autoritatile guvernamentale au dreptul de a legifera activitatile cetatenilor tarii in care traiesc. In schimb, "adopta o pozitie de neutralitate stricta, care ii impiedica sa acorde un sprijin direct sau indirect activitatilor care contravin invataturilor lui Isus. Iata de ce ei nu participa la instruirea armata si nici la activitatile care ar sprijini in vreun fel aparatul militar. Daca un martor se implica intr-o astfel de organizatie, el se dezasociaza de Organizatia Martorii lui Iehova, si pozitia lui va fi privita ca atare. Nimeni nu poate sluji la doi stapani, nu?".

"Au intrat pe usa din dos"

In aceste conditii, recunoasterea iehovistilor drept cult de stat e un lucru cel putin bizar. Iata insa ca a iesit la iveala faptul ca acest lucru s-a intamplat cu incalcarea legii. Decretul-lege 177/1948, care reglementeaza organizarea si functionarea cultelor de pe teritoriul Romaniei, prevede ca orice grupare religioasa ce vrea sa devina cult trebuie sa depuna o cerere la Ministerul Culturii si Cultelor, in care sa isi exprime motivele solicitarii respective, precum si o marturisire de credinta (expunere a conceptiei religioase). In cazul Martorilor lui Iehova, lucrurile nu au stat deloc asa. Un oficial din ministerul sus-amintit ne-a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca iehovistii au fost recunoscuti de Curtea Suprema de Justitie, care a obligat Ministerul Culturii si Cultelor sa emita, la randul sau, un document de recunoastere. "Cu alte cuvinte, iehovistii au intrat in legalitate pe usa din dos, comitand de fapt o ilegalitate", ne-a declarat oficialul citat. Mai mult, el a lasat sa se inteleaga ca la mijloc a fost o suma impresionanta de bani. In aceste conditii, Martorii lui Iehova au devenit "cult crestin", desi ei neaga egalitatea Fiului cu Tatal si au o conceptie particulara despre existenta lui Iisus inainte de facerea lumii si dupa ridicarea lui la cer. Mai mult, Iisus nici macar nu ar fi fost rastignit pe o cruce, ci pe un stalp!

"Sala regatului" de la Constanta

La Constanta, iehovistii sunt grupati in doua "congregatii" - de Nord si de Sud - si frecventeaza cateva "Sali ale regatului". "Comandamentul" a fost construit in urma cu cativa ani, in zona Casa de Cultura, pe strada Ion Corvin. Adeptii se intalnesc la vila inconjurata cu garduri foarte inalte, martea, joia si duminica. Ei participa la slujbe si citesc biblia. Un accent deosebit se pune pe orele de predica-scoala, unde iehovistii invata cum sa fie cat mai convingatori. Un lucru de care, din nefericire, s-a lovit fiecare dintre noi, atunci cand s-a lovit de martori pe strada, in tramvai sau chiar la usa propriului apartament. Fara a fi partizani, amintim ca oricarui cult religios i se poate retrage "binecuvantarea" statului, dupa o procedura destul de simpla.

Ti-a placut articolul?

Comentarii