Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții ale procurorilor DIICOT la persoane suspectate de spălare de bani și trafic de migranți

ro

04 May, 2023 15:48 1523 Marime text
Sursa foto: DIICOTLa data de 03.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea a șapte inculpați , cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, în  anul 2021, în județul Prahova s-a constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii unor infracțiuni, printre care traficul de migranți și facilitarea șederii ilegale în România. Astfel, în perioada 2021 – aprilie 2023, parte din membrii grupului au solicitat și obținut eliberarea avizelor de muncă, în vederea angajării, pentru cetățeni străini proveniți preponderent din India, Bangladesh, Pakistan, Nepal și Sri Lanka, în baza cărora le erau eliberate vize de muncă și dreptul de intrare pe teritoriul României.

„Inculpații  au încasat de la cetățenii străini diferite sume de bani, fără intenția de a le asigura locuri de muncă potrivit angajamentelor depuse, ci doar de a le oferi contra cost condițiile necesare migrării. De asemenea, inculpații au asigurat cetăţenilor străini servicii de cazare şi transport/transfer către zona frontierei de vest a României.

Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, sumele obţinute din traficarea cetăţenilor străini au fost transferate în diferite conturi bancare, dar şi investite în edificarea unui imobil.

La data de 03.05.2023 au fost puse în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Prahova şi Ialomiţa, fiind identificate şi ridicate sumele de 219.240 euro, 88.700 lei, 5.200 USD și  200 lire sterline, 11 telefoane mobile, 5 laptopuri, un stick USB, 7 ștampile, 25 carduri bancare, precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie“ - au mai precizat procurorii DIICOT.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul tribunalului Prahova, cu propunerea de arestare preventive a doi dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile. Față de ceilalți cinci inculpați, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

„Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul S.C.C.O. Ialomiţa, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploieşti, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova şi Ialomiţa, precum şi lucrători ai Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Prahova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii