Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omorat cu zile pe partia nemarcata (video)

ro

25 Feb, 2009 22:59 4631 Marime text
roller.jpg„După schiuri rupte-n pietre şi oase zdrelite-n şanţuri, acum murim pe pârtii" - aceasta este concluzia amară la care au ajuns prietenii şi cunoscuţii lui Mircea Mocanu, zis Bobo, studentul ucis într-o avalanşă pe pârtiile din Sinaia. Mai mult, aceştia spun că pârtiile nu sunt marcate corespunzător, iar pericolul pândeşte la tot pasul. 

Apropiaţii lui Bobo nu cred în ruptul capului varianta oficială a autorităţilor, potrivit cărora tânărul este singurul vinovat al tragediei, pierzându-şi viaţa din cauza cutezanţei de care a dat dovadă. Împătimit al rolelor, Bobo era ştiut ca un temerar care îşi cunoaşte, însă, limitele. Unde nu ştia, nu încerca scamatorii. Adevăraţi veterani ai versanţilor, prietenii tânărului susţin că neglijenţa autorităţilor a fost, de fapt, cea care l-a omorât pe student. În opinia lor, lipsa plăcuţelor privind pericolul de avalanşe în zona pârtiei Drumul de Vară din Sinaia, lipsa balizoarelor, a marcajelor privind zonele periculoase şi altele de acest gen au fost cele care i-au adus moartea lui Mircea.

A doua victimă pe traseu

Prima contestaţie privind moartea lui Bobo a apărut pe site-ul Derdelus.ro, dar ideile au fost preluate şi pe role.ro şi pe reportervirtual.ro. Varianta oficială promovată de autorităţi şi redată apoi prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă a început să piardă tot mai mult teren în faţa argumentelor aduse de prietenii roller-ului mort. „Mircea Mocanu (sau Bobo, aşa cum îi spuneau apropiaţii) îmi era prieten vechi", povesteşte Bogdan Rusu. „Ne ştiam de pe role, cam de prin ‘99. Ca om, era de pus la rană: atent, totdeauna cu o vorbă bună şi-un zâmbet pe buze, liniştit şi aşezat. Pe role...un tip genial şi fără limite: tehnică, stil, cojones, rezultate...Şi...s-a dus. L-AU dus!", acuză prietenul studentului. Revoltaţi, apropiaţii lui Bobo încearcă să le explice oamenilor că tânărul nu s-ar fi aventurat niciodată în locuri nesigure. „Nu încerc să arunc o vină, pentru că ŞTIU sigur că NU A FOST VINA LUI!", spune Bogdan Rusu, continuând cu explicaţia că „nu aplica şi pe board strategia de pe role, pentru că, aşa cum chiar el mi-a spus «nu e sănătos atunci când nu ştii cu ce se mănâncă»". Bogdan Coman, un alt roller, care foloseşte pseudonimul „Alb_ca_zăpada", atrage atenţia că a mai existat un accident similar. Tânărul indică şi un posibil responsabil. „Cu circa patru ani în urmă a mai fost un mort pe o pârtie deservită de instalaţiile d-lui Sârbu şi cazul s-a fâsâit repejor", spune Bogdan Coman, convins că la fel se va întâmpla şi de această dată, „căci, nu-i aşa, interesele sunt prea mari, iar siguranţa turistului valorează exact cât un scuipat îngheţat". Roller-ul ridică nişte probleme importante în privinţa pârtiei unde Bobo şi-a găsit sfârşitul. Tânărul se întreabă dacă Drumul de Vară este pârtie omologată, iar în caz afirmativ, „unde-i balizarea, unde-i marcarea zonelor periculoase". „Dacă nu", se întreabă Bogdan Coman, „de ce este tratată drept pârtie? Cine răspunde de încălcarea flagrantă, vizibilă şi repetată a legilor care guvernează funcţionarea şi amenajarea pârtiilor?".

Fără plăcuţe de avertizare

Alb_ca_zăpada este revoltat de faptul că modelul Sibiului cu privire la sistemul de avertizare asupra riscului de avalanşe nu este preluat şi în Buşteni sau Sinaia. Iar asta, în contextul în care, Administraţia Naţională de Meteorologie a atenţionat prin Buletinul de Avalanşe asupra riscului ridicat existent în masivele Bucegi şi Făgăraş. „Cum naiba de în Sinaia nu se ştia despre treaba asta? (...) E atât de greu să vopseşti nişte tăbliţe şi să schimbi nişte plăcuţe cu riscul estimat?", se întreabă retoric roller-ul. Totodată, veteranii versanţilor atrag atenţia asupra faptului că încă este incert cine este administratorul pârtiei, Primăria Sinaia sau Teleferic SA. „Oameni buni, puştiul din Constanţa n-a murit nici pe Valea Costilei, nici pe la dracu' pe coclauri!! A murit în Sinaia, pe Drumul de Vară, pârtie de dificultate medie, în administrarea cuiva!!", spune acelaşi Alb_ca_zăpada. Indignat de faptul că mesajele de avertizare asupra pericolului încălcării legilor şi siguranţei au trecut neluate în seamă, Bogdan Coman atrage atenţia asupra indolenţei autorităţilor. „Cum este interzis accesul acolo (nr., zona în care a fost descoperit trupul studentului)? Băiatul se deplasa pe pârtia pe care dvs. (nr, salvamontiştii) o patrulaţi, iar Primăria (ea, oare?) o administrează". Roller-ul se întreabă dacă era marcată zona periculoasă, dacă pârtia Drumul de Vară este balizată conform legii şi dacă a fost adus la cunoştinţa autorităţilor faptul că există zone periculoase nemarcate.

„Bobo, dormi în pace"

„Cine răspune pentru moartea unui om pe domeniul schiabil?", întreabă Alb_ca_zăpada, punând în balanţă lipsurile cu suma de 30 de euro achitată pentru zi de „schi de toată jena", tocmai pe aceste pârtii nesigure. „Cred că s-a ajuns la o limită a suportabilităţii, trebuie făcut ceva", conchide Bogdan Coman. „După schiuri rupte-n pietre şi oase zdrelite-n şanţuri, acum murim pe pârtii". Dornic de a arăta lumii adevărul despre moartea lui Bobo, Bogdan Rusu, prietenul lui, a propus, printre altele, organizarea unui miting de protest în faţa Ministerului Turismului, „care, în loc să bage bani într-o adevărată revitalizare turistică...aruncă două miliarde de lei pe tichete de vacanţă gratuite, acoperind ochiul românului cu tradiţionalul rahat politic". „Bobo, dormi în pace, băiatule!" - concluzionează prietenul roller-ului. Iar, între timp, oamenii pier pe pârtiile morţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii