Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ofensiva adventista la Mamaia

ro

04 Aug, 2003 00:00 3657 Marime text

Masurarea procentajului de grasime si carti care vestesc Apocalipsa

Cativa reprezentanti ai "Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie" masoara gratuit tensiunea arteriala si procentajul de grasime din organism, chiar pe plaja, in zona Perla * Grasimea se masoara empiric, numai cu un cantar * Dupa ce clientul coboara de pe cantar, i se ofera insistent, contra cost, reviste si carti de doctrina adventista * Intre ele, la loc de cinste, lucrarile lui Ellen G. White, cea care a vestit de mai multe ori in mod fals venirea Apocalipsei * In Mamaia sunt opt astfel de corturi, dar nici statiunile din sud nu au scapat de ofensiva adventista * Adventistii au interesul sa racoleze cat mai multi adepti, caci fiecare dintre ei plateste "Bisericii" zece procente din veniturile totale

O asociatie adventista face prozelitism pe plaja din Mamaia, sub masca serviciilor de medicina. Dupa 1990, mai multe grupari religioase, recunoscute sau nu ulterior de statul roman, isi promoveaza conceptiile si practicile prin intermediul unor ONG-uri ce deruleaza diverse proiecte. De multe ori aceste proiecte sunt numai pretextul pentru marirea "turmei", in detrimentul celorlalte religii, mai ales cea ortodoxa, de unde acestia isi racoleaza adeptii.Inca de la inceputul lunii trecute, cativa reprezentanti ai "Asociatiei pentru Sanatate, Educatie si Familie", cu sediul in Bucuresti, s-au instalat intr-un cort pe plaja, in zona Perla. Ei poarta tricouri si sepcute inscriptionate cu numele si adresa organizatiei. Reprezentantii asociatiei ofera gratuit turistilor posibilitatea de a-si masura tensiunea arteriala si procentajul de grasime din organism. Daca in ceea ce priveste tensiunea arteriala, problema se rezolva usor prin folosirea unui banal tensiometru, in cazul masurarii procentajului de grasime, metoda folosita ne determina sa fim circumspecti in legatura cu eficienta ei. Turistii sunt pusi sa se urce pe un cantar pe care "specialistii" fundatiei se prefac ca il regleaza intr-un fel anume, si apoi, in functie de inaltime si greutate corporala calculeaza indicele de grasime. In realitate, metoda e una empirica, pentru ca din punct de vedere medical un astfel de calcul se face numai prin analize de glicemie. Dupa ce clientii coboara de pe cantar, ei sunt rugati insistent sa cumpere o revista sau o carte: "Poate doriti sa plecati cu o amintire de la mare!". Cartile sunt asezate pe o taraba, la umbra, sub panza de cort. Sunt acolo lucrari de medicina, dar si carti de doctrina adventista.

Apocalipsa pe plaja din Mamaia

La mare cinste se afla cartile lui Ellen G. White, celebrul profet adventist care, la inceputul secolului trecut agita spiritele cu obsesia venirii lui "Domnul Isus" si a sfarsitului lumii. Istoria a consemnat un episod hilar: Ellen White a stabilit o zi precisa in care "alesii", adica cei care faceau parte din gruparea adventista, urmau sa fie ridicati la cer de "Domnul Isus" si i-a pus pe toti sa se imbrace in haine albe si sa se urce pe cladiri inalte sau in copaci, ca sa fie mai aproape de cer. Dupa ce s-a inserat, Ellen White le-a spus adeptilor ca Domnul venise, dar ei nu L-au vazut. Am aflat de la vanzatorii de carti adventiste ca asociatia a amplasat astfel de corturi in Saturn, Navodari, Mangalia si Neptun, iar in Mamaia mai sunt alte sapte, in afara de cel de la Perla. Reprezentantii asociatiei platesc o taxa lunara, se pare ca e vorba de cateva sute de dolari, catre patronul unui restaurant din zona care a concesionat de la Apele Romane plaja din acea zona.

"Zeciuiala" pentru conducerea Bisericii Adventiste

Pentru a afla mai multe, am cautat pe Internet "Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie" si am descoperit ca activitatile acesteia sunt legate de Biserica Adventista de ziua a saptea. In acelasi timp, numele asociatiei e legat de un alt ONG adventist, "Centrul de Sanatate si Medicina Preventiva Romania" care ofera servicii de medicina si proiecte de educatie sociala. Cele doua organizatii colaboreaza in editarea unei reviste de medicina. Se pare insa ca nici din serviciile oferite de Centrul de Sanatate si Medicina Preventiva nu lipseste componenta religioasa, caci programul pensiunii din "Hergelia" incepe la ora 8 cu "vesti bune" si cuprinde "surprize" pe care organizatorii le rezerva clientilor. Daca avem in vedere modul in care isi colecteaza adventistii fondurile, si anume practicarea unei taxe de zece procente din veniturile totale ale fiecarui adept, intelegem ratiunile pentru care se lupta sa atraga tot mai multi credinciosi. Am reusit sa gasim pe un forum de discutii, la www.adventist.ro un dialog edificator tocmai despre aceasta "zeciuiala" pe care credinciosii trebuie sa o plateasca. Reproducem in continuare un fragment al acestei discutii: "Pe de alta parte, referitor la intrebarea daca este obligatie sau privilegiu, nu vad de ce ar trebui sa spunem obligatie SAU privilegiu, ca si cum cele doua sunt reciproc exclusive. Tot ce ne-a poruncit Dumnezeu este o datorie, o datorie indiscutabila, o obligatie (uneori, nu doar morala, ci si impusa prin legi de stat, cum ar fi: "sa nu furi!", "sa nu ucizi!"), dar este o datorie de onoare, la care iubirea lui Dumnezeu "ne constrange" si, in acelasi timp un privilegiu, pentru ca numai cei care asculta din credinta si iubire se impartasesc acum si in viitor de binecuvantari unice(...)Daca ceea ce-ti ramane, tot nu-ti ajunge sa traiesti, atunci mai bine sa mori de foame cu cugetul impacat, decat sa ajungi in aceeasi situatie, dar cu constiinta patata".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Iulian 27 Aug, 2018 16:59 Articolul e scris tendentios din perspectiva "dreptei religii" . E adevarat aceasta religie are (mai ) multe pacate ascunse dar nu cele enumerate mai sus. Am studiat si greselile lor si ale "dreptei credinte" si e jale cu voi crestinii. Unde nu e eroare e minciuna si unde nu e minciuna e eroare. Nu poti relata adevarul din perspective unei alte ideologii si acea cu multe bube in cap.