Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi masoni în Constanţa! Vezi ce lojă a cerut înfiinţarea şi care sunt condiţiile pentru a fi mason

ro

08 Aug, 2011 02:17 12320 Marime text
cap_9.jpgPrivită ca un curent mai degrabă ocult şi adesea intuită mai mult ca o poveste de speriat copiii, menită să alimenteze multiplele teorii ale conspiraţiei, masoneria continuă să-şi atragă adepţii, inclusiv la Constanţa. O nouă lojă masonică este pe cale să se înfiinţeze, sub numele Asociaţia Respectabilă Steaua Dobrogei Orient Constanţa. Solicitarea de înfiinţare a lojei a fost înaintată Judecătoriei Constanţa la sfârşitul lunii trecute.

Concret, pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei din Constanţa a fost înregistrat[, pe data de 25 iulie 2011, cauza cu numărul 19314/212/2011. Obiectul dosarului era reprezentat de „acordare personalitate juridică", materia juridică civil, stadiul procesual fond. Parte în proces este Asociaţia Respectabilă Loja Steaua Dobrogei Orient Constanţa, în calitate de petent. Prima înfăţişare s-a desfăşurat vineri la instanţă, la completul CAF (asociaţii şi fundaţii), de la ora 8.30, când judecătorii au fost chemaţi să decidă dacă aprobă sau nu înfiinţarea noii loje masonice. După analizarea actelor depuse la dosar, instanţa a rămas în pronunţare. În contextul în care tot mai multe loje masonice par să se înfiinţeze la Constanţa, poate ar fi interesant de amintit motivele pentru care, potrivit Marii Loje Naţionale a României, oamenii aleg să devină masoni. „Masonii au propriile lor motive de a face parte din Francmasonerie", spun reprezentanţii Marii Loje.

Motive pentru a fi mason

Potrivit informaţiilor de pe site-ul www.mlnar.ro, la baza deciziei de a deveni mason stau dorinţa de realizare „progresul în diverse poziţii în Lojă pentru a deveni Maestru Venerabil", dar şi nevoia de a acumula cunoştinţe - „obţinerea de informaţii despre istoria şi misterele Francmasoneriei". Totodată, un loc aparte între motivele pentru a deveni mason îl ocupă Frăţia, „posibilitatea de a avea noi prieteni şi cunoştinţe din toate categoriile de viaţă, preocupări şi vârstă". Totodată, oamenii aleg masoneria pentru educaţie, „posibilitatea de a învăţa de la colegi şi mentori prin practicarea ritualului şi elaborarea de scurte discursuri", caritate, „capacitatea de a contribui la cauze meritorii, atât Masonice, cât şi non-Masonice" şi autoperfecţionare - „contribuţia continuă pentru binele familiei şi societăţii". Reprezentanţii Marii Loje spun că un om poate deveni mason „atunci când poate privi marea arhitectură a lucrurilor, deasupra râurilor, dealurilor din depărtarea orizontului cu un sens profund al micimii sale şi încă simte rădăcinile fiecărei virtuţi, frica, speranţa şi curajul", dar şi „atunci când simte în adâncul inimii sale că fiecare este la fel de nobil, josnic, divin sau diabolic şi singur ca el însuşi şi caută să înţeleagă, să ierte, să iubească pe acest seamăn al său". „Atunci când ştie să fie solidar cu cel aflat în suferinţă, chiar dacă ştie că acesta păcătuieşte, dar se află într-o aprigă luptă cu vitregiile sorţii, atunci când a învăţat cum să-şi facă prieteni, cum să-i păstreze şi, înainte de toate, cum să-i ţină alături de sufletul său".

Momentul când poţi intra în Frăţie

De asemenea, o persoană mai poate deveni mason când iubeşte florile şi când fără armă nu poate vâna păsări, precum şi când simte vibraţia unei plăceri trecute la auzul râsetului de copil. În plus, una dintre calităţile căutate pentru masonerie este puterea de a suporta greutăţile vieţii: „atunci când poate fi fericit şi poate avea gânduri înalte, chiar şi printre cele mai vitrege munci la care viaţa îl supune". Reprezentanţii Mari Loje vorbesc despre momentul „când copacii veşnic verzi şi reflexele soarelui în pâraie îl cuceresc asemeni gândului pentru o fiinţă mult iubită şi de mult dispărută". Una dintre virtuţile pentru a deveni mason este ca aceia aflaţi în nevoie să-şi găsească sprijin la aceştia: „atunci când niciun strigăt de disperare nu-i trece pe lângă ureche şi orice mână întinsă către el îşi găseşte răspuns". Un individ poate simţi chemarea masoneriei când „găseşte binele în orice luptă prin care ajută un om să păstreze esenţa lucrurilor sfinte şi vede măreţia lucrurilor în viaţă indiferent de numele acestei lupte", dar şi atunci când, „ştie cum să se roage, cum să iubească, cum să spere". „Atunci când poate privi în mocirla din marginea drumului şi poate vedea ceva dincolo de noroi şi când poate privi în faţa celui mai nevrednic muritor şi poate vedea ceva dincolo de păcat". Nu în ultimul rând, un om poate deveni mason „când şi-a păstrat credinţa în sine împreună cu prietenul său şi cu Dumnezeul său; bucuros să trăiască, dar fără frică de moarte - în mână cu o sabie împotriva răului şi în inimă cu un refren de iubire". În aceste condiţii, ar putea părea mai degrabă încurajator faptul că tot mai multe loje se ivesc în Dobrogea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Doru 05 Oct, 2014 00:33 Ce propagandă greţos de edulcorată îi faceţi masoneriei în acest articol ! Lojile răsar precum ciupercile după ploaie, vaaai, ce motiv de entuziasm pe jurnalist. Toate braşoavele astea de telenovelă zici că-s condiţiile pentru prmirea în masonerie? Eu zic că doar înavuţiţii oportunişti se înghesuie să se vâre în loji masonice, ca să se simtă şi ei importanţi şi elitişti.
  • ANITIMASON 21 Jul, 2014 09:22 care progres pt progres iti trebuie geni iar romanai nu are pt ca geniile fug in strainaate asa ca lojiile din romania sunt formate de personaje gen Becali si Vantul si Voiculescu analfabeti dar cu doctorate ca si ponta.
  • Antimason 21 Jul, 2014 09:18 progresul masonic este Ce bine ştie să mintă şi să înşele! Numai cei cu această calitate pot deveni masoni!. Astea sunt aceeleaj ... de la partide care dau pachete pt voturi nuami cand au interese si ei sunt responsabili de dezastru creweat in Romania de distrugerea ei de vanzare pe 2 lei la straini dar pe comisioane in paradise fiscale de miliarde de euro. Acestia sunt criminali si mafioti care iti aruca o bombana dupa ce ti-au furat casa masina jobul pensia, si au marit taxele si preturile. Este usor cand furii miliarde sa faci donatii de milioane.
  • Sa credeti dv! 08 Aug, 2011 08:50 Trebuie sa completati cu: interese personale (promovarea in grad si functie), relatii de afaceri (licitatii cu banii statului, ai firmelor cu capital de stat, majoritar de stat sau finantate de stat, finantari cu credite preferentiale de la banci si firmele de investitii finaciare), interese politice (functii in partide, la primarie, consiliul local, consiliul judetean prefectura, alte centralizate si descentralizate), interese de tip mafiot (contrabanda prin vama, cu ajutorul "fratilor" vamesi, politisti sau din serviciile secrete). Si multe alte ilegalitati cu totul in afara celor inscrise in statut! Am mai scris pe aici: astazi Masoneria = Mafia! Vor obtine personalitatea juridica pentru ca si dintre judecatori sunt masoni! Pun pariu!