Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Apărării organizează ceremoniale militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor 17 mai 2018. Iată programul complet al manifestărilor

ro

13 May, 2018 06:25 5335 Marime text
În Monitorul Oficial al României partea I numărul 403 din data de 10 mai anul curent a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 309 pentru aprobarea Programului manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 17 mai 2018.
 
Actul normativ la care facem referire a fost semnat de primul ministru Vasilica-Vorica Dăncilă, și contrasemnat pentru ministrul apărării naţionale, de Mircea Duşa, secretar de stat și de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Paul Stănescu, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul afacerilor externe, Teodor-Viorel Meleşcanu și pentru ministrul educaţiei naţionale, Petru Andea, secretar de stat.

Iată ce măsuri administrativ-organizatorice s-au stabilit:

    1. Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremoniale militare şi religioase şi prin unităţile, instituţiile de învăţământ, cercurile şi bibliotecile militare desfăşoară manifestări dedicate Zilei Eroilor: simpozioane, întâlniri cu istorici şi veterani de război, vizite la cimitire de onoare, mausolee şi monumente comemorative de război, expoziţii de carte etc.
    2. Ministerul Afacerilor Interne iniţiază programe speciale pentru sărbătorirea Zilei Eroilor, organizează ceremoniale militare şi religioase şi asigură ordinea publică la locul de desfăşurare a activităţilor comemorative.
    3. Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare, activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state: depuneri de coroane şi, în unele locaţii, ceremonii religioase, în limita bugetului aprobat.
    4. Ministerul Educaţiei Naţionale organizează şi desfăşoară programe dedicate aniversării Zilei Eroilor în instituţiile de învăţământ: întâlniri cu veterani de război, spectacole omagiale etc. şi asigură participarea tinerilor la ceremoniile oficiale desfăşurate în Capitală şi în ţară.
    5. Autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări comemorative, expoziţii tematice, simpozioane şi mese rotunde şi desfăşoară programe proprii de comemorare a eroilor, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război.
    6. În Ziua Eroilor, la ora 12,00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.
    7. Instituţiile de apărare şi ordine publică asigură gărzi de onoare şi muzici militare/trompeţi pentru ceremoniile oficiale organizate în Capitală, în municipiile reşedinţă de judeţ şi la alte cimitire de război reprezentative din ţară. Gărzile la monumente se instalează la ora 11,00 şi se ridică la ora 18,00.
    8. Măsurile adoptate pentru sărbătorirea Zilei Eroilor vor fi incluse pe agenda primei videoconferinţe săptămânale cu prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene.
 
    II. Manifestări comemorative


    A. În Capitală:

    1. Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii la: Mormântul Ostaşului Necunoscut, Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit „Filantropia“, Monumentul Eroilor Patriei şi Cimitirul Eroii Revoluţiei.
    2. Ministerul Afacerilor Interne organizează ceremonii la: Parcela eroilor de pe D.N.1, Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cişmigiu şi Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe - Plevna.
  
  B. În ţară:


    1. Autorităţile administraţiei publice locale organizează, în ziua de 17 mai 2018, cu sprijinul şi participarea garnizoanelor militare, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi al altor organizaţii neguvernamentale, ceremonii de depunere de coroane şi jerbe de flori, precum şi programe proprii de comemorare a eroilor României, în funcţie de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum şi la cimitirele şi parcelele de onoare.
    2. Manifestări de comemorare a eroilor, cu caracter neoficial, pot avea loc în toate localităţile din ţară în care sunt cimitire/parcele de onoare sau monumente ale eroilor români.
 
    C. În cadrul ceremoniilor organizate în Capitală şi în ţară se realizează Momentul de rostire solemnă a numelor eroilor români din localitate căzuţi în Primul Război Mondial.

    D. Pe plan extern:
    Reprezentanţele diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate organizează acţiuni de cinstire a memoriei eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii