Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militarii români din Afganistan se întorc acasă. Procesul de retragere începe la 1 mai. Anunțul ministrului Apărării Nicolae Ciucă

ro

15 Apr, 2021 03:49 4744 Marime text
  • Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a participat ieri, alături de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. 

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021. 

Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan. 

Totodată, a evidențiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaților și ale Afganistanului, precum și importanța menținerii solidarității și unității NATO.

În context, ministrul Ciucă a subliniat importanţa focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecței forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor.  

Oficialul român a exprimat, totodată, aprecieri pentru procesul de planificare derulat de Autoritățile Militare NATO. 

Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. 

Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.

În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei. 


Joe Biden a anunțat oficial că începe retragerea trupelor din Afganistan pe 1 mai. Procesul se va finaliza înainte de 11 septembrie

“Este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii.“, a anunțat în urmă cu puțin timp președintele american Joe Biden.

"Cred că prezenţa noastră în Afganistan trebuie să se concentreze asupra motivului pentru care am mers acolo în primul rând: să ne asigurăm că Afganistanul nu serveşte ca bază pentru a ne ataca din nou ţara. Asta am făcut. Am atins acest obiectiv", a spus preşedintele democrat.

"Statele Unite vor începe retragerea lor definitivă la 1 mai", dar "nu vor pleca în grabă", a continuat Joe Biden.

"Trupele americane, precum şi forţele desfăşurate de aliaţii noştri din NATO" vor "părăsi Afganistanul înainte de a 20-a comemorare a atentatelor odioase de la 11 septembrie" 2001, a adăugat el.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Sursa foto: MApN
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii