Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medgidia, sub imperiul frigului

ro

24 Dec, 2002 00:00 1246 Marime text

Frigul l-a alungat din apartament chiar si pe primarul Pintilie

Ca in fiecare an, locuitorii municipiului de pe malul Canalului sufera ingrozitor de frig * Temperaturile scazute din ultimele saptamani au facut ca frigul din apartamente sa fie greu de suportat * Directorul Edilmed, Dan Marin, societatea care furnizeaza agent termic, da vina pe cei care s-au debransat * Acestia considera ca nu e corect sa plateasca doua milioane de lei pe luna pentru calorifere reci * Viceprimarul Marian Iordache spune ca oamenii sunt saraci si nu pot plati facturile * Retehnologizarea sistemului ar costa doua milioane de dolari, iar primaria nu a gasit pe nimeni interesat sa intre intr-o afacere in care nu ar putea sa isi recupereze banii de la consumatori

Vazut de pe podul peste Canal, Medgidia e un oras trist. Zilele acestea, odata cu frigul, senzatia de deprimare e inca si mai mare. Oamenii si asa necajiti, someri si fara bani, se chircesc in paltoanele vechi sau in gecile cumparate din bazarul cu marfa turceasca si strabat fara nici un orizont spatiul dintre apartamentele neincalzite si magazinul de paine. Sau carciuma cartierului."Caloriferele sunt reci. Ne dau putina caldura, dimineata si seara, dar nici nu se simte". Batrana ne invita in apartamentul saracacios, zgribulita intr-un palton gros, cu fes in cap si totosi crosetati din lana. Caloriferele sunt, intr-adevar, complet reci. Putina caldura de dimineata nu se mai simte deloc acum, la ora pranzului. Batrana locuieste in cartierul Nord: doua siruri paralele de blocuri-cutie de chibrit, construite pe vremea lui nea Nicu, de o parte si de alta a soselei. Pentru muncitorii de la IMUM. In tot cartierul, oamenii sufera ingrozitor de frig. Am stat de vorba cu mai multe familii, care ne-au rugat sa nu le consemnam numele la ziar, ca sa nu aiba probleme. Un barbat de vreo treizeci de ani, somer, ne-a raspuns ca nici nu ar putea sa aiba caldura la calorifere, pentru ca tocmai s-a debransat. "De ce sa mai platesc, daca, oricum, nu era cald. M-am hotarat sa ma incalzesc la curent si voi vedea la cati bani ajung".

Primarul s-a mutat pentru ca avea frig in casa

Si in alte cartiere ale orasului, platitorii de facturi stau in frig si sunt revoltati. Dan Marin, directorul Edilmed, societatea care furnizeaza agent termic, ne-a declarat ca "numai doua din cele 16 centrale au unele probleme: cele care deservesc centrul si cartierul IMUM". Cu toate acestea, locuitorii mai multor cartiere ale Medgidiei se plang ca nu au caldura in apartamente. E vorba de zonele Orasul Nou, Spital, Cimentul si altele. Viceprimarul Marian Iordache ne-a marturisit ca primarul Mircea Pintilie, care locuia intr-un bloc din zona Intim, s-a mutat recent in alt cartier, pentru ca nu avea caldura in casa.

Caldura de doua milioane pe luna, pentru someri

Locuitorii Medgidiei stau in frig de multi ani. Pentru ei, in fiecare iarna reincepe calvarul. Directorul Edilmed incearca sa se scuze: "Temperaturile scazute din ultimele saptamani ne-au creat unele probleme. Cel mai mare inconvenient e ca avem multi debransati. Cu alte cuvinte, livram agentul termic, dar catre mai putini platitori". De aceeasi parere e si viceprimarul municipiului, Marian Iordache. El spune ca de vina e infrastructura invechita si spune ca in toate orasele la care caldura e livrata prin centrale de cartier, Mangalia, Medgidia, Harsova, locuitorii stau in frig. Sistemul vechi si neperformant face ca energia termica sa fie produsa scump. La Medgidia, situatia e si mai grea, pentru ca majoritatea clientilor sunt oameni fara resurse financiare, someri si asistati social. In ceea ce priveste indemnizatia pentru caldura oferita persoanelor defavorizate, primaria nu are bani pentru a suporta procentul de 45 la suta. Mai mult, primaria e datoare, numai pentru anul in curs, 14 miliarde de lei fata de Edilmed, care functioneaza ca societate pe actiuni in subordonare fata Consiliul Local. Edilmed are de recuperat multi bani si de la populatie. Explicatiile, fie ele si convingatoare, nu incalzesc apartamentele locuitorilor Medgidiei. Viceprimarul ne-a relatat ca au comandat un studiu la USAID, pentru retehnologizarea sistemului de incalzire al orasului. Acesta a relevat ca un proiect care ar cuprinde o centrala, retelele pana la furnizor si termoventile de apartament necesita o investitie de patru milioane de dolari. Pana in prezent, nimeni nu s-a aratat interesat de o asemenea investitie. Viceprimarul Marian Iordache considera ca e greu de crezut ca cineva ar fi interesat sa preia o astfel de afacere, in care nu iti poti recupera banii de la clienti. Iar acestia sunt si foarte saraci. Pana cand va putea fi rezolvata situatia, locuitorii Medgidiei sunt nevoiti sa plateasca peste un milion cinci sute de mii pe luna pentru caldura care lipseste. Viceprimarul apreciaza ca, din acest motiv, aproximativ 40 la suta din beneficiari s-au debransat. "Sunt cartiere in care s-au debransat 60-70 la suta din clienti". O alta solutie pentru rezolvarea problemei ar fi incalzirea cu gaz. Conducta a ajuns in zona industriala a orasului si ar putea intra si la consumatorii casnici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii