Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:19 04 10 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ
a

Klaus Iohannis, întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola

ro

18 Feb, 2022 13:03 780 Marime text


Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 18 februarie 2022, o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja Summitului UE - Uniunea Africană de la Bruxelles, anunță Administrația Prezidențială. 

În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de pe agenda curentă a Uniunii Europene, precum evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice și extinderea spațiului Schengen.

„Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru alegerea recentă în funcția de Președinte al Parlamentului European, exprimând, totodată, aprecierea pentru obiectivele și prioritățile sale ambițioase în direcția consolidării Uniunii Europene”, se arată în document. 

Președintele României s-a pronunțat pentru continuarea cooperării strânse cu Parlamentul European pe dosarele relevante de pe agenda europeană, în vederea identificării unor soluții pragmatice, echilibrate și consensuale și a reiterat interesul major al României de a adera la Spațiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziția cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării țării noastre.

Președintele României a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securității din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanța menținerii unității și solidarității statelor membre UE, dar și a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici.

De asemenea, el a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme și credibile în vederea detensionării situației de la granița estică a Ucrainei, inclusiv sancțiuni.

Potrivit sursei citate, președintele României a reiterat importanța susținerii active, inclusiv prin asistență financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova și a eforturilor Președintei Maia Sandu și a Guvernului de la Chișinău de a continua reformele.

În ceea ce privește combatearea schimbărilor climatice, Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru identificarea unor soluții flexibile, echilibrate și adaptate la circumstanțele naționale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare.
 

„În acest sens, Președintele României a evidențiat rolul important al energiei nucleare și al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziție către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susține ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică. Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât și sectorul nuclear.


La rândul său, Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu țara noastră pe dosarele de interes comun și, totodată, a reafirmat susținerea sa și a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen, se mai arată în document.

foto: Administrația Prezidențială 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii