Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecator de cartier

ro

29 Jan, 2005 00:00 1435 Marime text

Alexandru Garba compara avocatii cu papagalii

Confundand sala de judecata cu maidanul, in cadrul unei sedinte de judecata, magistratul Alexandru Garba de la Judecatoria Medgidia foloseste cuvinte care nu au nici o legatura cu etica profesionala * Este vorba despre avocatul Teodor Nita, care nici mai mult nici mai putin, a fost comparat cu un "papagal" * Pe de alta parte, magistratul Garba se adreseaza cu "ba" inculpatilor, pe care uneori nu evita nici chiar sa-i ameninte ca, "daca se razgandeste, ii baga inapoi" * Judecatorul acuzat isi recunoaste comportamentul si spune ca in urma cu vreo zece ani a mai intrat in "gura presei", dar tot nu a patit nimic * El mai spune ca a bagat pistolul in gura unora, acum vreo zece ani, dar tot la Judecatorie este * Opinia magistratului este ca nu presa este in masura sa aprecieze * Ramane de vazut ce are de spus si noul Consiliu Superior al Magistraturii

Pe data de 11 ianuarie, la Judecatoria Medgidia a avut loc un nou termen de judecata in dosarul 3393/2004, in care inculpat este Vasile Bujor, trimis in fata instantei pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Presedinte de complet a fost Alexandru Garba, iar Ministerul Public a fost reprezentat de procurorul Ioan Imbrea. La aceeasi sedinta au mai participat inculpatul, partile vatamate, avocatii precum si alte persoane care se aflau in sala de judecata. Conform legii, sedintele de judecata trebuie sa beneficieze de o anumita solemnitate. Cu toate acestea, judecatorul Garba se cam poarta ca la usa cortului, exprimandu-se fata de inculpati cu "ba", uneori chiar amenintandu-i. Asa s-a intamplat si cu inculpatul din acest dosar. Suparat ca nu s-a prezentat la un termen anterior, judecatorul Garba i-a spus: "S-ar putea sa ma razgandesc eu si sa intri inapoi. Eu te bag, Tribunalul te scoate si uite-asa, ai sa faci naveta, de s-ar duce naibii serviciul tau". Sub protectia anonimatului, surse din Justitie care au participat la sedinta de judecata ne-au declarat ca, in cadrul audierilor, magistratul Garba a avut un comportament care a lasat de dorit. Mai precis, in timpul sedintei de judecata in dosarul mai sus mentionat, Garba a fost recuzat de avocatul Teodor Nita pe motiv ca judecatorul este vecin cu partile din proces. De asemenea, avocatul a sustinut ca motiv al recuzarii, in sala de judecata, ca inculpatul din dosar a afirmat ca si-a rezolvat financiar acest dosar, lucru care l-a enervat pe judecatorul Garba.

Merge si cate una mica, din cand in cand

Incercand sa scoata adevarul la suprafata vizavi de aceste acuzatii, judecatorul Alexandru Garba a inceput sa-i chestioneze pe cei prezenti in sala vizavi de aceasta problema. Mai mult, la un moment dat, acuzat ca se cam duce la carciuma cu unii inculpati, Garba a inceput sa le traga la raspundere pe unele parti din dosar pentru a dovedi neadevarul. La un moment dat, probabil, dandu-si seama de penibilul situatiei, i-a spus avocatului ca atunci cand are ceva de spus sa vina inainte sa-i spuna. "Mi-ati spus sa motivez, iar eu am motivat recuzarea", a spus avocatul Nita. "Pai dumneavoastra sunteti papagal sa primiti asa in gusa, de la oricine, orice? Sunteti om serios domnule", a raspuns judecatorul Garba. O mare parte a magistratilor din Constanta au auzit despre limbajul folosit de judecatorul Garba in cadrul unor sedinte de judecata. Multi se feresc sa dea declaratii oficiale, desi au fost foarte intrigati ca un judecator poate folosi un asemenea limbaj la o sedinta de judecata. Cu toate acestea, au existat si persoane carora nu le-a fost frica sa vorbeasca despre acest caz. O alta parte dintre ei au fost de acord sa stea de vorba, dar neoficial, cu reporterii nostri. De altfel, chiar magistratul Alexandru Garba recunoaste, destul de senin, ca este adevarat ceea ce se spune. Mai mult, magistratul, aflat la o varsta la care ar trebui sa dea exemplu mai tinerilor judecatori, chiar isi umfla muschii declarandu-ne: "Am mai intrat in gura presei acum vreo zece ani si tot aici am ramas. Am bagat pistolul in gura unora, dar eu tot la Judecatorie sunt". Nu suntem noi in masura sa apreciem prestatia judecatorului Alexandru Garba, dar daca el spune ca in urma cu cativa ani "a bagat pistolul in gura unora, si tot la Judecatorie a ramas" o stii el ce spune. Interesant in acest caz este de vazut si ce va spune Consiliul Superior al Magistraturii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii