Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionuţ Elie Zisu Dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase va fi deschis azi, pentru prima dată, la Tribunalul Constanţa

ro

29 Apr, 2016 00:00 3824 Marime text


Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, va deschide azi, pentru prima dată, dosarul în care Ionuţ Elie Zisu, fost senator (PNL), este acuzat de evaziune fiscală. În dosar au mai fost deferiţi Justiţiei George Nivaci, Nicolae Cioti, Stelian Tocia, Stelian Marius Caracoti, George Nicolae, Anton Caracota, Mihai Giumba, Iuliana Cristina Emilian şi Sabina Maria Dănilă, angajaţi ai unui magazin din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, suspectaţi de complicitate la evaziune fiscală.
 
Ionuţ Elie Zisu a condus, de-a lungul anilor, Direcţia Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Aşa cum arătam şi în ediţiile anterioare, numele fostului senator este legat şi de Rami Dacia, o întreprindere producătoare de diamante sintetice din Republica Socialistă România, fiind atunci singurul producător de diamante sintetice din Europa de Sud-Est.
 
Revenind la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, judecata este programată să înceapă la ora 9.00.
 
Procurorii din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin că „inculpatul Zisu Ionuţ Elie, în calitate de administrator al SC GFS DFR SRL, a omis să constituie şi să vireze acciza datorată bugetului consolidat al statului, ca urmare a evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive“.
 
„Totodată, inculpatul Grosu Stelian, în calitate de responsabil al magazinului din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa (calitate cu care a fost învestit de administratorul SC GFS DFR SRL, inculpatul Zisu Ionuţ Elie), a înlesnit inculpaţilor vânzători în cadrul unităţii tip duty free comercializarea nelegală a produselor tip ţigarete. Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a mai rezultat faptul că inculpaţii Nivaci George, Cioti Nicolae, Tocia Stelian, Caracoti Stelian Marius, Nicolae George, Caracota Anton, Giumba Mihai, Emilian Iuliana Cristina şi Dănilă Sabina Maria, toţi - operatori duty free (vânzători) în cadrul magazinului mai sus amintit, au vândut o cantitate de 58.058 de cartoane de ţigarete (peste nivelul destinat uzului personal stabilit de Ministerul Finanţelor Publice) către persoane fizice care nu figurează în evidenţele IJPF Constanţa ca intrate sau ieşite din ţară, rezultând că acestea au fost comercializate pe teritoriul României, devenind astfel produse accizabile“, conform procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
„O relevanţă deosebită o prezintă constatarea că, dintre cele 191 de persoane care figurează în evidenţa Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche şi care ar fi achiziţionat ţigarete în cantităţi impresionante din magazinul duty free, doar două sunt evidenţiate cu date de identitate şi număr de paşaport valide“, conform magistraţiilor.
 
Prejudiciul total estimat de procurori este de 1.612.509 lei.
 
În luna aprilie 2015, cauza a fost trimisă iniţial spre competentă soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea lui Zisu. În februarie 2016, Ionuţ Elie Zisu a demisionat din Parlament. Câteva zile mai târziu, judecătorii de la ICCJ au trimis dosarul la Tribunalul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii