Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infernul de pe Grindeanu Minorul de 15 ani, implicat în incendiul care a mistuit un bloc din Constanța, arestat preventiv

ro

23 Dec, 2021 00:00 2180 Marime text
  • Magistrații de la Tribunalul Constanța au admis contestația celor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța
  • „ Dispune arestarea preventivă a inculpatului T.A.A – ---, pe o perioada de 30 de zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive”
  • Pe 17 decembrie, instanța îl plasa pe minor în arest la domiciliu, însă Parchetul a decis să depună contestație la decizia Judecătoriei Constanța
 
Răsturnare de situație în cazul minorului de 15 ani, implicat în incendiul de la blocul de pe strada Prelungirea Srg. Nicolae Grindeanu din Constanța. Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis astăzi, 22 decembrie, să admită contestația Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța depusă la finele săptămânii trecute. Astfel, minorul de 15 ani urmează să fie reținut în arest preventiv pentru 30 de zile.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost următoarea: „ - înch nr. 851 :În baza art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod proc.pen. rap la art.204 Cod de procedură penală, Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva încheierii de şedinţă nr.1715/17.12.2021 pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul penal.32743/212/2021. Desfiinţează încheierea penală atacată şi, rejudecând: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. În baza art.226 Cod procedură penală raportat la art.202 alin.1 si 4 lit.e Cod procedură penală şi 223 alin.2 Cod procedură penală, Dispune arestarea preventivă a inculpatului T.A.A – ---, pe o perioada de 30 de zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive. În baza art.230 Cod procedura penala, Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului T.A.A. Măsurile se comunica de îndată organelor de poliţie. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În baza art.272 alin.1 Cod procedură penală, Dispune avansarea sumei de 313 lei, reprezentând onorariu apărător din oficiu, av. Badiu Felix Daniel din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Constanţa. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 22.12.2021”
 
Pe 17 decembrie, instanța îl plasa pe minor în arest la domiciliu, însă Parchetul a decis să depună contestație la decizia Judecătoriei Constanța. Redăm mai jos decizia de pe data de 17 decembrie 2021.
 
„Solutia pe scurt: În baza art.227 alin.1 C.proc.pen. respinge ca neîntemeiată propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, formulată în dosarul nr. 10988/212/2021, de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpatul T.A.A., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, prev. şi ped. de art. 253 alin. 4 Cod penal, cu aplic. art. 113 alin. 2 Cod penal. În baza art. 227 alin. 1 teza a II-a c. proc. pen. dispune punerea de îndată în libertate a inculpatul T.A.A., dacă nu este re?inut sau arestat în altă cauză. În baza art.227 alin.2 raportat la art.202 alin.4 lit.d, art.218 şi 222 alin.1 C.proc.pen., cu reţinerea art.223 alin.2 C.proc.pen., dispune luarea faţă de inculpatul T.A.A., a măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.12.2021 până la 15.01.2022 inclusiv. În baza art.221 alin.1 C.proc.pen. impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, situat în (...) fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura sau în fa?a căruia se află cauza. În baza art.221 alin.2 C.proc.pen., pe durata arestului la domiciliu inculpatul are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori va fi chemat; În baza art.221 alin.4 C.proc.pen. atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În baza art. 272 cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, avocat C.A., în cuantum de 313 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 17.12.2021, ora 17.55”, a fost decizia de săptămâna trecută a Judecătoriei Constanța.
 
Amintim că în momentul producerii exploziei în parcarea blocului din Constanța a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui imobil învecinat.



Reamintim că, în prag de sărbători, mai multe apartamente dintr-un bloc situat pe strada Nicolae Grindeanu din Constanța au fost avariate de incendiu, fum și apa folosită de către pompieri. La mai puțin de 10 zile până la Crăciun, oamenii au ieșit, speriați, doar cu ce aveau pe ei, în pijamale și cu o geacă pusă în fugă. S-au refugiat pe terasa de la ultimul etaj sau țipau disperați de la balcoane să fie salvați de către pompieri.Peste 100 de persoane au fost coborâte cu autoscările prezente, în număr de trei, la incendiu.
 
Bilanț  la ora 19.00, transmis de ISU Dobrogea, în urma incendiului de pe Nicolae Grindeanu 


- bloc p+5 cu 4 scari si 162 de apartamente 
- 150 de apartamente afectate 
-  35 apartamente au fost afectate de flacără prin balcoane si geamuri deoarece unele aveau balcon deschis cu livingul, altele nu si erau pe latura pe care s-a propagat incendiul
- 37 auto distruse
- 250 persoane, din care 70 copii au fost evacuați (tot blocul)
- 30 de persoane asistate medical la fata locului 
- 8 victime transportate la spitalul județean cu diferite afecțiuni (intoxicații, arsuri) dar constiente. 6 adulți si 2 copii.
- 5 adulti la transportați la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul (4 bărbați 1 femeie). 
- 1 femeie cu 1 copil la camin Direcția Generală de Asistență Socială 
- pana la ora 18,  au fost întocmite documente specifice pentru 60 de apartamente și 27 auto afectate de incendiu.



Primaria a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile in caz de nevoie, momentan nu este folosit. 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Incendiul de pe Nicolae Grindeanu, la bilanț. 150 din totalul de 162 de apartamente, afectate. 37 de mașini distruse


Un bărbat iese din flăcările din parcarea blocului de pe strada Nicolae Grindeanu, din Constanța (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii