Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe numărătoarea inversă Banias şi Portul

ro

25 Jan, 2012 02:35 3021 Marime text
portul_portul_agigea.jpgÎn discuţiile cu câţiva apropiaţi, după ce senatorul Banias a luat cunoştinţă de probele strânse de anchetatori împotriva sa, acesta ar fi spus că este convins că nu va fi trimis în judecată

Dosarul Portul avansează cu paşi rapizi. Procurorii anticorupţie au terminat să le prezinte suspecţilor materialul de urmărire penală, iar la acest moment singurul lucru care mai rămâne de făcut este întocmirea rechizitoriului şi trimiterea dosarului în instanţă. La rândul său, şi senatorul PDL Banias a terminat de studiat probele strânse de anchetatori în dosarul privind corupţia din porturile constănţene, vinerea trecută fiind ultima zi în care politicianul constănţean s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a-şi studia dosarul. Situaţie, de altfel, complet diferită de celălalt scandal de corupţie în care a fost implicat senatorul din Constanţa, când, pus iniţial sub urmărire pentru favorizarea infractorului, a fost scos de sub urmărirea penală printr-o ordonanţă separată, fără a mai fi cazul de i se prezenta materialul de urmărire penală. Surse apropiate cazului dau ca sigură luna februarie pentru înaintarea dosarului în instanţă.

portul_Perchezitii_port_agigea.jpgDe altfel, în discuţiile cu câţiva apropiaţi, după ce senatorul Banias a luat cunoştinţă de probele strânse de anchetatori împotriva sa, acesta ar fi spus că este convins că nu va fi trimis în judecată, pentru că singura probă reţinută în sarcina sa ar fi discuţia purtată de acesta pe tema ajutoarelor provenite din vamă şi care ulterior au fost donate persoanelor cu dizabilităţi, situaţie care nu ar fi de natură a-l inculpa. Totodată, politicianul ar fi spus că nu va pleca din PDL, în ciuda zvonurilor, şi chiar a glumit pe seama lor, spunând că el le-ar fi lansat să vadă reacţiile stârnite. De dragul contextualizării, este de menţionat că scandalul Portul a izbucnit în luna mai 2011, când mascaţii au descins la adresele mai multor firme din porturile Constanţa şi Agigea, precum şi la domiciliile mai multora dintre persoanele puse sub învinuire. La momentul acela, autorităţile informau că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie „efectuează cercetări penale faţă de 30 de inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa". Cei 30 de inculpaţi iniţiali s-au transformat ulterior în aproximativ 50 de persoane puse sub învinuire, în luna octombrie alţi 13 poliţişti şi lucrători portuari fiind puşi sub acuzare. În cele din urmă, după jumătate de an de arest preventiv, aproximativ 20 de suspecţi au fost puşi în libertate, după expirarea termenului legal de şase luni în care aceştia puteau sta după gratii fără ca dosarul să fie trimis în instanţă. În luna noiembrie 2011, suspecţii proaspăt eliberaţi, dar şi celelalte persoane puse în învinuire în dosar şi cercetate în stare de libertate, au început să studieze probele strânse de anchetatori, venind aproape zilnic la sediul DNA pentru a li se prezenta materialul de urmărire penală.

Misterul Banias

După aproape două luni de drumuri zilnice la DNA, în cele din urmă, cei aproximativ 50 de acuzaţi au terminat de studiat probele, iar anchetatorilor nu le-a mai rămas decât de întocmit rechizitoriul. Aşa cum am menţionat, surse apropiate cazului spun că, cel mai probabil, dosarul va ajunge în instanţă în luna februarie. Totuşi, chiar şi după ce s-a încheiat etapa prezentării materialului de urmărire penală, rămâne încă un mister dacă senatorul Banias va fi sau nu trimis în judecată. Chemat la DNA pentru a-şi studia dosarul abia la începutul acestui an, vinerea trecută politicianul constănţean a semnat procesul verbal că a luat cunoştinţă de toate actele din dosar care îl privesc. Situaţie care, aşa cum arătam mai sus, este total diferită faţă de ancheta UCM Reşiţa, primul scandal de corupţie în care a fost implicat democrat-liberalul constănţean. În ancheta UCM Reşiţa, încă înainte de a începe prezentarea materialului de urmărire penală către suspecţi¸ procurorii au dat o ordonanţă prin care au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a senatorului Banias. Aşa că, în dosarul UCM Reşiţa, Banias nu a fost nevoit să meargă zilnic la DNA, ca în cazul Portul. În aceste condiţii, deşi prezentarea materialului nu echivalează cu o trimitere în judecată, şansele ca Banias să scape şi de dosarul Portul sunt minime, spun apropiaţii anchetei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • real life 25 Jan, 2012 10:29 Problema e ca in cazul tuturor e aceeasi situatie