Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu langa o statie de alimentare

ro

27 Aug, 2004 00:00 1196 Marime text

Bombe cu ceas in centrul orasului

Un autoturism marca BMW seria X5 apartinand unei firme din Timisoara a ars miercuri noapte in totalitate, in timp ce se afla parcata la numai cativa metri de o statie GPL situata pe strada Soveja * Incendiul s-a produs din cauza unui scurt-circuit ivit la sistemul electric si flacarile au mistuit vehiculul inainte ca cineva sa poata interveni * Pompierii constanteni au reusit sa impiedice propagarea incendiului la statia de alimentare evitand astfel producerea unei deflagratii * Daca zecile de tone GPL aflate in rezervoarele statiei ar fi intrat in contact cu focul, zona ar fi fost "maturata" pe o raza de sute de metri iar pierderile umane si materiale ar fi fost incomensurabile * Masina fusese luata in leasing de un constantean cu putin timp in urma * Valoarea prejudiciului se ridica la aproximativ 95.000 euro * In aceasta vara, mai multe masini au ars din pricina unor defectiuni ivite la sistemul electric * In cazul masinilor vechi este vorba despre "imbatranirea" circuitelor dar atunci cand un scurt se produce la autoturisme noi, este clar vorba despre defectiuni de productie * In ultimul an, pe raza municipiului au avut loc mai multe incendii in apropierea unor benzinarii, statii de alimentare cu GPL sau centre de butelii * Legislatia permite functionarea acestor statii si centre, in conditii expres prevazute de lege dar s-a trecut cu vederea faptul ca in plina zi un incendiu ivit ar putea avea consecinte catastrofale, din cauza afluentei de persoane

O statie de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL), situata pe strada Soveja a fost ieri dimineata la un pas de a sari in aer dupa ce la numai cativa metri departare s-a produs un incendiu de proportii. In jurul orei 00.50, un membru din tura de noapte din cadrul statiei GPL a sunat la pompieri anuntand producerea unui incendiu. Angajatul isi manifesta teama ca flacarile care cuprinsesera o masina parcata in apropiere s-ar putea extinde la rezervoarele din cadrul statiei. Imediat la fata locului s-au deplasat doua autospeciale de interventie din cadrul Detasamentului 1 Constanta Oras. Pompierii militari au constatat ca la mai putin de cinci metri de statie ardea un autoturism marca BMW seria X5, cu numarul B-67764.Vehiculul fusese distrus in totalitate iar flacarile amenintau sa ajunga si pana la rezervoarele cu GPL. Pentru a evita acest lucru, angajatii statiei GPL au inchis robinetii de la rezervoare. In acest timp, pompierii militari au reusit sa stinga focul dar era deja prea tarziu: masina arsese in proportie de 95%. Din fericire, in jurul orei 01.20 nu mai exista riscul unei explozii. Daca insa pompierii ar fi intarziat cateva minute si flacarile ar fi ajuns la rezervoarele cu GPL s-ar fi putut declansa o explozie de proportii, care ar fi putut duce la pierderi de vieti omenesti si pagube materiale extraordinar de mari.

O "bomba" luata in leasing

Dupa stingerea incendiului, pompierii si politistii aflati la fata locului au declansat o ancheta pentru a stabili cauza si imprejurarile exacte in care s-a produs incendiul. In urma unei verificari efectuate de oamenii legii s-a stabilit ca autoturismul BMW seria X5 cu numarul B-67764 este proprietatea firmei SC Dac SRL Timisoara. Cu ceva timp in urma, masina fusese insa data in leasing lui Virgil Vasilescu, un constantean in varsta de 42 de ani. Miercuri noapte, acesta parcase masina in apropierea statiei si parasise locul, fara sa isi poata imagina ce avea sa se intample. Pompierii au stabilit ca incendiul s-a produs fie din pricina unui scurt-circuit la sistemul electric, fie din cauza unui consumator electric care prezenta defectiuni. Autoturismul va fi recercetat pentru stabilirea cu exactitate a cauzei. In momentul achizitionarii vehiculului, acesta a fost trecut pe acte ca fiind in perfecta stare de functionare. Ramane de vazut cui apartine vina, firmei din capitala sau producatorului, dar aceasta ultima posibilitate este foarte putin probabila. Oricum, un autoturism marca BMW seria X 5 nou nout nu ar fi trebuit sa aiba astfel de "vicii ascunse" posibilitatea aparitiei unui scurt circuit din senin fiind aproape nula. Potrivit pompierilor, prejudiciul se ridica la suma de 95.000 de euro.

Pericole la tot pasul

Din nefericire, incidentul petrecut miercuri noapte nu reprezinta un eveniment izolat, in ultimul an pe raza judetului Constanta fiind inregistrate si alte situatii similare. Exista foarte multe statii de benzina si de alimentare GPL infiintate perfect legal si care respecta toate normele in vigoare (distanta fata de cladiri, amplasare izolata). Din nefericire, pericolul unei explozii exista si in aceste cazuri, din motive de cele mai multe ori imposibil de prevazut. Un rol foarte important in producerea unor eventuale tragedii este dat de eroarea umana existand posibilitatea ca din pricina indiferentei sau neglijentei unei persoane, multi oameni nevinovati sa aiba de suferit. In aceasta vara, mai multe masini parcate pe strazile municipiului au ars in totalitate, din cauza unor defectiuni existente la sistemul electric. Incendiile imposibil de prevazut s-ar fi putut propaga la cladiri aflate in vecinatate. Marea majoritate a autoturismelor erau insa masini vechi, Dacii fabricate in urma cu peste zece ani, care aveau sistemele imbatranite. Din acest motiv, cazul de ieri dimineata este unul inedit, fiind primul cand o masina nou-nouta ia foc din senin. Un pericol permanent este dat si de prezenta la tot pasul a acestor statii de alimentare cu benzina, motorina sau GPL si a centrelor de butelii. Daca functionarea statiilor este facuta in conformitate cu legile in vigoare nu acelasi lucru se poate spune si despre rastelurile cu butelii aflate in curtile unor oameni, deveniti peste noapte oameni de afaceri. In aceste cazuri, nu se respecta prevederile referitoare la amplasarea buteliilor langa cladiri. In prezent, pe raza municipiului functioneaza zeci de astfel de centre, amplasate la mai putin de zece metri de blocuri, piete sau strazi permanent circulate de mii de persoane. Daca aici s-ar produce vreun incendiu, pagubele ar putea fi incomensurabile. Din nefericire, in aceste cazuri nu s-au luat niciodata masuri eficiente, mergandu-se probabil pe ideea "riscului acceptat" care aduce profituri "grase". Pana in prezent nu s-a inregistrat nici o astfel de tragedie dar este de neacceptat ca masurile sa fie luate dupa ce un astfel de incident se produce. Din pacate, se pare ca aceasta este meteahna romanului, care abia dupa evenimentele de la Mihailesti sau Gugesti s-a decis sa reglementeze situatia materialelor inflamabile. De asemenea, in mai putin de doua luni, in statia CFR Palas din Constanta se puteau produce doua incendii, dupa ce vagoane vechi transportand GPL au fost la un pas de a sari in aer, din pricina unor scurgeri de gaz. De fiecare data, rezultatele anchetelor nu au fost facute publice nestiindu-se cu exactitate cine este vinovat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii